Ljubičasta boja

Iskorak u svet optimizma – dobro došla Very Peri

Pantonova boja godine oslikava ono što se događa u našoj globalnoj kulturi, prenoseći nadu koju donosi među ljude, kaže Lori Presman, potpredsednica Instituta za boje Panton

Nakon što su svi prošle godine pričali o neobičnoj odluci Pantona da najavi dve boje za godinu 2021. i kada se uzme u obzir značenje i simbolika tih specifičnih nijansi za svet u kojem živimo, logično je bilo isčekivanje ovogodišnje objave.

Početkom godine stigla je i najava da će boja koja bi trebalo da bude noseći ton 2022. biti PANTONE 17-3938 Very Peri. Kako iz ove kompanije pojašnjavaju, obuhvatajući kvalitete plave, ova nijansa istovremeno poseduje ljubičasto-crveni podton. PANTONE 17-3938 Very Peri donosi duhovit, radostan stav i dinamičnu prisutnost koja podstiče hrabru kreativnost i maštovito izražavanje.

PANTONE 17-3938 Very Peri donosi duhovit, radostan stav i dinamičnu prisutnost koja podstiče hrabru kreativnost i maštovito izražavanje

„Pantonova boja godine oslikava ono što se događa u našoj globalnoj kulturi, prenoseći nadu koju donosi među ljude.” kaže Lori Presman, potpredsednica Instituta za boje Panton. „Po prvi put u istoriji našeg Panton obrazovnog programa kreirali smo novu boju – boja godine odražava globalnu težnju ka inovaciji i transformaciji koja se događa. Kako društvo nastavlja da prepoznaje boju kao kritičan oblik komunikacije, način izražavanja i uticaja na ideje i emocije, zatim i kao način angažovanosti i povezivanja, složenost ove nove plave nijanse prožete crvenoljubičastom bojom naglašava široke mogućnosti koje se nalaze pred nama.”

Iako je boja za tekuću godinu tek nedavno objavljena, pod haštagom Very Peri na Instagramu, ima već preko 50 000 postova, a njena je popularnost primetna i na nekoliko modnih pista još od kolekcija za jesen/zimu 2021, a naravno i proleće/leto 2022.

Za razliku od velike priče o bojama za proteklu godinu, koja nije donela odgovarajući odgovor u realnom životu, čini se da prisustvujemo primeru kako se jedna projektovana nijanasa brojnim učitanim značenjima pred našim očima pretvara u sveobuhvatni trend nadolazeće sezone. Pritom, iako nam je odevanje u fokusu ovog teksta, ovaj fenomen će po svemu sudeći osvojiti sve – od enterijera, grafičkog dizajna do izgleda društvenih mreža.

Kada su modne kuće u pitanju, zabavlja nas način na koji su dizajneri ovu ili podtonove ove boje uključili u svoje kolekcije. Valentino je Very Peri prigrlio snažno i brojnim podnijansama u čistim strukturalnim i asimetričnim krojevima.

Iako je boja za tekuću godinu tek nedavno objavljena, pod haštagom Very Peri na Instagramu ima već preko 50 000 postova

Kreativni direktor Pjerpaolo Pičioli spojio je sam peri s kontrastnim bojama poput zelene i žute i pokazao da mu je odabir ovog tona veoma blizak.

Ovaj fenomen će, po svemu sudeći, osvojiti sve – od enterijera, grafičkog dizajna do izgleda društvenih mreža

U kolekciji brenda AZ Factory koji je Alber Elbaz pokrenuo neposredno pred kraj života, svestrana i ženstvena boja lavande pojavljuje se u kolekciji za proleće/leto 2022, u laganim i zabavnim komadima koji objedinjuju dnevni i večernji izgled, kod nas poznat pod pomalo zastarelim imenom – sportska elegancija.

Ni Viržini Vijar u dizajnu za Šanel nije ostala imuna na ovu nijansu. Od tvida u lila tonovima do akcenata u obliku bluza i torbi, ona donosi ovaj novi trend na svež i mladalački način u okviru brenda sa blago konzervativnim prizvukom.

I Živanši je, u tekućoj sezoni jesen/zima, bledu nijansu lavande utkao u celu kolekciju. Koristeći svetlucavi saten za jakne i promovišući izgled u jednom tonu od glave do pete, utkali su ovaj nežan ton u pretežno crnu kolekciju.

Možda je uz ovu boju došao trenutak da oberučke prigrlimo trendove jer su iz godine u godinu sve više utkani u našu realnost i iz nje proizilaze

U modi, ili na bilo kojem drugom poligonu, možda je uz ovu boju došao trenutak da oberučke prigrlimo trendove, jer su iz godine u godinu sve više utkani u našu realnost i iz nje proizilaze. Inspirisana transformativnim vremenima kroz koja svet trenutno prolazi, Very Peri predstavlja globalni duh vremena i naš izlazak iz dugog razdoblja izolacije.

Koristeći dinamični virtuelni svet kao glavni izvor inspiracije, ova nijansa odražava oslobađanje, istraživanje i kreativnost koju digitalni prostor pruža.

A kako smo spremni da iz digitalnog sveta, u kome smo hteli – ne hteli bili zarobljeni prethodnih par godina, iskoračimo u analogni svet, možda iz njega možemo da ponesemo ovu nijansu koja ispod tužne plave donosi optimizam ili čak i strast crvene.