Žena sa znakom pitanja na čelu.

Sprijateljite se sa svojim emocijama

Emocije boje čitav naš život, od rođenja pa sve do smrti. I svako naše razvojno doba ima drugačiji „modni” trend. Nekada smo obojeni pozitivnim osećanjima, ali često i snažnim negativnim emocijama, kao što su mržnja, ljutnja i bes, ljubomora, povređenost…

Kako izaći na kraj sa takvim emocijama?

Veliki broj ljudi je udubljen u svoje emocije; oni primećuju šta se sve događa u njihovim umovma dok ih hvata vrtlog negativnih emocija, i kako ih usporava.

Prvi impuls u takvoj situaciji je da pokušaju da ih kontrolišu kako ih ne bi sasvim savladale ili ugrozile. Da mogu, voleli bi odmah da ih se reše, ili da pobegnu od njih. Retko kada pomisle da im je za to potrebno dublje razumevanje.

Zbog toga verovatno koriste izraze poput „kontrola besa” ili „mržnja koja preplavljuje”, umesto „SPRIJATELJITE SE SA SVOJIM EMOCIJAMA”.

Kako bolje da razumemo negativna osećanja

Umesto što ih POTISKUJEMO (kao jedan od mehanizama odbrane koji zahteva veliku količinu energije kako bismo negativno osećanje držali pod kontrolom) ili ih POMERAMO, treba da se potrudimo da pronađemo način da ih bolje razumemo i pokušamo da ih se rešimo.

Teško je odmah staviti pod kontrolu jako negativno osećanje, jer što više pokušavamo da ga kontrolišemo, ono postaje jače i ponovo se pojavljuje. Vi pokušavate da ga gurnete dole, ali što se više trudite, to se ono sve vise podiže i isplivava.

Šta onda da radimo?

Kada pokušavate da shvatite nešto, često je najefikasnije da ostavite po strani svoja predubeđenja, mirno posmatrate svoje negativno osećanje i procenite na koji način treba da ga shvatite. Umesto da zaronite u blatnjavu vodu svoje negativne emocje (npr. besa), sa nadom da ćete je nadvladati, trebalo bi da je posmatrate sa distance i pustite je da se smiri i sama od sebe transformiše.

Verovatno se u ovom trenutku neko pita: „Šta je toliko sjajno u pukom posmatranju? Zar to nije izbegavanje stvarnosti?”

Odgovor je sasvim suprotan – vi je ne izbegavate, gledate pravo u nju. Umesto da vas obuzmu emocije bez imalo samosvesti, vi ih ispitujete i osećate šta se tu zaista nalazi.

Razna lica muškaraca i žena koji razmišljaju, kontenpliraju...

Što budete bolji u tome, shvatićete da negativna emocija nije fiksirana stvarnost. Ona se prirodno pojavljuje (izazvana određenim događajima) i povlači unutar prostora vaše svesti, bez obzira na vašu volju.

Kada osvestite ovu istinu (u tome vam može pomoći i REBT psihoterapija), na vas više neće uticati negativne emocije, moći ćete da ih posmatrate kao oblak koji prolazi.

Ne borite se protiv negativnih emocija. Posmatrajte ih i sprijateljite se sa njima.

Naše emocije su hirovite kao vreme u proleće. U jednom trenutku, kada nas neko kritikuje, uvređeni smo i ljuti. Sledećeg trenutka, kada nas neko hvali, osećamo se ponosno i razmetljivo. Ako ne prepoznamo statičnost koja se nalazi ispod promenljivih emocija, postaćemo taoci njihove ćudljivosti.

Negativna emocija: POVREĐENOST

Ako tražite osvetu jer ste povređeni, videćete samo sopstvenu patnju. Ali ako se smirite i sagledate stvari malo dublje, videćete da i osoba koja vas je povredila – takođe pati.

Mirno posmatrajte svoja osećanja kao da nemaju veze sa vama i ne pokušavajte da ih promenite. Sama će se promeniti. Bićete svedoci kako im se energija i tekstura lagano menjaju.

Baš kao što ne možete da kontrolišete vreme ili raspoloženje svog šefa, ne možete da kontrolišete ni osećanja u svom telu. Ona su samo u prolazu (danas smo tužni, sutra već možemo biti srećniji) i sama od sebe će nestati. Ali ako ih previše ozbiljno shvatite i prihvatate kao deo svog identiteta, oživećete ih svaki put kada budete razmišljali o prošlosti.

Žena u kancelariji koja razmišlja.

Važno je da znate da vi niste vaša osećanja, vi ste samo svesni njihovog pojavljivanja i nestanka. Bilo da je u pitanju stvar, misao ili osećanje, ako je izronilo iz praznine, uskoro će promeniti svoj oblik i na kraju se vratiti u prazninu.

Šta da radite kada se osećate loše

„Tužna sam, šta da radim?” Mirno posmatrajte ovo osećanje i ne pokušavajte da ga promenite. Promeniće se samo. Kao kada sedite pored reke i posmatrate kako voda protiče, menja se i ovo osećanje.

Možete se zapitati: „Kako da oslobodim UM dok se opuštam? Što se više trudim, to se više misli pojavljuje.”

Ovo je savršeno prirodno, jer je pokušaj da se isprazni glava takođe misao. Nemojte pokušavati da se oslobodite misli – neće vam uspeti. Umesto toga, budite svesni da se misao pojavila. Budite svesni da je misao i nestala. U trenutku kad toga postanete svesni, UM se smiruje i prazni.

Umesto što ponavljate kako je nešto „UŽASNO… UŽASNO JE!”, zgledajte se pravo u to užasno osećanje. Tiho. Ispitajte to osećanje. Da li možete uočiti njegovu nestalnost? Pustite da vas to osećanje napusti kada osetite da želi da ode.

Ilustracija-ženska glava u kojoj je figurativno ubačen prozor sa pogledom u prirodu.

Podsetnik

Ostanite budni, jer to znači da znate šta se događa u vašoj svesti.

Umesto da slepo pratite svoje misli i osećanja, ostanite budni i prepoznajte stanje svog uma.

Smiren UM može podneti svaku situaciju.

Sprijateljite se sa svojom emocijom, tako ćete je uspešno preokrenuti u neku lepšu i zdraviju po vas. Vladajte svojim emocijama