Naslovna Mirjana Bobić Mojsilović

Svevideće oko

Pi Didi, odnosno Paf Didi, glavni baja američke rep industrije, ovih dana je tema broj jedan svetskih medija. Naime, federalna policija izvršila je detaljnu premetačinu njegovih vila u Los Anđelesu i u Majamiju, u potrazi za dokazima o trgovini seksom i drugim zločinima iz oblasti savremenog ropstva.

Malo soli ovoj, ionako pikantnoj priči, dodaje i činjenica da je Paf Didi (inače, poznat i po tome da pravi najluđe žurke za slavne ličnosti u Americi) u svakoj sobi svojih dvoraca imao instalirane kamere i da je, kao svaki prilježni agent tajne službe, sve pedantno snimao.

I dok se javno nabrajaju imena poznatih ličnosti koje imaju razloga da se tresu, ne samo zbog svojih snimaka nego i zbog činjenice da su znale šta je sve Didi radio sa svojim robovima, priče o njegovoj devijantnosti, ali i o tome da su mladi momci željni muzičke karijere, svi do jednoga, morali da na oltar uspeha polože svoju seksualnost, ovih dana preplavljuju društvene mreže.

Još jedan Džefri Epstajn na javnoj sceni, što je samo jedan od dokaza „teoretičara zavere” (čija se svaka „teorija” do sada ispostavila kao istina i kao zavera ) da je ime savremene igre moći, novca i slave – ucena. Navodno, Pi Didi u šaci drži mnoge javne ličnosti, uključujući i Bijonse i njenog muža Džej Zija, ali i princa Harija. Svi su snimljeni. I sva je prilika da će ih sve, ako to bude bilo potrebno, i ako se u međuvremenu ne „ubije” kao Džefri Epstajn, povući sa sobom. Mada, i u slučaju famoznog Epstajna, još nijedan pedofil, korisnik njegovih usluga, nije ni optužen, ni uhapšen, što običnom čoveku usađuje ne samo uverenje da ovaj svet vode najužasniji kriminalci i psihopate, nego i da se, nažalost, ništa neće promeniti. Što se tiče sveta politike, zabave, ogromnog novca, jasno je kako se trenira strogoća, i kao se oni koji u naše ime odlučuju, uteruju u poslušnost.

Ali više od svih ovih zvučnih pikanterija, pažnju zaslužuje jedan drugi fenomen. Kamera.

Danas svaki čovek ima kameru, bar u svom telefonu. I sve može biti snimljeno. I svako može biti snimljen. Seks je uvek fotogeničan. Ponekad i neke reči mogu imati snagu pornografije. Ponekad su tajne snažnija bomba od tela u akciji.

Što navodi na pomisao da svako od nas može biti junak nekog snimka, kao i da svako, ako zatreba, može biti „informer”. Kao u onom starom ruskom vicu. Kao u staroj izreci „čovek je čoveku vuk”. Nemamo mi pojma da je Veliki Brat baš to i želeo – da svevideće oko, ima milione očiju.