Obri Plaza , Dženifer Kulidž i Džon Gris, protagonisti Belog lotosa

Snima se treća sezona “Belog lotosa” – biće duža, veća i luđa

Za fanove HBO serijala Beli lotos stiže jedna dobra i jedna loša vest. Loša je: zbog štrajka filmskih radnika u Holivudu rad na trećoj sezoni je pomeren, tako da ćemo umesto sledeće godine, kako je prvobitno bilo najavljeno, moći da je gledamo tek 2025. 

Dobra vest je da će treća sezona biti super dugačka. „Biće duža, veća i luđa”, najavio je scenarista i režiser Majk Vajt.

To bi treblo da znači da će treća sezona imati mnogo više epizoda od prve, čijih šest epizoda je počelo da se prikazuje u julu 2021, kao i od druge sa sedam epizoda, koje su krenule u oktobru 2022.

Posle Havaja i Sicilije radnja se seli u Aziju

Iako je krenula bez velikih ambicija, ova televizijska crna komedija osvojila je publiku otkačenim likovima i duhovitim obrtima. Posebnu draž seriji davale su egzotične, očaravajuće lokacije na kojima je snimana. Radnja prati događaje u koje su uključeni gosti i osoblje elitnog lanca hotela pod imenom Beli lotos. U prvoj sezoni taj zamišljeni ekskluzivni hotel Beli lotos nalazi se na havajskom ostrvu Maui, a u drugoj sezoni radnja se seli u luksuzni hotel i među magične pejzaže i ambijent Sicilije.

Radoznalost, pojačana odlaganjem, prvenstveno se ticala nove lokacije. Gde će Vajt sada odvesti svoje likove i gledaoce? Iako su detalji još uvek pod velom tajne, zna se da će se treća sezona snimati ili na Tajlandu ili u Japanu, u svakom slučaju negde u Aziji.

Teme i likovi koji se vraćaju u seriju

Vajt lokacije ne bira slučajno. Mesto na kome se odvija radnja treba da podrži ključnu temu nove sezone. Majk Vajt je podsetio da se prva sezona bavila pitanjem novca, a druga temom seksa i najavio: „Mislim da bi treća sezona mogla biti satiričan i duhovit pogled na smrt, na istočnjačke religije i spiritualnost. Čini mi se da bi to mogla biti bogata pozadina da se uradi nova runda Belog lotosa.”

Koncepcija serije je takva da je većina likova iz prve sezone u drugoj promenjena, s tim da je sporedni lik iz prve sezone, Tanja, koju mestralno igra Dženifer Kulidž, postao glavni lik u drugoj sezoni.

Vajt je najavio da će u trećoj sezoni nastaviti da razvija lik Tanjinog muža Grega, koga je igrao Džon Gris.

Natasa Rotvel, glumica pojaviće se i u trećoj sezoni kultne, popularne serije "Beli lotos"

Nataša Rotvel, koja je igrala maserku u prvoj, vraća se u trećoj sezoni Belog lotosa © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Gotovo je izvesno da će se vratiti lik razmažene tinejdžerke Olivije Mosbaher koju je u prvoj sezoni igrala Sidni Svini. Glumica Nataša Rotvel potvrdila je da se u trećoj sezoni vraća lik koji je tumačila u prvoj sezoni, Belinda, koju je Tanja prevarila obećanjima da će uložiti novac u njen velnes biznis.

Kritike i nagrade

Kad ono što se do sada zna ukrstimo sa onim što smo već gledali, možemo da poverujemo onome što je objavio HBO, da se treća sezona neodoljivog Belog lotosa uveliko radi i da će biti „da se oduševiš”.

Prethodne dve sezone Belog lotosa pokazale su da i mračnom komedijom mogu da se ispričaju važne stvari, a to potvrđuju i nagrade.

Američka akademija za film svrstala je seriju među deset najboljih televizijskih ostvarenja u 2021. i 2022. godini.

Serija je do sada osvojila deset Emi nagrada i dva Zlatna globusa.

U početku prikazivanja, gledaoci su bili pomalo zbunjeni, nisu znali šta da misle o priči zasnovanoj na psihološkim defektima i klasnim razlikama likova. Ali, iz epizode u epizodu, crni humor je sigurno osvajao publiku.

Kritičari su isticali da Majk Vajt, scenarista i režiser ove serije, jako dobro poznaje svoje likove i da odlično prikazuje „unutrašnje konflikte i različite nivoe samosvesti”.

Majk Vajt, scenariste nagrađivane serije Beli lotos

Majk Vajt reditelj i scenarista Belog lotosa © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Zašto treća sezona ima više epizoda?

Izvanredna glumačka ekipa uspevala je da svoje likove iznese tako da se publika smeje, a da nijedan ne postane karikatura. Glumci su dobili odlične kritike i u prvoj sezoni, da bi u drugoj, Dženifer Kulidž, glavnom ulogom Tanje, razbila sve stereotipe, osvojila srca gledalaca i Emi nagradu.

Ovakvi uspesi naveli su Majka Vajta da već pred kraj prikazivanja druge sezone najavi da će raditi i treću sezonu.

Ipak, solidaran sa štrajkom kolega scenarista i drugih filmskih radnika u Holivudu, Vajt je zaustavio rad na seriji i objavio da nastavlja tek sada, kad je štrajk završen.

Možda će baš zbog tog zastoja treća sezona imati više epizoda nego prethodne.

Naslovna fotografija: Odri Plaza, Dženifer Kulidž i Majk Vajt © Featureflash Photo Agency/ Shutterstock.com