Kugle boje magente

Viva Magenta boja 2023 – ne preterano ženstvena, topla, ali ne i vruća

Svake godine sa nestrpljenjem se očekuje najava Pantone boje za predstojeću godinu. Nije to samo boja trenda, već i mala filozofija o tome gde se trenutno kao društvo na globalnom nivou nalazimo i šta nas očekuje naredne godine.

Ovakvo viđenje stvari i predviđanje pravca u kome se kreće i dizajn, a i socijalna klima, nije uvek tačno, i tokom godine vide se i brojna odstupanja. Ipak, bilo kako bilo, jedva čekamo da vidimo koja boja će naredne godine biti pokretač kolektivnih osećanja.

Viva Magenta

Iz Pantonea nam poručuju da ovogodišnja boja godine osnažuje i daje moć. „To je živa crvena koja uživa u čistoj radosti, podstiče eksperimentisanje i samoizražavanje bez ograničenja, naelektrisana i bezgranična nijansa koja se manifestuje kao snažan stav. PANTONE 18-1750 Viva Magenta pozdravlja sve i svakoga sa istim žarom ka životu i sa buntovničkim duhom. To je boja koja je odvažna, puna duhovitosti i nikoga ne zaobilazi”.

Nanos magenta boje

Gde je nestala ružičasta

Uoči Pantoneove objave boje godine 2023, nagađalo se da je ružičasta na pomolu. Nakon što je barbi boja 2022. dominirala većim delom naših života i naših ormara, moglo se naslutiti da će kompanija za prognoziranje boja odabrati neku od roze nijansi. Kada je Viva Magenta predstavljena kao službeni izbor, za poznavaoce sveta boja i dizajna bila je svojevrsno iznenađenje.

Magenta boja na različitim teksturama

Nije to dečje ružičasta od poludragog kamena ružičastog kvarca i milenijske velnes industrije, niti je to šokantna ružičasta koja je u poslednje vreme preuzela modu zahvaljujući Valentinovoj viralnoj reviji.

Nije ni sa ljubičastim podtonom kao prava fuksija, nije narandžasto obojena kao već par godina popularna grimizna. Mnogo je bogatija od ružičaste Barbikine kuće. Viva Magenta je kompilacija tih nijansi. Nismo baš ni sigurni da bismo je podveli pod porodicu ružičastih.

Viva Magenta u modi – šta utiče na odabir

Moda se menja, menja se brzo, i to nije tajna. Ekipe koje rade na formiranju tendencija pomno prate promene u društvu i njihov uticaj na modu (ali i enterijer i grafički dizajn) i boju .

Garderoba u magenta boji

Svoja zapažanja i analize oni pretvaraju u razvoj prognoze trendova, koje nastaju već otprilike dve godine pre nego što odeća nađe svoje mesto na policama radnji širom sveta.

Trend boja je noseći deo svih tih prognoza. Na primer, pre više od dve godine mogle su se čuti najave da nas čeka veliko uvođenje smeđe boje. Tako smo na leto 2019. mogli čuti da će braon zameniti crnu boju u sledećih 30 godina. Smeđu boju danas možete pronaći u gotovo svakoj modnoj kolekciji, kao i u mnogim modnim radnjama i ormarima.

Osim toga, vodeći stručnjaci i instituti za boje, uključujući Pantone i Coloro, bave se isključivo savetovanjem i predviđanjem boja. Na primer, američki Institut za boje Pantone svake godine (o čemu i mi pišemo na godišnjem nivou) imenuje boju godine i izveštava o vodećim nedeljama mode kao što su New York Fashion Week i London Fashion Week u obliku karti boja zastupljenih na ovim manifestacijama.

To postižu kroz analizu onoga što su dizajneri pokazali u svojim modnim kolekcijama i beleže, na osnovu toga, kako će izgledati paleta boja.

Ukratko – posmatrači trendova i instituti za boje imaju direktan uticaj na modu, dok moda, takođe, zauzvrat ima uticaj na trendove boja. Trendovi se diktiraju sa modnih pista, dok je dizajn u isto vreme (pogotovo od razvoja Instagrama) prilagođen ukusu grupacija koje prate modne tokove. Dakle, ovakav sistem funkcioniše u oba smera.

Boja za svakoga – ili ne

Viva Magenta je sada među nama, i veoma nas zanima da li će biti boja za svačiji ukus. Govorkanja su iz same kompanije da su se koplja lomila da li je svetu potrebnija rodno neutralnija ili možda pozitivnija, svetloplavom obojena nijansa.

Iako bismo oklevali da nazovemo Viva Magentu potpuno rodno neutralnom, nije ni opterećena sa previše delova kulturnog nasleđa. To je izražajna boja koja privlači poglede, a možda ju je Pantone odabrao jer sa sobom nosi pravu dozu temperamenta.

Svetla, ali bez asocijacije na krv, lepa, ali ne preterano ženstvena ili šokantno seksi, topla, ali definitivno ne i vruća. Pantone je takođe opisao izbor za 2023. kao nijansiranu boju, komplikovaniju od nekih njihovih prethodnih izbora, poput klasične plave za 2020.

Bez sumnje, u jednom trenutku 2023. godine, kupićemo Viva Magenta proizvod. Ponekad ćemo u njoj videti crvenu , drugi put ćemo dobiti ružičasti utisak.

To je možda dobar način da gledate i na dolazeću godinu – neizvesno vreme, pod senkom, i obećanja ali i rizika.