Glavna plaža Crna gora

Dragulji crnogorske obale i skriveno blago divljih plaža

Pored dobro poznatih plaža koje po imenu znaju gotovo svi koji letuju u Crnoj Gori, ona se ponosi i nemalim brojem prelepih, skrivenih plažica koje krase autentična priroda i živopisna obala

Crna Gora možda ima kratku obalu od 293 kilometra i 14 ostrva, ali se na njoj mogu pronaći mnogobrojne, dobro poznate, ali i skrivene predivne plaže za uživanje u osvežavajućem Jadranu, pod suncem ove prelepe zemlje.

To su različite šljunkovite, stenovite, peščane uvalice ili uređene ponte u Boki kotorskoj. Ukupno, prema nekim podacima, reč je o 117 plaža.

Budvanska rivijera – riznica plaža

Jaz, Mogren, Bečići ii Sveti Stefan su neke od vrlo poznatih plaža čuvene Budvanske rivijere.

Mogren je omiljena plaža svih koji letuju u Budvi, a dobila je ime po španskom moreplovcu Mogriniju, koji se u brodolomu zatekao na ovoj plaži.

Mogren je omiljena plaža svih koji letuju u Budvi, a dobila je ime po španskom moreplovcu Mogriniju

Mogren

Sveti Stefan je jedna od najatraktivnijih plaža na Jadranu. Ostrvce, na kome je bilo ribarsko selo, prevlakom je povezano sa kopnom, a sa obe strane se nalaze plaže sa finim peskom crvenkaste boje.

Zatim, tu su Bečići, jedna od najvećih i najlepših plaža na južnom Jadranu, dužine oko dva kilometra. Ova plaža je 1935. godine u Parizu dobila Grand Prix za najlepšu u Evropi.

Ričardova glava je plažica dužine od samo stotinak metara, ispod zidina Starog grada u Budvi, na kojoj, na prijatnom suncu, čak i zimi uživaju posetioci i meštani. Ime je dobila po holivudskom glumcu Ričardu Vidmarku, koji je na ovoj plaži 1963. godine snimao film Dugi brodovi.

Slovenska plaža je kombinovana peščana i šljunkovita plaža koja se prostire od zidina Starog grada do brda Košljun. Dugačka je 1600 metara, a iznad same plaže nalazi se poznato budvansko šetalište. Posebnu čar daje joj peščani sprud koji je povezuje sa ostrvom Sveti Nikola. Nekada se zvala Podnopolje, a današnje ime su joj još 1935. godine dali Česi.

Jedna od najlepših plaža u Crnoj Gori je Trsteno, koja je od Budve udaljena 9 kilometara. To je plaža sa neverovatno sitnim belim peskom, koju sa obe strane oivičavaju dva rta, koji je štite od većih talasa i jakog vetra. Nažalost vrlo je mala, dugačka je samo 200 metara, ali je zato veoma posećena.

Ričardova glava ime je dobila po holivudskom glumcu Ričardu Vidmarku, koji je na ovoj plaži 1963. godine snimao film Dugi brodovi

Trsteno

Kamenovo je plaža koja se nalazi između Bečića i Pržnog, na putu za Perazića do. To je peščana plaža sa vodom azurnog tona. Ne može da se ne pomene i Pržno, pored istoimenog primorskog naselja, ali je ova plaža takođe nevelika, dužine oko 260 metara, sa finim peskom, okružena stenama, sa starim maslinjacima u zaleđu.

Kamenovo

U neposrednoj blizini, između Pržna i Svetog Stefana, nalazi se Kraljičina plaža do koje se stiže peške, kroz prekrasni Miločerski park. Plaža je kratka, dužine 120 metara, prekrivena je peskom i kamenčićima srednje granulacije. Inače, ime je dobila po tome što je bila omiljena plaža kraljice Marije Karađorđević, čija se rezidencija nalazila u njenoj blizini.

Kraljičina plaža

Od Ulcinja do Boke kotorske

Na samom jugu Jadrana nalazi se poznata, 13 km dugačka, Velika ulcinjska plaža sa sivim peskom i plitkom vodom.

U Boki kotorskoj plaže su retke, te uglavnom nailazimo na uređene ponte. Najpoznatije mesto za kupanje je Dražin vrt u blizini prelepog pomorskog gradića Perasta i na desetak kilometara od Kotora. Tu se nalazi vrlo atraktivna šljunkovita plaža Bajova kula, koja je dobila ime po Baju Pivljaninu, koji je kulu sagradio za odmor, a i za okrepljenje između bojeva. Plaža je šljunkovita i duga oko 60 metara, a voda je kristalno čista i predivne marinskoplave boje. U senci okolnih krošnji lovorovog drveta nalaze se restoran i kafe, a tu su i udobne ležaljke i suncobrani koji se mogu iznajmiti. Lepa je i plažica u Morinju, gde u dubokoj i prozračnoj vodi koja je jako hladna, zbog obližnjeg izvora, mogu uživati ljubitelji hladnog mora.

U Boki kotorskoj su plaže retke, te uglavnom nailazimo na uređene ponte

Morinj

Iako je obala kratka, još uvek se mogu naći skrivene plaže neobične lepote gde je voda bistra i čista, a nema vreve i gužve. Tako je jedna od ekskluzivnih, a malo poznatih plaža na čuvenoj Budvanskoj rivijeri Laguna bič, između Bečića i Slovenske plaže, skrivena u bujnom rastinju i žbunju poluostrva Zavala.

Do nje se,naravno, može doći i čamcem, a dobri plivači mogu doplivati sa Slovenske plaže za petnaestak minuta. Na njoj se kupala i čuvena Adrijana Lima. Na plaži se nalazi i kafić u kome se posetioci mogu okrepiti.

Na pet minuta vožnje od Svetog Stefana nalazi se plaža Drobni pesak, divlja peščana uvala, neodoljivog šarma, u kojoj su uživali pripadnici poznatog plemena Paštrovići. Voda je providna, prelepe tirkizne, tamnoplave boje.

Na plaži se nalazi i restoran u kome se mogu probati vrlo neobični specijaliteti kao što je pohovana morska kopriva, morski krastavci, sveže ženke ježeva, kao i testenina sa pestom koji prave od biljke morač.

Sveti Stefan je jedna od najatraktivnijih plaža na Jadranu

Sveti Stefan

Tu je i dragulj ljubitelja divljih plaža Zagorski pesak, do kojeg se malo teže stiže. Nalazi se na oko 15 kilometara od Kotora. To je šljunkovita uvalica, uokvirena stenama koje se spuštaju ka moru. Do nje se od mesta Zagora stiže pešice za oko tridesetak minuta. Potpuno je prirodna i nekomercijalizovana.

Bečići su jedna od najvećih i najlepših plaža na južnom Jadranu, dužine oko dva kilometra. Ova plaža je 1935. godine u Parizu dobila Grand Prix za najlepšu u Evropi

Balun je mala plaža nedaleko od Petrovca, uvala oivičena kamenitom obalom i bujnom vegetacijom. Na njoj nema gužve i poseban je užitak posmatrati nezaboravne zalaske sunca. I na ovoj plaži se nalazi restoran u kome se priprema delikatesni crni rižoto.

Perčin je naziv lokalaca za skrivenu plažu sa predivnim peskom, koja se nalazi između Čanja i Sutomora. Iako se do nje može stići samo barkom ili turističkim brodićem, na njoj postoji omanji restoran. Ovo je još jedna plaža koja nosi naziv Kraljičina, ali na ovoj plaži se početkom 20. veka kupala druga aristokratkinja, kraljica Milena.