Tajna japanskog ikigaija ili koja je vaša svrha?

Ako ste skloni pitanjima: gde je svrha života, gde je sreća ili zbog čega živim i radim, japanski ikigai će vam pomoći na putu do odgovora

Ikigai se može prevesti kao ’razlog zbog koga se živi’. Sama reč može da znači i ’izvor sreće’ i ’ispunjenje u životu’. Ikigai je tako za svakoga drugačiji i svako treba da ga otkrije, kaže japanska tradicija. Kako?

Koja je svrha

Statistike kažu da mnogi prohuje kroz život ne zapitajući se koja je svrha. Mnogi žive dan za danom, obavljaju rutine i tražene poslove dok se jednog jutra ne probude i ne zapitaju čemu sve.

Poznati po svojoj praktičnosti i dugoj tradiciji koju svesrdno neguju, Japanci veruju da postoji način da svako dođe do svoje svrhe. Ikigai je ta svrha ili razlog i ne označava jednu stvar ili pojam. Bolje je reći da je ikigai sve što radite svaki dan i što vas ispunjava i čini srećnim. Vaš ikigai može da bude majčinstvo i vaše vreme sa decom, može da bude izrada tapiserije ili vez, latino ples, ali i dobrotvorni rad. Može da bude bilo šta što doprinosi osećaju ispunjenosti.

Otkriti ikigai , znači iznova i iznova otkrivati kako treba da provedete svoj život tako da se svaki trenutak broji kao vredan. Da bi se lako otkrio, Japanci ikigai predstavljaju kao presek četiri kruga (Venov dijagram):

• Ono što volite

• U čemu ste dobri

• Šta je potrebno okolini, svetu

• Za šta možete biti plaćeni

Zajedničko ili presek ovih skupova je vaš ikigai.

Ako volite da plešete, uživate u svakom taktu i pokretu i u tome ste zaista dobri, može biti da je ples

vaš potencijalni ikigai. Možda u vašem mestu ima još zainteresovanih za ples i voleli bi da nauče da plešu, a vi ste spremni i možete da ih učite uz novčanu nadoknadu. Ovo je još argumenata ako ste na tragu da je ples vaš ikigai.

Pitanjima do ikigaija

Kada ga jednom otkrijete, kaže japanska tradicija, vaš ikigai će vas voditi kroz svaki dan i sve vaše odluke ,kako biste se osećali ispunjeno. Vodiće vas od odluke kako da provedete slobodno vreme do mesta u kome živite ili izbora posla. Kada otkrijete svoj ikigai i neprestano ga ispitujete i iznova otkrivate, Japanci veruju da ćete biti sve bliži vašoj ključnoj svrsi i vaši će odnosi sa ljudima biti dublji i sadržajniji.

Kada ga jednom otkrijete, kaže japanska tradicija, vaš ikigai će vas voditi kroz svaki dan i sve vaše odluke, kako biste se osećali ispunjeno

Ako biste da se upustite u istraživanje svog ikigaija, pomoći će vam nekoliko pitanja koja vas mogu voditi do ključnih odgovora. Možete sebi, na primer, postaviti ovakva pitanja:

• Šta je to što radim i u tome uživam?

• Koji su moji talenti?

• Kako provodim slobodno vreme?

• Koje veštine volim da koristim u svakodnevnom životu?

• Kako bi izgledao moj savršen dan?

Danas su mediji preplavljeni sadržajima koji upućuju da čovek mora da sledi svoje strasti kako bi uspeo i živeo kvalitetan život. Japanci, tradicionalno, vekovima imaju nešto drugačiji pristup i tu pomaže ikigai. Kažu, da bi čovek bio u potpunosti ispunjen i zadovoljan, mora da mu bude jasna svrha zbog koje živi. To, praktično, znači da mora da bude u ’ravni sa samim sobom’ i da radi ono što voli, u čemu je dobar i što treba zajednici.

Japanska poslovna politika se, inače, u osnovi drži pravila da svaki sklopljen posao mora da bude dobar za tri strane – prodavca, kupca i zajednicu. Ako nije tako, posao nije dobar i ne treba ga raditi.