Dženifer Kulidž, portret

Zašto je za Dženifer Kulidž ovo godina Belog lotosa

„Ne znam da li će mi se ikada više desiti ovako dobra godina. Zato ću uživati u svakom njenom trenutku”, rekla je ovih dana Dženifer Kulidž, komičarka kojoj ne prestaju da stužu reči oduševljenja za ulogu u šestodelnoj seriji Beli lotos 2, koja je na striming platformi HBO počela da se prikazuje 31. oktobra.

Samo dva meseca pre početka prikazivanja drugog dela ove serije, Dženifer Kulidž je dobila Emi nagradu za sporednu ulogu koju je ostvarila u prvom delu Belog lotosa, prikazanom prošle godine. Zato nije čudno što Dženifer ovu 2022, u kojoj je 29. avgusta proslavila 61. rođendan, smatra jednom od svojih najboljih godina.

Dženifer Kulidž – od briljantne epizode do glavne zvezde

Prva sezona Belog lotosa HIPERLINK doživela je uspeh kod publike, a osvojila je 10 Emi nagrada, posle 20 nominacija u 13 kategorija. Dženifer je bila toliko briljantna u svojoj sporednoj ulozi, da ne samo da je osvojila Emi u toj kategoriji, već je motivisala scenaristu Majka Vajta da napiše drugu sezonu u kojoj će Dženifer dobiti glavnu ulogu.

Dok se prvi deo dešava na Havajima, drugi se seli na Siciliju. Beli lotos je zapravo ime lanca luksuznih hotela u kojima se provodi bogata klijentela. Postepeno, otkrivaju se pukotine u raju, a iz njih nastaju komični elementi serije.

Dok u prvom delu Dženifer Kulidž igra bogatu naslednicu Tanju koja dolazi na Havaje da raspe pepeo svoje majke u okean, u drugom delu ona dolazi na Siciliju sa znatno mlađim mužem i mladom asistentkinjom. Drugi deo Belog lotosa sniman je u gradu Taormini, a ulogu hotela Beli lotos igrao je hotel Four Seasons San Domenico Palace.

Dženifer Kulidž već vide kao dobitnicu Emi nagrade i sledeće godine, ali tada za glavnu ulogu.

Dženifer Kulidž sa Majkom Vajtom, koji je specijalno za nju pisao drugi nastavak serije Beli lotos
Dženifer Kulidž i Majk Vajt, scenarista serije Beli lotos © Fatureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Uloge koje druge glumice nisu htele

Sama Dženifer, međutim, u mnogim intervjuima otvoreno govori kako je malo falilo da odbije ulogu Tanje u Belom lotosu i kako je neobičan okidač doveo do, kako sama kaže, „niz kul stvari koje su mi se desile”.

U petoj deceniji života Dženifer je imala karijeru za koju kaže: „Izgradila sam karijeru tako što sam prihvatala uloge koje druge glumice nisu htele.” Radi se, zapravo, o tome da se rano profilisala kao vrsna komičarka, ne samo na filmu i televiziji, već je bila i deo pozorišne trupe specijalizovane za komediju, a posebno je volela stendap nastupe.

Prvi veliki proboj u karijeri postigla je ulogom Stiflerove mame u filmu Američka pita iz 1999, posle čega je usledio nastavak, zatim franšiza Legally Blonde (Pravna plavuša), pa serija Džoi. Igrala je u mnogim filmovima, a za ulogu maćehe u Filmu o Pepeljugi iz 2004. dobila je nagradu. I tu je usledio nastavak.

Zato ona kaže: „Glumica samo nekoliko puta u karijeri može zaista da bude plaćena, a jedan od njih je kad se radi nastavak. Tada ne mogu da te fejkuju ili da nađu drugu glumicu da te menja.”

Mrtva zona u životu Dženifer Kulidž

Pošto je od sredine devedesetih često, čak desetak puta godišnje, putovala iz Los Anđelesa, za koji je bila vezana poslom, u Nju Orleans, odlučila je 2005. da kupi kuću u Nju Orleansu. Zapravo, kupila je dve nekretnine, od kojih je jedna stara južnjačka vila, u kojoj će kasnije biti snimano više filmova o Američkom građanskom ratu, među kojima i film Opčinjen Sofije Kopole iz 2017.

Kad je Nju Orleans pogodio uragan Katrina, koji je potopio 80 odsto grada, Dženifer Kulidž se aktivno angažovala u prikupljanju pomoći za postradale i za one koji su ostali bez krova nad glavom. Vrlo emotivno i lično je doživela tu prirodnu katastrofu, koja se poklopila i sa nekim njenim ličnom zastojem.

Poslovi su joj išli prilično tanko, ništa se naročito nije dešavalo ili, kako je sama Dženifer opisala taj period u životu: „Prolazila sam kroz mrtvu zonu (dead zone).”

Grudva koju je zakotrljala Arijana Grande

Dženifer Kulidž vrlo retko koristi internet, ali joj je prijatelj preneo kako je video da je Arijana Grande imitirala neke njene replike u tok šou programu čuvenog Džima Felona. Pošto je Arijana Grande zvezda na mrežama, snimak na kome ona imitira Dženifer brzo je postao viralan.

Taj prijatelj, čovek Arijaninih godina, ubeđivao je Dženifer da treba da pošalje Arijani direktnu poruku kao reakciju. Dženifer, neupućena u detalje bontona na mrežama, odgovorila mu je: „Šta ti pada na pamet, pa ona ima 260 miliona pratilaca, ne odgovara ona na poruke, to rade roboti.”

Ali prijatelj je bio uporan i ona je poslala poruku, a Arijana joj je odgovorila. Lično. Bez robota. I pozvala je u posetu. I rekla da je njen fan. I predložila joj da se pojavi u spotu za njenu pesmu Thank U, Next.

Blistavi osmeh , zaštitini znak Dženifer Kulidž
Dženifer Kulidž © s_bukley / Shutterstock.com

Htela je da odbije ulogu u Belom lotosu

Kad je posle osvajanja Emi nagrade Dženifer gostovala u emisiji Džima Felona, rekla mu je da je u stvari on zaslužan za „niz kul događaja” u njenoj karijeri, jer je baš on podstakao Arijanu na tu imitaciju. A imitacija je podsetila ljude iz struke na vrhunsku komičarku koja sedi u Nju Orleansu bez posla.

Kao posledica tog podsećanja, došle su uloge (sporedne) u filmovima iz 2020. Kao šefica (Like a Boss) i Devojka koja obećava (Promising Young Woman). A onda je krajem leta 2020. stigao i scenario od Majka Vajta za seriju Beli lotos.

„Neću to da radim”, rekla je svojoj prijateljici Čejs. „Sedele smo u mojoj kući u Nju Orleansu i naručivale pice. Smišljala sam neki medicinski izgovor, nešto kao: iščašila sam kuk i ne mogu da se krećem”, seća se Dženifer Kulidž.

Znala je da će je Vajt zvati, pošto joj je poslao scenario. Ali on je nije pozvao, već joj je poslao poruku: „Da li si se ti to uplašila?” Shvatila je da nikakav izgovor više ne bi prošao, ali je i dalje htela da se izvuče.

Uloga prijateljica u časovima ludila

Kad ju je Čejs posle nekoliko dana pitala kad putuje na Havaje, odgovorila je da ipak neće prihvatiti ulogu. E, tada joj je Čejs rekla da je idiot.

„Ponekad se dogode važne situacije, a mi ih oduvamo tako što kažemo: ma neću, ne mogu, ići ću sledeće godine. Važno je da tada imaš prijatelje koji će te odgovoriti od tog ludila, koji će da ti kažu: ideš sada.”

I otišla je na Havaje u oktobru 2020, a onda i na Siciliju, gde je u Belom lotosu 2 briljirala u glavnoj ulozi. Ipak, kad je pitaju da li su ta snimanja bila kao letovanja, ona kaže da baš i nisu, jer se često dešavalo da kad pogleda svoje obaveze za sutra vidi da treba da bude na snimanju u pola pet ujutru, a ona je više večernji tip.

Uvek u vezi s mlađim muškarcima

Nisu joj, kao što se prvobitno bojala, tražili da potpiše da će držati dijetu. Njene raskošne obline potpuno su se uklopile sa likom Tanje. Ona ih nosi dostojanstveno i pravi šale na svoj račun. Kaže, na primer, da je sve na njoj prirodno, iako joj se tata bavio plastičnim biznisom (bavio se proizvodnjom plastike). I na dodeli Emi nagrade bila je u glamuroznoj zelenoj haljini i pravila je šale na račun toga što na njoj sve kipi.

Dženifer na prvi pogled deluje kao osoba koja otvoreno govori o sebi, ali zapravo ona humorom veoma dobro brani svoju privatnost. Tako je Džima Felona u njegovoj rođenoj emisiji direktno u programu pitala da li se seća da su nekada davno njih dvoje izašli na jedan ljubavni sastanak i on je priznao da se seća. 

Priznaje i da se skoro uvek zabavljala s mlađim muškarcima i kaže da je to zato što su je oni pitali, a ona pristajala. Ali konkretno, malo šta se zna o prethodnih 30 godina njenog ljubavnog života.

Dženifer Kulidž i njen partner u seriji Beli lotos Džon Gris
Dženifer Kulidž i Džon Gris na premijeri drugog nastavka serije Beli lotos © Fatureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Dženifer Kulidž – brakovi i deca

Povremeno se špekulisalo da je bila udata i da je samohrana majka, ali ništa od toga nije potvrđeno. Nije poznato ni zašto ili zbog koga je tako često putovala u Nju Orleans celih deset godina pre nego što je tamo kupila kuću, kad se zna da se rodila u Bostonu, školovala i karijeru počela u Njujorku, a radila i živela u Los Anđelesu.

Pojavljivala se na crvenom tepihu sa Tomom Mahonijem, po zanimanju brokerom, koji je poznat po jednom zvaničnom braku sa drugom glumicom. Bilo je reči da se udala za Toma, ali bez potvrde.

 

Ko je u nju bio zaljubljen do ušiju?

Bila je u turbulentnoj vezi sa komičarem Krisom Katanom, koji je u svojoj autobiografiji napisao da je bio do ušiju zaljubljen u Dženifer. Ona o njihovoj vezi i raskidu nikada ništa nije rekla, osim ako se na njega ne odnosi opaska: „Jednom sam bila u vezi sa glumcem koji je stalno igrao negativce, pa se na kraju ispostavilo da je on i privatno negativac.”

Teško je reći da li se i glumac Benks Maklintok uklapa u ovaj opis, ali svakako jeste osam godina mlađi od Dženifer. I ta veza bila je turbulentna, ali je završena bez ikakvih javnih objašnjenja.Dženifer Kulidž smatraju gej ikonom, ali ne zbog njenih afiniteta, već zbog javne podrške koju pruža LGBT populaciji i brojnih prijatelja koje u njoj ima.

Naslovna fotografija Dženfer Kulidž © Fatureflash Photo Agency / Shutterstock.com