Zašto je crvena boja simbol moći, ljubavi, snage i lepote?

Sem što su zabavni, aktuelni tonovi fuksije i korala u sebi kriju i ono što ih u našim sećanjima i predanjima čini najpoželjnijom bojom u istoriji civilizacije

Ove godine, kada su ulice preplavili tonovi ciklama boje (ili fuksije preciznije) i jednako popularne koralne koja u sebi nosi kap tople narandžaste, često nam osećaj govori da u njima ima nečeg sličnog.

Kada se gleda površno, ove dve boje su sasvim raznorodne. Dok jedna nosi sa sobom svežinu hladnog podtona i budi sećanje na dane detinjstva, druga nosi toplinu asocijacija povezanih sa letom.

Iako na dve strane emotivnog čitanja, sem što su zabavni, ovi tonovi u sebi kriju i ono što ih u našim sećanjima i predanjima čini najpoželjnijom bojom u istoriji civilizacije, dugoj više od tri hiljade godina.

Iskra strasti

Ono što se krije ispod ovih, ali i mnogih drugih nijansi, jeste vatrena crvena, najtraženija iskra strasti koju su poštovali i želeli svi, od vladara do ratnika, pa sve do modernih predstava o ljubavi i seksepilu, koje su joj donele novo značenje i vrednost.

Da li vam je poznato da je crvena prva boja koju ljudsko oko prepoznaje, nakon crne i bele? To je boja koju bebe vide prvu kada počnu da razaznaju šareni svet oko sebe, i prva koju ponovno vide oni koji pate od privremenog gubitka vida za boje nakon ozlede mozga.

Da li vam je poznato da je crvena prva boja koju ljudsko oko prepoznaje, nakon crne i bele?

Dominacija crvene čak se odražava i kroz definisanje boja.

Iako su različita društva razvila svoje nazive za boje u različito vreme i na različite načine, gotovo sva su ih imenovala istim redosledom.

Kako lingvistička istraživanja pokazuju, redosled označavanja boja kod većine naroda bio je – prva crna, druga bela, treća crvena, a zatim zelena, žuta i plava.

Pretpostavka naučnika je da su društva razvila nazive za boje prema tome na koje su najjače reagovala. To znači da su ljudi, navodno, poput bikova, hiljadama godina imali jake osećaje prema crvenoj boji. Vremenom je crvena postala simbol moći, ljubavi, snage i lepote.

Ako preskočimo desetine vekova i značenja i dođemo do ovog trenutka, jasno je da je crvena od boje kraljeva i kardinala postala boja vladara savremenog društva, pa ćemo je često videti kao deo zaštitnih znakova brojnih uspešnih kompanija.

Efekat crvene haljine

Postoji izraz popularan u psihologiji, ali i u savremenom marketingu, koji se zove efekat crvene haljine. Izraz se odnosi na skup neurobioloških fenomena koji među životinjama proizilaze iz pogleda na crvenu boju.

Naime, postoje životinje koje su evoluirale tako da im koža ili perje budu crveni u sezoni parenja, neki cvetovi su crveni da bi privukli najveći broj pčela i ptica, pa čak i među ljudima crvena je boja strasti i opasnosti.

Jasno je da je psihološka snaga ove boje postala primetna u svim fazama ljudskog postojanja. Rimski patriciji i plemići drevnog Kineskog carstva oblačili su se u crveno ili su je koristili u dekoru svojih domova. Kasnije je crvena postala boja đavola, ali i svete krvi, zatim strasti, pa i revolucija. I sam naziv efekta crvene haljine stvara prirodne paralele s modom: od Balensijagine kardinal crvene, sve do Valentinovih već čuvenih tonova, do prvog Nike Air Shipa Majkla Džordana i Supremea, ali i prolazeći kroz pojmove klasičnog marketinga za koji crvena predstavlja mladost i dinamičnost, a postala je simbol CocaCole, Marlbora ali i Nintenda, Canona i LEGO-a, kao i Netflixa.

Kada je visoka moda u pitanju, na početku mode kakvu poznajemo crvena je bila simbol luksuza i raskoši, u vrlo tradicionalnoj koncepciji koja je u boji videla konotacije kraljevske porodice, ali i strasti.

Istoriju crvene boje modernog modnog sveta zato bi trebalo započeti, u idealnom slučaju, od legendarnog Kristobala Balensijage koji je pedesetih godina prošlog veka inspiraciju našao u kardinalskim odorama sa slika Velaskeza i Goje.

Čak i danas, među ostalim, mnogi crveni predmeti koje proizvodi ova marka su u kardinal crvenoj boji. Već iz samog naziva šalje se poruka o aristokratskim osećajima raskoši i važnosti. Balensijaga je inspiraciju za svoje izlete u crveno nalazio u i plesačicama flamenka i njihivom bata de cola suknjama, ali i u bolero jaknama toreadora, a sve nakon 1949. godine, dakle u punom frankizmu, koji je evocirao nostalgiju za starim španskim tradicijama.

Crvenu boju povezujemo i sa najsrećnijim osećanjima, a u isto vreme i najgorim

Od tada, do ovih naših tonova, za aktuelnu sezonu crvena je ostavila dubok trag u istoriji mode, budeći asocijacije na hrabrost, žrtvovanje, ljubav, ljutnju, opasnost i rat.

Crvenu boju povezujemo i sa najsrećnijim osećanjima, a u isto vreme i najgorim. Budući da je to boja koja izaziva jake reakcije, ne čudi što njena simbolika može ležati na oba kraja spektra.Dakle, sledeći put kada stanete na crveno svetlo na semaforu (u ovom slučaju crveno je simbol opasnosti), razmislite o revolucionarnoj istoriji ove boje (a možda i o ljubavi).