Žena koja sedi na koferu

Pametna torba za putovanje do prvog sela ili na kraj sveta

Kofer, torbu ili ranac trebalo bi da biramo prema prirodi, načinu i dužini putovanja, a prevelike je bolje da zaobilazimo u širokom luku, jer ćemo ih sasvim sigurno napuniti

Uoči putovanja često pokušavamo u torbu ili kofer da uguramo čitav svoj život. Spas od ovakvih ambicija i nervoze upravo su dobro odabrane putne torbe.

Čak i ako ne spadamo u kategoriju svetskih putnika, zahvaljujući njima na odredište možemo da stignemo sa stilom, a putovanja mogu da postanu zadovoljstvo. Ali, kako u mnoštvu modela izabrati pravi? Pošto je reč o stvari koja bi pre svega trebalo da bude praktična, akcenat bi trebalo da bude na prirodi, načinu i dužini putovanja, a da bismo sebi olakšali život trebalo bi da izbegavamo prevelike torbe i kofere, jer ćemo ih sasvim sigurno, koliki god bili, napuniti!

Točkići na iskušenju

Pogled nam uglavnom najpre privuku lepo dizajnirani primerci, međutim simpatije bi u ovom slučaju trebalo da ostanu po strani, a važno je da se zapitamo da li je to prava stvar za poslovna putovanja, odgovara li zahtevima avio-kompanija ili je više za vikend u planini? Možemo, na primer, da zamislimo sebe kako s takvim prtljagom prelazimo iz autobusa u voz, kako se mučimo s točkićima na neravnom i blatnjavom terenu ili nam se tanki kaiševi ranca usecaju u ramena.

Izbor će možda biti lakši ako zamislimo sebe kako s prtljagom prelazimo iz autobusa u voz ili se mučimo s točkićima na neravnom terenu

Putna torba, kofer ili ranac trebalo bi da budu otporni na habanje, vlagu, da se brzo suše, da imaju ojačanja i dobre zatvarače kako bi sve naše „dragocenosti” bile zaštićene.

Svedeni, lepo dizajnirani modeli često su najprivlačniji, ali možda je bolje da obratimo pažnju na modele sa pregradama i džepovima kako se ne bismo preznojavali dok sa dna, na neviđeno, izvlačimo ono što nam je usput zatrebalo. Najzad, trebalo bi da budu lagani, da prtljag ne bi bio par kilograma teži, mada je kvalitet, nažalost, često u bliskoj vezi s većom težinom.

Kada je reč o putovanjima na dan-dva, možda je idealna otmena prostrana torba od platna ili kože, u koju mogu da stanu neseser, nekoliko sitnih komada odeće i rezervne cipele. Za kratka poslovna putovanja zgodne su i moderne varijante takozvanih aktovki u koje, uz sve to, staju punjači i laptop.

Svedeni, lepo dizajnirani modeli su privlačni sve dok se ne preznojimo dok sa dna, na neviđeno, izvlačimo ono što nam je usput zatrebalo

Ako se naše misli kreću putanjom „ništa me ne sme iznenaditi”, nije loše imati u vidu rezervnu gabaritnu torbu, ali veoma laganu, u kojoj se odeća ne gužva. Za vikend-putovanja u prirodu verovatno će nam biti dovoljan vazdušasti „najlon” ranac, sa džepovima i postavljenim kaiševima koji oslobađaju ruke, a štede naša nežna ramena. Ima li razlike između ranca za žene i muškarce ili je stvar samo u boji? Izgleda da ima, ali to nije uvek slučaj, jer se navodno neki modeli razlikuju u pogledu ergonomije. Ako i na putovanju vodimo računa o eleganciji, onda je prava opcija otporan kožni ranac.

Simulacija donosi olakšanje

Kofer sa točkićima je klasik, ali osim o veličini tu treba razmišljati i o prednostima i nedostacima pojedinih modela. Najlakši za rukovanje je onaj sa četiri točkića, koji može da napravi okret od 360 stepeni, najtrajniji su čvrsti, koji podsećaju na aluminijumske, ali nekome će možda više odgovarati kofer sa velikim proširenjem gde staju sve uspomene s putovanja. Osim podataka o težini koju može da podnese, na deklaracijama ovih kofera nekada se nalaze, na primer, obaveštenja da su proizvedeni od recikliranih materijala, kako bismo putovali bez griže savesti da zagađujemo planetu.

Dan pre puta možemo da spakujemo stvari i desetak minuta držimo torbu u jednoj ruci – ako nam je neugodno, bolje je da je olakšamo

Ako su nam u fokusu veće putne torbe, važno je da imaju ručke koje ne „seku” dlanove, kao i kaiš, kako bi torba mogla da se nosi preko ramena. Funkcionalnost ovakve torbe na viši nivo podiže mnoštvo džepova sa strane i pregrade u unutrašnjosti torbe. Ona bi trebalo da bude od poliestera, najlona ili čvrstog pamuka, sa ojačanjima na uglovima i dnu. Ukoliko nije vodootporna, trebalo bi barem da se brzo suši.

Da nam putovanje ne presedne, jer je torba preteška, dobro dođe simulacija. Dan pre puta možemo da spakujemo stvari i desetak minuta držimo torbu u jednoj ruci – ako nam je neugodno, možda je bolje da je na vreme olakšamo. Setimo se, na kraju svakog putovanja ionako zaključimo da smo poneli previše stvari i da smo nepotrebno brinuli.

Pametna kupovina putne torbe obuhvata i uvažavanje sopstvene težine, ali svaka koju izaberemo verovatno će biti bolja od pozajmljene

Našu pažnju mogu da zaokupe hibridni modeli torbi koje mogu da se transformišu iz „kofera” s točkićima u običnu, pomalo retro putnu torbu ili ranac. Iako deluju kao idealne za sve okolnosti, zbog točkića i mehanizma za vuču, pod znakom pitanja može da bude njihova težina, a nekada i praktičnost.

Pametna kupovina putne torbe obuhvata i uvažavanje sopstvene težine, ali svaka koju izaberemo biće verovatno bolja od pozajmljene. Iako deluje da ovakav pristup pomalo ubija radost kupovine, pa čak i putovanja, dugoročno veoma se isplati, ne samo materijalno.