Denis Makarenko

Šarlot Gensbur o Džejn Birkin – sve što ranije nisam rekla

U dokumentarcu Šarlot o Džejn, ćerka otkriva da se čak i njena majka, koja je ostavila neizbrisiv trag u muzici, filmu i modi, često pita da li je trebalo drugačije

„Uvek se pitam da li je moja krivica, da li je trebalo da uradim drugačije, u vezi sa svim. Nikad nisam bila naročito odgovorna. Ponašala sam se više kao detinjasta majka ili prijatelj. Možda stvarno nisam bila dovoljno odgovorna”, preispituje se Džejn Birkin u dokumentarnom filmu Šarlot o Džejn (Jane by Charlotte), koji je na programu ovogodišnjeg Festa. Film je snimila Džejnina ćerka Šarlot Gensbur, u želji da prikaže specifičan odnos majke i ćerke.

Premijerno prikazan prošle godine u Kanu, film Jane by Charlotte izazvao je veliko interesovanje svetske publike

Birkin koja radi kućne poslove

Premijerno prikazan prošle godine u Kanu, film je izazvao je veliko interesovanje svetske publike. Jer, Džejn Birkin je poznata ljubiteljima muzike po pesmi Je tʼaime moi non plus, filmofilima po ulozi u Antonionijevom Uvećanju, a u svetu mode, po njoj nosi ime kultni model torbe brenda Hermes (birkin torba košta između deset i 500 hiljada dolara i nije u slobodnoj prodaji). Danas ona ima 74 godine i publici se otkriva kao majka i kao ranjiva osoba.

Šarlot Gensbur je Džejnina srednja ćerka, rođena 1971. iz veze sa francuskim muzičarem Seržom Gensburom, koji je i autor kultnog dueta. Ne čudi što je sa takvim genima Šarlot postala glumica (igrala je u tri Fon Trirova filma), a oprobala se i kao rediteljka i producentkinja.

U dokumentarcu, Šarlot iz dana u dan snima majku u njenoj kući u Bretanji. Gledamo kako Džejn ide po pretrpanoj kući u vrećastoj odeći i s vrlo diskretnom šminkom, kako radi kućne poslove i kuva za unuku dok odgovara na pitanja, a njenu prču prate arhivski snimci. Ali ne svi. „Želela sam da je predstavim bez arhivskih snimaka koji uključuju mog oca. Suviše je lako prikazati ih kao par. Nisam htela da prikažem sliku koje je njoj već dosta” objasnila je Šarlot.

„Muškarci danas misle da su moderni kad nose bradu od tri dana, farmerke i platnene patike, a ne znaju da je Serž to prvi nosio”, kaže Džejn

Bekstvo od uloge prvoklasne supruge

Ali bez Gensbura, ni 40 godina nakon njihovog razlaza, priča o Džejn Birkin nije potpuna. Kad ga je 1968. upoznala na snimanju filma Slogan imala je 21 godinu, ali je već bila deo umetničke pariske scene. Dve godne ranije odigrala je uloge u dva zapažena filma, Antonionijevom Uvećanju i Kaleidoskopu. Zapravo, ona je počela da glumi još kao devojčica od 12 godina, što nije čudno s obzirom da je njena majka čuvena glumica Džudi Kembel, a otc joj je Dejvid Birkin, britanski mornarički oficir sa zaslugama iz Drugog svetskog rata, aristokratskog porekla koje seže do engleskog kralja Čarlsa.

Tako je Džejn odrasla u rodnom Londonu, u Čelsiju, po svim standardima visoke klase. Međutim, i nju je, kao i sve bebi-bumere (rođena je 1946.) zahvatio talas novog pogleda na svet i lične slobode. Sa 19 godina Džejn se udala za kompozitora Džona Barija, a dve godine kasnije rodila ćerku Kejt. Jednom prilikom, novinar je došao u njihovu kuću da pravi reportažu o Bariju i kasnije napisao da on ima prvoklasan auto i prvoklasnu ženu. Kod Džejn je taj opis upalio crvenu sijalicu. Kad je njen prvoklasni muž sa ljubavnicom otputovao u Ameriku, napustila ga je. Odlučila je da više ne bude prvoklasna supruga, već da sama nešto uradi i otišla je u Pariz.

Dokumentarac, u koji je uključila i svoju najmlađu ćerku Džo, Šarlot smatra načinom da majci kaže sve ono što ranije nije rekla

Melanie Lemahieu © / Shutterstock.com

Visoka, vitka, sa šiškama do svetlih očiju brzo je otvarala prostor za sebe. Radila je kao model i postala deo avangardne umetničke scene. Kad je upoznala Serža, on je već imao 40 godina, i još uvek je bio enfant terrible, ali je važio za preteču rokenrola u Francuskoj. „Muškarci danas misle da su moderni kad nose bradu od tri dana, farmerke i platnene patike, a ne znaju da je Serž to prvi nosio”, kaže Džejn.

Ličili smo na tricikl

Kultna pesma, čiji naslov u prevodu s francuskog glasi Volim te… ni ja tebe, koju je prvo snimio sa Brižit Bardo, odmah je zabranjena u Italiji, Americi i Britaniji zbog šapata i uzdaha koji asociraju na seks. Brižit se povukla, a Serž je pitao Džejn da li bi ona otpevala s njim tu pesmu. Njihov duet sluša se i danas na svim svetskim radio-stanicama. Postali su nerazdvojni i njihova veza, iz koje se rodila Šarlot, potrajala je 12 godina.

Kuću svojih roditelja u sedmom pariskom arondismanu Šarlot sada obnavlja i pretvara u muzej Serža Gensbura

„Ličili smo na tricikl. Otpozadi, videle su se prvo njegove uši i moja korpa”, seća se Džejn. Bio je to period koji je uneo revolucionarne promene u modu, muziku i način života u Evropi. Najvažnije je bilo biti originalan, uneti lični pečat. Tako je Džejn umesto tašne uvek nosila okruglu pletenu korpu od pruća ili slame, sličnu onima za pijacu ili plažu. „Bilo je zgodno, jer je moglo da stane sve, od dečjih pelena do namirnica iz piljare”, priča Džejn. I upravo to će dovesti do onoga čime je njeno ime dalo dubok pečat svetskoj modi.

Od korpe do statusnog simbola

Godinu dana nakon što je napustila Serža, krenula je na put u Ameriku. Jedna takva pletena torba bila je deo njenog ručnog prtljaga i ona je pokušala da je ugura u boks iznad sedišta, ali pošto pletena torba nema zatvarač, stvari su poispadale na pod. Muškarac sa susednog sedišta pomogao joj je da ih pokupi, a onda su počeli razgovor. Ispostavilo se da je to direktor modne kuće Hermes Žan-Luj Dima. Ona mu je objašnjavala kako treba da izgleda torba koja bi njoj odgovarala, a on je pravio skicu. Posle godinu dana zvali su je iz Hermesa i pitali da li se slaže da novom modelu daju njeno ime.

Posle rastanka sa Seržom, Džejn je vrlo brzo ušla u vezu sa Žakom Dualonom sa kojim je 1982. rodila i treću ćerku Lu, koja je takođe postala pevačica, model i glumica. Ta veza sa Dualonom nije bila ni približno intenzivna kao ona sa Gensburom, sa kojim je zajedno snimila šest albuma, a i posle razlaza su nastavili saradnju. On je napisao najlepše pesme koje je ona pevala, a poslednju joj je doneo tri meseca pred svoju smrt 1991. Da bi obeležila 20 godina od njegovog odlaska, Džejn je izdala album i 2011. održala u Briselu veliki koncert na kome je pevala pesme koje je on napisao za nju.

Povratak u staru porodičnu kuću

Paralelno je išla i njena glumačka karijera, sve dok 2017. nije odlučila da više neće glumiti. Veliki udarac Džejn Birkin doživela je 2013, kada joj je poginula najstarija ćerka Kejt. Ona je bila umetnički fotograf i radila je za Veniti fer. Imala je jedno dete i živela u Parizu. U mladosti je imala probleme sa zavisnošću. Umrla je u 46. godini života, od pada sa prozora svog stana u Parizu. Nije utvrđeno da li je u pitanju samoubistvo ili nesrećan slučaj. I upravo u to vreme srednja ćerka Šarlot se sa mužem odselila u Ameriku.