Tri žene zaglavljene u karijerama i put oporavka sa Martom Bek | To sam ja

Tri žene zaglavljene u karijerama i put oporavka sa Martom Bek

Velika Marta Bek i njena supermoć da pomogne zaglavljenima u karijeri, pomogla je i Džejn, Mejdi i Suzan. Ovako je, ukratko, tekao put oporavka

Marta Bek je cenjeno ime poslovnog sveta. Sociolog, edukator, pisac, đak Harvarda, menja živote klijenata u potrazi za zvezdom vodiljom’. Njeno iskustvo govori da svako u sebi ima superheroja koji traži da se oslobodi. Po rečima Opre Vinfri, Marta je najpametnija žena koju je upoznala, čija je supermoć da usmerava druge.

Ovo su priče tri žene kojima je Marta pomogla. Za mesec dana zajedničkog rada svaka je oslobodila svog superheroja i život usmerila ka istinskoj svrsi. Problem je bio u načinu na koji su gledale svet, a ne u situacijama koje su ih zatekle u životu.

Džejn (48), ’samoosporavanje’

Džejn je uspešna poslovna žena. Vešto se penje lestvicama korporativnog sveta. Priznaje da nikada nije bila zadovoljna i misli da se nije popela dovoljno visoko.

Problem? Izgubila je smisao, identitet, misli da nije postigla dovoljno. Uradila je važne stvari, ali ne zna da navede šta konkretno. Marta joj je dodelila zadatak da napiše listu od 100 svojih postignuća po njenom kriterijumu, a ne drugih ljudi. Naslutila je da Džejn nema problem sa postignutim rezultatima, već sa drugima koji treba da je ubede da je ’dovoljno dobra’.

Džejn je došla sa listom uspeha koji su bili vezani za posao. Ali pritom je usmeno priznala da već nekoliko godina uzima privatne časove umetničkog klizanja. Marti je bilo jasno da je to ona tajna poruka koju šalje Džejnin superheroj u nadi da će se osloboditi. Džejn je tvrdila da loše kliza, da je smešna i stara, ali Marta je u tome videla početak oslobođenja.

Vaša životna radost ne tiče se drugih

Tri žene zaglavljene u karijerama i put oporavka sa Martom Bek | To sam ja

Savet Marte Bek? Klizanje Džejn čini srećnom i okidač je za ostvarenje ’prave Džejn’. Ako i vi mislite da niste dovoljno postigli, problem nećete rešiti tako što ćete raditi više. Morate da skinete naočare kroz koje gledate svoje uspehe. Vaša životna radost ne tiče se drugih.

Mejda (41), ’u zastoju’

Mejda je inteligentna, duhovita, odlično zapaža. Kao školarac, isticala se po jedinstvenom pogledu na svet. Kada je došla kod Marte po pomoć, često je menjala poslove – od IT menadžera do organizatora sajmova.

Problem? Mejda je lutala poslovnim svetom. Nije znala čime treba da se bavi. Oprobala se i u filmu koji joj je donosio kreativan izraz i novac, ali ne i ispunjenje.

Mejda je bila jedan od genijalaca koji su sebe paralizovali stalnim odustajanjem od svojih ideja pre nego što su im i dali šansu. Kreativan rad je težak i pun padova, ali ako se izbegava, kreativca zarobljava u mračan svet u kojem se vrti u krugu. Mejda je pitala:

Šta da radim?

Marta je kao iz topa odgovorila:

Počni da radiš! Odmah. Svakog dana. Predano.

Da biste oslobodili svog superheroja, morate da pronađete gde to vaša ubeđenja krive sliku sveta i vas u njemu

Poslovna žena | To sam ja

Mejda je znala da je pisanje dobar izbor i dobila je zadatak da svakog dana napiše tri strane. Narednih dana se javljala zabrinuta – to što piše je đubre. Martin odgovor bio je da mora da nastavi da radi, a ne da kritikuje. Bila je sigurna da će rad osloboditi njenog superheroja. Neuspesi neće.

Mejda je uz sve to imala neutaživu potrebu za cigaretama i bilo joj je teško da se usredsredi na pisanje. To je bio putokaz – mora da piše o svojoj potrebi za cigaretama. Esej je bio odličan.

Savet Marte Bek? Ako i vi imate osećaj da se vrtite u krugovima i uvek iznalazite opravdanja za nerad, rešenje je da zasučete rukave. Radite.

Suzan (56), ’mislim na malo’

Suzan je iskusan advokat, uspešna u sporovima. Njen superheroj je bio majstor primirja, optimističan diplomata. Unosila je mir među zaraćene strane, čak i tamo gde je to bilo nemoguće. Suzan je umirivala situacije i ljude koje bi drugi doveli do usijanja.

Problem? Iskorišćavali su je. I posao je postao problematičan jer se Suzan ’davila’ u obavezama. Osećala se zaglavljeno. Kod Marte je došla razočarana jer je sebe videla kao mirotvorca, a nije bila zadovoljna. Problem je ležao u tome što je mislila ’na malo’. Nije mogla da prizna sebi da je njen superheroj rođen za velike stvari, za mikrofon i kamere kako bi je čulo više ljudi. Imala je moć da uveri i inspiriše.

Marta ju je ohrabrila da govori mnogo više, da se usmeri na aktivizam i govorništvo. Suzanino srce je znalo da je rođeno za ceo svet.

Savet Marte Bek? Vaš najveći strah nije da niste dovoljno dobri, već da ste moćni preko granica.

Marta je u jednoj od svojih knjiga napisala:Ovakve seanse možete da sprovodite sami sa sobom. Da biste oslobodili svog superheroja, morate da pronađete gde to vaša ubeđenja krive sliku sveta i vas u njemu. Suština je da prihvatite zadatke i put vašeg superheroja.