10 saveta – godine nisu razlog da se izgubi želja za putovanjima | To sam ja

10 saveta – godine nisu razlog da se ne putuje

Saveti se ne razlikuju mnogo za različite generacije, ali neke stvari su važnije onima koji drže do veće udobnosti i sigurnosti

Ništa lepše od priprema za put, planova i iščekivanja dana polaska, a ako se sve uradi na vreme, sve je lakše i na put krećemo bezbrižni!

Saveti se ne razlikuju mnogo za različite generacije putnika, ali ono što je bitno jeste da su neke stvari važnije onima koji drže do veće udobnosti, u godinama kada se malo opustimo i prirodno usporimo, a ne vladamo tehnologijom kao dvadesetogodišnjaci.

Ko ne voli da putuje?

Dešava se da neko sa godinama izgubi motivaciju za putovanje. Neki   upravo iz ovih razloga, pre svega ne planiraju da se otisnu na duža putovanja ili ona koja podrazumevaju pojačane aktivnosti, naročito posle par godina zatišja usled pandemije.

U stvari, upravo ovo je idealno vreme da se obiđu neke lokacije sa liste želja, posebno za sve one kojima su deca već odrasla ili imaju manje obaveza.

1. Ako se na vreme odlučimo šta nas najviše privlači i izaberemo destinacije, sigurno ćemo veoma uživati u pripremama, kao i na samom putu.

Kako bez brige krenuti na putovanje, posle par godina zatišja

Avanturistička putovanja | To sam ja

Lista za izbor je dugačka i može uključiti treking-hodanje po divnim predelima, opušteno planinarenje, vožnju biciklima, vožnju čamcem, brodom ili veslanje, kajakarenje, uživanje na tahićanskoj dasci, a svakako i obilaske turističkih gradova, kao na primer Barselone, galerija i muzeja, crnogorskog primorja, zapostavljeno Lastovo, dok za ljubitelje vina, svuda ima autohtonih vinarija.

Uživanje uz kajakarenje | To sam ja

U svakom slučaju, treba definisati tačno ono što želimo, da ne bi bilo promašaja i razočarenja. Zato, treba početi sa pripremama dovoljno rano.

2. Kada više nismo vezani za školske raspuste, praznike, možemo lakše odrediti vreme puta i poći na odmor kada je prijatnije vreme (proleće/jesen), manji redovi za obilazak znamenitosti, muzeja, i kada su manje turističke gužve. Tada su i troškovi prihvatljiviji.

3. Organizovanost na putu olakšava i prethodno pripremljen itinerer, koji može imati i opcije A i B, ako na primer nešto nije izvodljivo, ako recimo padne kiša. Treba biti u celini spreman na fleksibilnost. Mape su zamenile aplikacije na mobilnim telefonima, pa i njih treba proveriti pre polaska na put, naročito da li rade i off line, kada nemamo internet.

Pripema pred putovanje | To sam ja

4. Racionalnije pakovanje zbog lakše pokretljivosti, naročito ako se ide na više destinacija. Pravo je uživanje unapred osmisliti kombinacije, da bi selekcija bila što lakša. Zar nije čest slučaj da ponesemo gomilu stvari koje ostanu na dnu kofera ili vraćamo nepročitane knjige…

Organizovano pakovanje | To sam ja

5. Unapred treba pripremiti sva dokumenta, pasoše. Znamo da se danas nikuda ne ide bez zdravstvenog osiguranja. Sada je potreban i papir ili QR code koji govori o statusu zaštite od kovida. Ali, ovo je dobro poznato. Međutim, dobra je ideja sva dokumenta iskopirati i držati odvojeno kopije i originale. Nažalost, ponekad se dese i neprijatnosti kada se nešto od ovoga izgubi ili nešto slično, pa se u tom slučaju u konzulatu lakše reši ovakav problem.

6. Važno je poneti adekvatne lekove, za svaki slučaj, kao i pravu količinu, aspirin, toplomer, probiotik, repelant, ipak, i antihistaminski gel u slučaju ujeda insekata, flastere…, jer ipak bolje poznajemo naše tržište lekova. Ako nosimo veću količinu neke terapije, nije loše imati spreman izveštaj lekara, u slučaju da neki od lekova ne može da se unese u određenu zemlju.

Adekvatni lekovi za putovanje | To sam ja

Ako je u pitanju tečnost, ne treba zaboraviti da mora biti u ambalaži od 100 ml i to u kesi sa patent zatvaračem. Za daleke destinacije proveriti da nije potrebna još neka vakcina, kao npr. protiv žute groznice ili antimalarici.

7. Izučiti običaje zemlje, ako putujemo u inostranstvo, da slučajno ne bismo napravili neku grešku. Nije naodmet ni aplikacija na mobilnom za prevođenje sa stranog jezika.

8. Ko putuje bez kola, najboji je smeštaj blizu autobuskog stajališta ili metro stanice u većim gradovima.

9. Proveriti na vreme kada muzeji i uopšte mesta koja planiramo da posetimo rade, a ako su neophodne karte za ulaz, rezervisati ili kupiti unapred onlajn, da bi se izbegli redovi.

10. Ne treba posebno pominjati udobne patike, šešire, ili bateriju, jer je sada uglavnom imamo na mobilnim telefonima.