Naslovna slika-Mirjana Bobić Mojsilović

Deca

Pošto je američka savezna sutkinja odobrila objavljivanje liste onih koji su išli na orgijanje u neko od „odmarališta” Džefrija Epstajna, brana je popustila i mulj globalne duboke države počeo je da plavi javnu scenu – od predsednika i premijera, preko krunisanih glava, do Holivuda i medijskih zvezda, smrdljiva istina polako je počela da izlazi na videlo. Pedofilija i seksualna devijantnost „moćnih” bile su sredstvo ucene kojim su baratale tajne službe, kako bi se plan vladara iz senke neometano sprovodio. I to je trajalo decenijama. Ispostavlja se, svakog dana i u svakom pogledu, da su „teorije zavere” (a termin je smislila CIA kako bi unapred omalovažila svakog ko se usudi da govori istinu koja je suprotna zvaničnoj verziji sveta) bile istinite.

Da, radi se o mračnom klubu, u kome se nalaze odabrani ucenjeni bolesnici, koji kroje naše sudbine i upravljaju našom percepcijom. Kad se malo izmaknemo, jasno je da je sve u vezi sa ovim – od ratova, do nekontrolisanog uvoza izbeglica u Ameriku i Evropu, klimatskih promena, epidemija, trovanja polja, vode i vazduha, masovne propagande oko redefinisanja pola, izborne krađe u Americi (i u drugim zemljama), transhumanizma, ubistva Kenedija, robije Džulijana Asanža, pokušaja da se relativizuje sve pod kapom nebeskom. Šta god da nam padne na pamet iz galimatijasa užasa koji se sručio na nas – sve je u vezi sa ovim mrakom.

A mrak leži ne samo u činjenici da našu stvarnost u političkom, filozofskom, moralnom smislu obrazuju ljudi koji imaju prljavu prošlost, i ne samo u činjenici da je svaki „veliki uspeh” u polju politike, ekonomije ili u polju „umetnosti” popločan užasima – nego da savremeno uspinjanje na društvenoj lestvici znači, u stvari, duboki moralni pad. Pristajanje na zlo (pošto je prethodno relativizovano) da bi se dobilo ovozemaljsko carstvo, jeste drevna priča o spremnosti na trgovinu vlastitom dušom. Kjubrikov film Širom zatvorenih očiju, danas izgleda kao dokumentarac. I bajke za decu, i Diznijevi crtaći zaslužuju novo čitanje.

Treći svetski rat je u toku, ali ovoga puta to nije globalni rat oružjem i bombama, to je rat između dobra i zla, svetlosti i tame, to je rat između boga i đavola.

Paradoksalno, u ovom ratu, pobedu će odneti najveće žrtve.

Deca će upaliti svetlo i izbaviti nas iz mraka.