Pink godina – hoćemo neonsku, šokantnu, seksi žarko ružičastu

 Početkom sezone Panton nam je najavio beri varijantu ružičaste, njen ljubičasti, hladni ton. Dizajneri, ali pre svega potrošači, želeli su nešto svetlije, odvažnije, energičnije – želeli su žarko ružičastu!

Modni tokovi nas već decenijama ne iznenađuju previše. Sve se odvija nekim ustaljenim tokovima, koji na sve načine pokušavaju da budu novi, sveži i neočekivani, a zapravo odavno uzbuđenja nema na vidiku.

Tako je bilo sve do ove kalendarske 2022. Kažemo kalendarske, jer se odavno nije desilo da jedna boja da ton čitavoj godini, a ne samo da bude akcenat sezone. Meseci prolaze, i januarske i februarske nedelje mode odavno su za nama, a hot pink (kako je modni profesionalci nazivaju) seli se za nama iz jednog u drugo godišnje doba. Videli smo je u svakom obliku, od haljina do asesoara, videćemo je i na kaputima i čizmama ako je suditi po najavama.

Početkom sezone Panton nam je najavio beri varijantu ružičaste boje, odnosno njen ljubičasti, hladni ton. Zatim su nas pripremali za bledozeleno leto, koje je trebalo da donese mint svežinu u život koji je bio pred nama. Ipak, ispostavilo se da su modni dizajneri, ali pre svega potrošači, želeli nešto svetlije, odvažnije, energičnije – želeli su žarko ružičastu.

©maisonvalentino ©pppiccioli

Delovalo je da je ovo boja hira i trenutka, ali njen je trenutak trajao i trajao, traje i, kako se čini, trajaće. Iako je delovalo da je to samo zanimljiva igra za velike brendove, od Aleksandera Mekvina, preko Diora do Versačea, brzinom oluje je protresla izloge mnogo dostupnijih brendova i preplavila ulice svih većih gradova. Ono što je bilo specifično na nedeljama mode je da su po prvi put iste boje bile i u publici i na pisti.

Iako je delovalo da je to samo zanimljiva igra za velike brendove, brzinom oluje je protresla izloge mnogo dostupnijih brendova i preplavila ulice svih većih gradova

Kako popularnost ovog tona ne bi ostala samo stvar našeg osećaja i brojke su se udružile da dokažu dominaciju vruće ružičaste boje. U aplikaciji za onlajn kupovinu Lyst, pretraživanja ružičastih artikala porasla su za 24 odsto samo u prvih par meseci 2022. Nakon čuvene Valentinove pink revije na Pariskoj nedelji mode, ovi brojevi počeli su da se podižu još više. Najbrže rastuće kategorije kreću se od sakoa (+34 odsto), preko haljina (+16 odsto), do torbi (+45 odsto). Google Shopping statistika takođe podupire ovu tvrdnju, pokazujući da su pretraživanja žarko ružičastih kupaćih kostima, mini-haljina, dizajnerskih cipela i minđuša širom sveta u konstantnom rastu od januara 2022. pa do današnjeg dana.

Ono što nam ovi brojevi govore, sem ogromnog finansijskog uspeha onih brendova koji su na vreme uvrstili ovu boju u svoju ponudu, jeste da većina potrošača, čak i najzakletijih minimalista, od ove godine poseduje barem neki detalj obojen u pink.

Google Shopping statistika pokazuje da su pretraživanja žarko ružičastih kupaćih kostima, mini-haljina, dizajnerskih cipela i minđuša širom sveta u konstantnom rastu

Postavlja se pitanje zašto je ova boja toliko lako postigla neslućenu popularnost u odnosu na svoju ozloglašenu puder roze rođaku. Puder roze i ostali svetli tonovi ove boje uvek su sa sobom nosili predznak nasilno nametnute ženstvenosti (jer roze je za devojčice). To je kod žena i devojaka rođenih u poslednjoj trećini dvadesetog veka uvek izazivalo neku odbojnost. Hot pink boja je, s druge strane, nosila predznak jačine i subverzivnosti.

Puder roze i svetli tonovi ove boje uvek su predznak nasilno nametnute ženstvenosti. Kod žena i devojaka rođenih u poslednjoj trećini dvadesetog veka to je uvek izazivalo odbojnost

Za rođene sedamdesetih i osamdesetih, jarko ružičasta je ujedno i povratak na igračke iz detinjstva. Poslednjih godina žarko ružičasta je postala direktan odgovor na tiraniju zemljanih tonova, bež i milenijal roze. Postoji nešto pomalo buntovno u žarko ružičastoj boji, pomalo trolovski, pomalo ezoterično.

Ova boja je mnogo toga odjednom – plastična je i neonska, fluorescentna i šokantna, seksi, savremena i nostalgična u isto vreme. Sve to, i još namerno kič i provokativna.

Ako ste se do sada svim bićem branili protiv roze tiranije i bili pobornici buntovne crne, ovo je za vas trenutak da prigrlite ovu svežu boju i njome poručite sve što vam leži na duši.

Pored toga, ne zaboravite da se dobro zabavite, jer neki odevni predmeti će i dalje izgledati neočekivano u ovoj boji.

Obojite svoju 2022. jer u modnom svetu ovakve prilike retko nailaze.

Naslovna fotografija © andersphoto / Shutterstock.com