Some picture

Rukola – kraljica salata

Listovi rukole koja se gaji u proleće i u jesen imaju ukus bibera, a ako se biljka gaji leti, ima ukus senfa

Rukola je kraljica salata, koje su često deo naših obroka. Poklonici zdrave ishrane naročito je cene, a mogu da je kupe tokom cele godine u marketima ili na zelenim pijacama.

Ove salate su niskokalorične i imaju dosta vlakana, tako da nas čine sitim. O kojim god salatama je reč, bitno je da ih ne začinjavamo masnim prelivima, već maslinovim uljem, limunovim sokom, sirćetom ili, na primer, jogurtom.

Liči na maslačak, ali je rođaka kupusa

List rukole sličan je maslačku, ali biljka zapravo pripada familiji kupusnjača, kao i brokoli, kupus, karfiol. Rukola koja se gaji u proleće i u jesen ima ukus bibera, a ako se gaji leti, ima ukus senfa.

Ova biljka izuzetno je zdrava, ima kalcijuma, dobar je izvor vitamina C, beta karotena, gvožđa i folne kiseline. Takođe, sadrži visok nivo bioflavonoida koji u sprezi sa vitaminom C i drugim antioksidansima štiti od kancera. Visok nivo kalcijuma i vitamina K dobar je za prevenciju osteoporoze, a pomaže i kod regulacije krvnog pritiska. Prisutni su i lutein i zeaksantin, koji dobro utiču na vid i štite od štetnih UV zraka.

Ova biljka od davnina se smatra afrodizijakom

Rukola sadrži 90 odsto vode, tako da hidrira organizam i u sprezi s vlaknima pomaže u detoksikaciji. Ova biljka od davnina se smatra afrodizijakom.

Vrlo često rukola se koristi u pripremi takozvanih obrok salata. Meša se s raznim povrćem, semenkama, orašastim plodovima, pa i voćem. U te salate mogu se dodati i proteini u vidu komadića mesa ili ribe. Takođe, može biti dodatak sendvičima, pastama ili pici.

Comments Icon 0

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *