Svi vole jedinstven, svež ukus mini – paradajza

Čeri paradajz ima sve sastojke kao i običan, ali sadrži više vode, hrskaviji je, sočniji i slađi

Čeri paradajz je minijaturna verzija paradajza, ali ima sve sastojke kao i običan paradajz. Veoma je dekorativan dodatak jelima. Po strukturi se razlikuje od svog krupnijeg rođaka. Postoje mnoge sorte i sve su jestive.

Odnedavno, čeri paradajz postao je sveprisutan i skoro nezamenljiv u salatama, kao užina ili predjelo, hrana „na čačkalici”, u kombinaciji sa raznim sirevima.

Izvor vitamina C i A

Paradajz je ovalnog oblika, dok je njegova mini-verzija idealno okruglog oblika. Paradajz ima jak i pikantan ukus, dok je ukus čeri paradajza slatkasto-kiseo. Čeri paradajz sadrži više vode, hrskaviji je i sočniji.

Bez obzira na veličinu, bogat je vitaminima, naročito vitaminima C i A, folnom kiselinom, kao i beta karotenom. Vitamin C podržava naš imunosistem, dok je vitamin A bitan za vid, štiti bubrege, pluća i srce. U 100 g čeri paradajza nalazi se 500 internacionalnih jedinica vitamina A i 9 g vitamina C, kao i 4 g ugljenih hidrata, što ga čini niskokaloričnom hranom.

Najviše vitamina C ima u želatinoznoj masi oko semenki paradajza

Najviše vitamina C ima u želatinoznoj masi oko semenki. Želatinozna masa sadrži i salicilate koji imaju antikoagulantno dejstvo (deluju protiv zgrušavanja krvi i stvaranja trombova) i tako štite od kardiovaskularnih problema. Takođe, u čeri paradajzu ima i kalijuma koji je bitan za funkcionisanje srca, mišića i nerava. Tu je i fosfor, koji potpomaže apsorpciju hranljivih elemenata. Naravno, poseduje likopen – svetlocrveni karotenoidni pigment, veoma efikasan antioksidans koji neutralizuje slobodne radikale. On je prisutan u pokožici i što je boja ploda crvenija, količina likopena je veća.

Najviše likopena ima u pokožici paradajza; što je boja ploda crvenija, veća je količina likopena

Ukras na tanjiru

Kod nekih osoba može izazvati refluks kiseline i u tim slučajevima treba izbegavati veće količine ove namirnice.

Iako je sitan, lakše se jede presečen na polovine.Tako se može dodati u salate ili koristiti za pripremu predjela. Za predjelo se može staviti na krekere ili kombinovati sa zalogajima sira. Začinjava se solju i biberom, kao i maslinovim uljem.

Čeri loptice odlične su kada se ispeku same, sa drugim povrćem, u lazanji ili sa jajima

Može se koristiti i kao ukras na picama, a kada se pomeša sa ostalim sastojcima, doprinosi njenom pikantnom ukusu.

Čeri loptice odlične su i kada se ispeku, bilo sa drugim povrćem, u lazanji ili sa jajima. Postoje mnoga jela, kao što su paste, gde se konvencionalni paradajz može zameniti čeri paradajzom, a sve zavisi od individualnih ukusa i afiniteta. Ali, teško je naći nekoga ko ne voli jedinstven, svež ukus mini-paradajza.