Par u moderno opremljenoj kuhinji

Višenamenska moderna kuhinja – mesto za sve generacije

Ove lepotice nikada nisu bile bolje i lepše opremljene. Odavno nisu mesto pukog spremanja hrane daleko od očiju posetilaca. Naprotiv, služe za brojne zajedničke aktivnosti – i ponos

Kuhinja je najtoplije mesto, srce našeg doma, prostor gde obično provodimo puno vremena. Tu pripremamo hranu, jedemo, družimo se sa familijom, pijemo kafu, neformalno gostimo prijatelje, degustiramo vino.

U zavisnosti od organizacije kuhinje, možemo doručkovati za šankom, a ručati i večerati za glavnim stolom. Uostalom, kada pravimo zabave, u njima je najveća gužva. Zbog svega toga, organizacija i funkcionalnost kuhinjskog prostora veoma su bitni – što znači da kuhinja treba da bude otvorena, da izgleda lepo i uredno da bismo se u njoj osećali prijatno, a i da bi zadovoljila sve naše različite potrebe.

Kuhinja treba da bude otvorena, da izgleda lepo i uredno da bismo se u njoj osećali prijatno, a i da bi zadovoljila sve naše različite potrebe

Kada osmišljavamo i opremamo kuhinju bitno je da ona bude prilagođena i nama i deci, a ponekad i starijoj generaciji, kada i oni žive sa nama. Ako je dovoljno velika i ima, recimo, kuhinjsko ostrvo – u njega se može ugraditi šporet, ponekad i sudopera i na taj način u otvorenoj sredini možemo lakše komunicirati sa ostalim ukućanima i biti uključeni u dešavanja u kući. Ovakva rešenja pripadaju većim stambenim jedinicima i popularna su u svetu.

Praktični kabineti

Elemente u kuhinji treba adekvatno iskoristiti, napraviti što više mesta za skladištenje, jer nekako – nikad nema dovoljno prostora za sve šerpe, lonce, plehove, tiganje, vangle itd. Najpraktičnije je da ugradnjom kabineta iskoristimo sve ćoškove, u koje se instaliraju rotirajuće police, a u ostale elelmente treba staviti dosta funkcionalnih polica, kao i fioke sa žičanim ulošcima na izvlačenje.

Na taj način smanjujemo potrebu za klečanjem i čučanjem. Da bi fioke bile što funkcionalnije, u njih treba staviti uloške sa pregradama, tako da uvek sve možemo staviti na svoje mesto, odnosno da svi predmeti mogu da budu lako vidljivi i pristupačni – escajg, flašice sa začinima, razni otvarači, sprave za vađenje sladoleda, nožići za pice i slično.

Na vrata kuhinjskih elementa mogu se okačiti nosači folija i ubrusa sa sekačima

Na vrata kuhinjskih elementa mogu se okačiti nosači folija i ubrusa sa sekačima. Sa napretkom tehnologije imamo sve više raznih električnih sprava (tostera, pekača, blendera, grejača vode, seckalica za hranu itd.), koje često mogu zauzeti sve radne površine, što deluje pomalo haotično.

Zato se mogu napraviti „garaže” u elementima, koji se spuštaju do radne ploče, kako bi se ove sprave lepo poređale i bile zaklonjene rolo-vratima kada nisu u upotrebi. Neke kuhinje imaju špajz, koji je idealan za uredno skladištenje i lak pristup.

Ako smo pobornik zaštite životne sredine, u donjim elementima možemo organizovati mesto gde ćemo razdvojiti kante za đubre i kompost.

Za visoke police potrebne su, pak, lagane, stabilne merdevine i slično.

Kućna laboratorija

Kada se pravi nova kuhinja, domaćini mogu prilagoditi visinu elemenata, tako da se izbegne savijanje i istezanje. Za one koji imaju dovoljno prostora, idealno je pomenuto kuhinjsko ostrvo, veliki pult koji može biti i pokretljiv, na točkovima. U suprotnom, dobro je imati kuhinju na jednom zidu, sa dosta radnih površina, gde nam je sve pod rukom – frižider, zadnji u nizu, radna ploča, sudopera, radna ploča, šporet, rerna.

U drugoj opciji, elementi mogu biti postavljeni paralelno na dva zida. Bitno je da ne moramo mnogo da zaobilazimo i da nam je sve nadohvat ruke.

Izbor radnih površina u kuhinji je vrlo bitan; one, definitivno, dominiraju prostorom i utiču na izgled i opšti ugođaj. Najpopularnije su kompozitne ploče od kvarca, jer je ovaj materijal trajan i može se naći u bilo kojoj boji. On sadrži oko 95 odsto kvarca i oko 5 odsto veziva i pigmenata. Može imitirati mermer ili kamen.

Izbor radnih površina u kuhinji je vrlo bitan; one, definitivno, dominiraju prostorom i utiču na izgled i opšti ugođaj

Ne zahteva održavanje, kao na primer granit, koji se mora premazati zaštitom koja štiti od fleka. Ipak, neko preferira potpuno prirodne materijale; inače, trenutno je u trendu mat finiš. Ove ploče daju kuhinji glamurozan izgled, a i praktične su, jer se na njima hrana može seći, mesiti itd.

U današnje vreme bolje je koristiti indukcione ploče, u odnosu na šporete na struju ili gas. One ne emituju toplotu kada se posude uklone posle kuvanja. U blizini šporeta i rerne treba da se nalazi slobodna površina na koju se odlažu vrele posude. Najbolje česme su one koje imaju ugrađen tuš na izvlačenje, koji je vrlo praktičan za pranje i ispiranje.

Nije retko da domaćini odluče da u delu kuhinje naprave i radni kutak gde mogu uraditi nešto za posao, organizovati račune, praviti liste za nabavku, gde deca mogu uraditi domaće zadatke…

U zavisnosti od toga odakle dolazi svetlo, treba planirati pozicije radnih površina

Prozračne i čiste

U zavisnosti od toga odakle dolazi svetlo, treba planirati pozicije radnih površina. Ako to nije moguće rešiti, postavlja se plafonska rasveta (sijalice reflektorke) ili viseća svetla iznad radnih površina. Idealna su ona svetla koja se postavljaju ispod visećih elemenata i direktno osvetljavaju radnu ploču. Takođe, za osvetljavanje se u fioke i ormančiće mogu staviti LED trake.

Beli elementi daju osećaj prostora i prozračnosti, dok na primer kuhinjsko ostrvo tamnozelene boje, boje zemlje ili drveta daje kontrast i dramatičan efekat. Kada je kuhinja deo otvorenog prostora i spojena sa dnevnim boravkom, radi boljeg uklapanja, na mašinu za pranje sudova i frižider treba staviti vrata od istog materijala od koga su izrađena vrata kabineta.

Pod u kuhinji ne sme biti klizav, mora biti trajan i otporan. To mogu biti razne pločice, pa čak i jaki drveni podovi ili imitacija drveta, jer oni daju toplinu prostoru.

Ako okvire prozora ofarbamo u boju središnjeg ostrva/pulta ili velikog kuhinjskog stola, stvorićemo prijatan i topao efekat.

Prigodne biljke i korpe ili činije sa sezonskim voćem ili povrćem dodatno će dati živost i osvežiti prostor u kome ćemo želeti da često boravimo.