Barselona

Produženi vikend u Barseloni, što da ne

Ima mnogo gradova u svetu koji mogu da se pohvale slavnom istorijom, kulturnim dobrima i gostoprimstvom, ali – jedna je Barselona

Ko voli putovanja sigurno se neće razočarati ili dosađivati u Barseloni. Ovaj grad na obalama Mediterana najbolje možemo da upoznamo ako se prepustimo dugim šetnjama i „zalutamo” u šarmantne ulice van uhodanih turističkih staza.

Turisti su decenijama hrlili u Barselonu zbog neobičnih građevina iz različitih epoha, kao i zbog bajkovitih dela slavnog arhitekte Antonija Gaudija. Dodatni sjaj grad je dobio 1992. godine, kada je bio domaćin Olimpijade. Tada su otvoreni mnogi parkovi, kao i plaža Poblenou. Razlog više za posetu Barseloni su ljubazni domaćini, dobra klima, sigurnost, pristojne cene i odličan prevoz (metro, vozovi, tramvaji).

Barselonu najbolje možemo da upoznamo ako „zalutamo” u šarmantne ulice, van uhodanih turističkih staza

Tanya Keisha © / Shutterstok.com

Filmska lepotica

Naziv glavnog grada Katalonije verovatno potiče od latinske reči barca, koja u moderno doba, na italijanskom, španskom, pa čak i srpskom jeziku znači mali brod. Barselona ima atraktivan položaj, nalazi se na istoku Španije, između reka Ljobregat i Besos, a zapljuskuju je vode Sredozemnog mora. Na tom mestu postojala je naseobina 5000 godina pre nove ere, a za vreme Rimske imperije bila je zapadna kolonija Barcino.

Barselona je drugi po veličini grad u Španiji, a u evropskim okvirima to je osmi najbolji grad za život, pored Londona, Pariza, Rima… Turiste iz celog sveta u grad privlače, pre svega, vibrantan noćni život, vrhunska kuhinja, kulturna baština, razni festivali, kao i istoimeni čuveni fudbalski klub. Osim mnoštva pozorišta i muzeja (narodni, pomorski, savremene umetnosti), Barselona ima i simfonijski orkestar.

Turisti često odvoje nekoliko sati za posetu Pikasovom muzeju, da bi detaljno razgledali dela jednog od najvećih umetnika 20. veka, a nezaobilazno je i razgledanje postavke dela Huana Miroa.

Barseloni nisu odolele ni filmadžije – tu su snimljeni filmovi Salvador (režija Manuel Uerga), Ljubav u Barseloni (režija Vudi Alen), Sve o mojoj majci (film Pedra Almodovara).

Barseloni nisu odolele ni filmadžije – tu su snimljeni filmovi Salvador, Ljubav u Barseloni, Sve o mojoj majci

© privatna arhiva

Tapas – meze bar

Kada krenemo u razgledanje grada, preplaviće nas utisci u srednjovekovnom gotskom kvartu Barri Gotic (gde je sniman film Ljubav u Barseloni).

U četvrti El Call, koja je nekada bila srce jevrejskog kvarta, nalazi se čuvena sinagoga Major. U blizini su ostaci naselja iz rimskog doba, a najbolje se vide ispod Conjunto Monumental de la Placa del Rei. Nedaleko je i velelepna katedrala odakle se lako stiže do ulaska u zidine starog grada. Tu ne treba žuriti, već na nekoj od terasa na krovovima okolnih kuća popiti osvežavajuće piće i posmatrati katedralu i krajolik.

Restorani nude izvanredne paelje, čuvene šunke – jamon (hamon), sangriju, riohu (crno vino) i čuveni desert crema catalana

© privatna arhiva

Posle pauze, uživajte u šetnji do obale najpoznatijom ulicom u Barseloni Ramblom (Las Ramblas), na čijem kraju se nalazi spomenik Kolumbu. U blizini je nekoliko manastira i barokna crkva Esglesia de Betlem (Crkva Bogorodice Vitlejemske). U ovom delu grada velika atrakcija je živopisna pijaca Boqueria (Bokerija). Kada ogladnimo, ne treba nam mnogo vremena za šetnju do ribarskog naselja Barseloneta. U uzanim uličicama ovog kvarta neće nam biti lako da odaberemo neki od starinskih tapas – meze barova.

Pijaca Boqueria, MikeDotta © /Shutterstock.com

Interesantno iskustvo nudi Muzej istorije Katalonije, kao i Pomorski muzej, jer ne treba zaboraviti da je Španija bila pomorska sila.

Sasvim drugačija opcija su posete plažama Barseloneta, Mar Bella, Nova Ikarija i Bogatell. Inače, Barselona ima oko četri i po kilometra obale. Posle dugog dana, svakako zaslužujemo uživanje na plaži u nekom od restorana koji nude izvanredne paelje, grilovano meso, čuvene šunke – jamon (hamon), sangriju, riohu (crno vino)… Restoran je teško izabrati, jer se Barselona ponosi 31 restoranom sa Mišlenovim zvezdicama. Dan bi svakako trebalo završiti desertom crema catalana, praveći plan za sledeći uzbudljiv dan.

© privatna arhiva

Umetnost i moda

Sledećeg dana metroom se lako stiže od stanice Vallcarca do stanice Liceu (gde se nalazi istoimena operska kuća, jedna od najpoznatijih u Evropi). Ovaj put vodi nas do Gaudijevog parka Guelj i potom do spektakularne katedrale na kojoj se još uvek radi – Sagrada Familia (Sveta porodica). Možemo joj se diviti odozdo, ali postoje i liftovi do vrhova ovog impozantnog zdanja, odakle se pruža fascinantan pogled na grad.

Ljubitelji Gaudija i njegovog kolege Žozepa Puiga, ali i mode, ne smeju zaobići Passeig de Gracia. Tu se nalaze čuvene Gaudijeve zgrade nalik na kremaste svečane torte, Casa Batllo, La Pedrera – Casa Mila, kao i Puigova zgrada Casa Amatller. Njih okružuju butici najpoznatijih svetskih dizajnera visoke mode. Ima i onih koje će, pored znamenitosti grada, privući izlozi poznatih španskih brendova Zara i Massimo Dutti.

Casa Mila © /Shutterstock.com

U blizini Barselone nalazi se Figueras, rodno mesto Salvadora Dalija, gde je danas muzej koji je dizajnirao ovaj ekscentrični umetnik. Ali, Figueras i Dali ostaju za sledeću špansku avanturu.