devojka prima vakcinu

Vakcinisati se ili ne – dilema mlađih žena u doba korone

Nedvosmislen odgovor na ovu dilemu je DA – vakcinišite se što pre, prvom vakcinom koja je dostupna! To se odnosi na sve mlade žene, i na one koje razmišljaju da ostanu u drugom stanju, ali i na mnoge druge koje imaju neki zdravstveni problem koji im tu želju komplikuje

I pre nego što pređem na glavnu temu današnjeg teksta, daću nedvosmislen odgovor na dilemu iz naslova – DA, vakcinišite se što pre, prvom vakcinom koja je dostupna!

To se odnosi na sve mlade žene, i na one koje razmišljaju da ostanu u drugom stanju, ali i na mnoge druge koje imaju neki zdravstveni problem koji im tu želju komplikuje.

U poslednjih nekoliko dana objavljeni su sjajni rezultati vakcinacije žena koje su, iako to još nisu znale, bile u drugom stanju. Ne samo da vakcina ne šteti, već je pokazala i tzv. vertikalni prenos, pa štiti i novorođenu bebu. Odlično!

U doba kovida-19 treba izbegavati sve brzinske dijete kao što su keto, hiperproteinske, detoks tečne dijete i slične

Povod za današnji tekst su novi podaci o sindromu policističnih jajnika (PCOS). Šta je novo? Sklonost ka obolevanju od kovida-19 kod ovih žena bitno je povećana, a prisutna je i teža klinička slika.

To i ne dolazi kao veliko iznenađenje, jer se zna da je PCOS proinflamatorno stanje u kome su povišeni mnogi markeri upale, uključujući i C-reaktivni protein (CRP) – sada već svima dobro znan laboratorijski nalaz u ovoj epidemiji. Neću pominjati sve druge, a ima ih dosta, jer nam nije to osnovna tema.

Dodatne komplikacije

Mnoge pacijentkinje izbegavaju da se jave lekaru čekajući bolje vreme. Ne odlažite – to je prvi korak da se uspešno izborite i sa virusom

Stvar se dodatno komplikuje na podlozi prisutne gojaznosti koja se, inače, odlikuje povišenim nivoima citokina (adipokina), što je još jedan medicinski termin s kojim smo se familijarizovali, jer je kovid-19 često praćen tzv. citokinskom olujom.

Ova priča nema za cilj nikoga da plaši već, kao i obično, da ponudi rešenje. Prvo, ako su prisutni neki znaci koji ukazuju da možda imate problem, kao što su na primer izostanak menstruacije i/ili insulinska rezistencija, javite se endokrinologu/ginekologu što pre, da bi se postavila prava dijagnoza.

Jednostavno uočljivi znaci su poremećaj ciklusa i tamno obojene trakaste površine na vratu i/ili ispod pazuha. Naglašavam ovo jer, zbog ove epidemije, mnoge pacijentkinje izbegavaju da se jave lekarima čekajući bolje vreme. Ne odlažite – to je prvi korak da se uspešno izborite i sa virusom.

Balansirana ishrana

Kada se postavi dijagnoza, primenite datu terapiju i odmah se vakcinišite – ako već niste. Neću govoriti o kompletnoj terapiji, ima ko će vam to prepisati. Ali, u okviru svih drugih, veoma bitna terapijska mera je nutritivna – bilo da je u pitanju samo eliminacija slobodnih šećera kod negojaznih žena koje imaju PCOS ili balansirana hipokalorijska dijeta kod gojaznih.

Sklonost ka obolevanju od kovida-19 je kod žena sa sindromom policističnih jajnika bitno povećana

Naglašavam termin balansirana, jer u doba kovida treba izbegavati sve brzinske dijete kao što su keto, hiperproteinske, detoks tečne dijete i slične, jer su siromašne mnogim hranljivim materijama, što bitno utiče na imunitet, a samim tim i na lakše obolevanje i teže kliničke slike.

Medicina je tu da nudi rešenja – u ovom slučaju, to je pravovremena dijagnoza i odgovarajuća terapija i, naravno, vakcinacija bez dileme

Još jedna stvar je ovde važna – mlade, normalno uhranjene osobe NE treba da redukuju težinu, već samo da promene tip ishrane. Ovo je bitno naglasiti, jer gubitak kilograma može sam po sebi da dovede do gubitka ciklusa i dodatno iskomplikuje već prisutne hormonske disbalanse.

Medicina je tu da nudi rešenja – u ovom slučaju, to je pravovremena dijagnoza i odgovarajuća terapija i, naravno, vakcinacija bez dileme.