nokti i lak

Zdravi nokti – znak pravilne nege i ishrane

Ulja biljnog porekla, sa dodatkom raznih hranljivih supstanci, idealna su za negu noktiju, a krema obogaćena vitaminima odlična je za kožu oko noktiju

Otvoreno je mnogo salona za negu noktiju, ali nije naodmet da znamo kako pravilno da negujemo i oblikujemo nokte. Zdravi nokti su znak da ih pravilno negujemo, ali i da se pravilno hranimo. Na noktima se mogu primetiti naše bolesti, nezdrava ishrana, dehidratacija, nedostatak vitamina, kalcijuma, cinka ili gvožđa i pogrešna nega.

Turpije ne smeju da budu pregrube ako imamo tanke i lomljive nokte

Nanošenju laka za nokte u boji treba da prethodi sloj prajmera ili baze

Mogu izgubiti fleksibilnost i sjaj, mogu biti krti i brže pucati. Često na noktima mogu da se pojave vertikalne svetle linije koje su, takođe, znak dehidratacije. Na nokte utiču ekstremne temperature, kako zimi, tako i leti.

Pored zdrave ishrane, nega je od ključne važnosti za zdravlje noktiju. U zavisnosti od toga koliku dužinu skraćujemo, koristimo makazice, klešta, grickalice ili turpije. Svakako na kraju koristimo turpiju, da izravnamo sve oštre ivice.

Turpije treba birati prema kvalitetu noktiju. One ne smeju da budu pregrube ako imamo tanke i lomljive nokte.

Odaberite vesele boje za leto i igrajte se same iscrtavanjem raznih motiva na noktima

Turpijom prelazimo preko ivice nokta pod pravim uglom, jer tako sve slojeve skraćujemo na istu dužinu i smanjujemo mogućnosti oštećenja. Nokte ne smemo turpijati u oba smera, uvek samo u jednom. Dok nokte na rukama formiramo sa blago zakrivljenim ivicama, nokte na nogama treba seći ravno.

Ulja biljnog porekla, sa dodatkom raznih hranljivih supstanci, idealna su za negu noktiju, a krema obogaćena vitaminima odlična je za kožu oko noktiju. Svakodnevno se prvo na nokte namaže ulje, a nakon toga krema, blagim kružnim pokretima.

Na nokte utiču ekstremne temperature, kako zimi, tako i leti

Nanošenju laka za nokte u boji treba da prethodi sloj prajmera ili baze, a za brže sušenje laka – nanesite na kraju brzosušeći sjaj. Birajte lakove koji ne sadrže štetne supstance kao što su formaldehid, toluen i slične.

Odaberite vesele boje za leto i igrajte se same iscrtavanjem raznih motiva na noktima. Ako niste dovoljno vešte, prepustite se stručnjacima u nekom od salona.