Džejmi Li Kertis

Džejmi Li Kertis: Unutrašnji mir najlepše kraljice vriska

Proslavila se ulogom Lori Stroud u filmu Noć veštica kad joj je bilo 20 godina, a od nje će se, u svojoj 64, oprostiti u filmu Noć veštica 13: Kraj Noći veštica, najavljenom za oktobar

Zlobnici u Holivudu kažu da je njoj lako da nosi tako kratku kosu kad ima tako dugačke noge, koje su, inače, osigurane na dva miliona dolara. I tu, tako kratku kosu, ona ni danas, u 64. godini života nije počela da farba. Jednom je, kaže, došla na neki događaj u Holivudu i shvatila da niko od prisutnih nije imao svoju prirodnu boju kose. „Pobogu, ko smo to mi”, zapitala se.

Naravno, pre nego što je došla do tog stanja unutrašnjeg mira, i Džejmi Li Kertis, zvezda serijala Noć veštica koja ima svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u rodnom Los Anđelesu, prošla je kroz krize izazvane imperativom savršenog izgleda. Probala je estetsku hirurgiju, botoks i druge oblike ispravljanja prirode i podmlađivanja. Danas je njen konačni zaključak: „To ništa ne menja.”

Pravo dete Holivuda

Karijera i životna priča Džejmi Li Kertis liči na starinsku bajku sa plemićima i plemkinjama i zaljubljivanjem na prvi pogled koje traje do kraja života, ali na drugoj strani sadrži i gotovo sve izazove savremenog života koji su postali vruće teme svoga doba.

Kao i svaka junakinja bajke, Džejmi ima titulu. Ona je baronesa, ledi Haden-Gest. To je postala kad je njen muž, muzičar, glumac, režiser i producent Kristofer Gest, britanac poreklom, posle smrti svog oca postao peti baron Haden-Gest. Džejmi kaže da se titulom predstavlja samo kad zove da rezerviše mesto u restoranu.

Za razliku od muža, Džejmi je pravo dete Holivuda, osim po tome što se udala u 26. godini i još uvek je u tom svom prvom braku. A sve je počelo tako što je Džejmi Kristofera prvi put videla 1984. na naslovnoj strani časopisa Rolling Stone. Bio je obučen u rokerski kostim iz TV serije u kojoj tada igrao. „Ja ću se udati za njega”, rekla je Džejmi svojoj prijateljici. I zaista, pet meseci kasnije ona i Kristofer su se venčali, prilično rokerski, u kući zajedničkih prijatelja.

Njena majka je glumica Dženet Li, zvezda Hičkokovog Psiha iz 1960.

Foto: Hayk_Shalunts © / Shutterstock.com

Kraljica horora sa pedigreom

Iako je tada imala 26 godina, Džejmi je već bila zvezda, jer je sa 20 odigrala svoju prvu veliku ulogu u filmu Noć veštica iz 1978. Za tu ulogu Džejmi je kasnije rekla da joj je donela slavu, ali ne i novac. Njen honorar bio je osam hiljada dolara. (Danas se njeno bogatstvo procenjuje na 100 miliona dolara.) Ali već sledeće godine dobila je uloge u još tri horor filma, što joj je donelo titulu holivudske kraljice vriska. Režiseri su je uglavnom videli tom žanru, u kome je ona zapravo bila kraljica sa pedigreom. Njena majka je glumica Dženet Li, zvezda Hičkokovog Psiha iz 1960.

Da bi joj odala poštu, Džejmi se za svečanu premijeru svog najnovijeg filma Noć veštica ubija iz 2021. obukla u kostim kakav je njena majka nosila u Psihu. Kako je to bio crno-beli film, publika nije znala da je tipična haljina domaćice sa Srednjeg zapada iz tog vremena bila svetloplava. Džejmi je stavila i plavu periku za tu priliku, a preko jedne ruke je držala tašnicu sa dve ručke, dok joj je preko druge bila prebačena krvava plastična zavesa iza koje je junakinja Psiha bila izbodena nožem.

Foto: RoidRanger © / Shutterstock.com

Knjige za usvojenu decu

Ako je od majke nasledila dar za horor žanr, od oca Tonija Kertisa nasledila je dar za komediju. Sa ocem Džejmi nije imala blizak odnos jer su se roditelji razveli kad su joj bile četiri godine. On se ženio više puta i imao ukupno šestoro dece, od koje je jedan sin umro mlad od predoziranja. I sama Džejmi je u jednom intervjuu ispričala kako je tokom jedne posete ocu zajedno s njim probala kokain.

Probala je estetsku hirurgiju, botoks i druge oblike ispravljanja prirode i podmlađivanja. Danas je njen konačni zaključak: „To ništa ne menja”

Kasnije, Džejmi je odnos s ocem opisala rečima: „Kad se sretnemo, sretnemo.” Međutim, negde 1990-ih godina ponovo su kontaktirali, jer su se oboje angažovali oko pomoći za obnovu sinagoge u Budimpešti. Naime, Toni Kertis je poreklom mađarski Jevrejin. Kad je Toni umro u 85. godini života, Džejmi mu je držala posmrtni govor. Sva ostala deca i unuci bili su ljuti na njega, jer je svu svoju imovinu ostavio poslednjoj, 42 godine mlađoj supruzi.

Ostavio je, doduše, 30 000 dolara da se podeli unucima, ali ne i Džejminoj deci, jer su usvojena. Džejmi i njen muž dugo su se borili sa neplodnošću i prošli brojne pokušaje veštačke oplodnje, da bi na kraju odlučili da usvoje prvo ćerku Eni, rođenu 1986, pa sina Tomasa, rođenog 1996. Posvećena materinstvu, Džejmi je počela da piše knjige za decu, a naročito su postale popularne one koje su govorile o situacijama karakterističnim za usvojenu decu.

Njena porodica nedavno je ponovo došla u žižu javnosti kada je Tomas odlučio da promeni pol i postane Rubi. U intervjuu koji je Džejmi dala sa Rubinim dopuštenjem, izjavila je da joj je transformacija koju je posmatrala sa čuđenjem i poštovanjem „prodrmala staru ideju da je pol fiksiran i da se priklonila ideji da je život stalna metamorfoza”. Rubi je po zanimanju gejming dizajner, a njena sestra Eni je nastavnica plesa. Nijedno od dece neće ostati u glumačkoj profesiji, kao što neće naslediti ni očevu titulu barona, jer su usvojeni. (Titula će preći na sina Kristoferovog mlađeg brata.)

Anđeo čuvar Lori Stroud

U životnoj priči Džejmi Li Kertis ne sme se preskočiti ni značajna uloga Lori Stroud. To je ime glavne junakinje filma Noć veštica, koju je Džejmi prvi put igrala u svojoj 20. godini, kada je režiju potpisao Džon Karpenter. Od ukupno 12 do sada snimljenih nastavaka, Džejmi je igrala u šest. O Lori Stroud, koja je tokom decenija umirala i vaskrsavala, Džejmi je rekla: „Ja sam njen anđeo čuvar.” Igrala je Lori i u Noći veštica 2 iz 1981, a pojavila se samo kao glas u trećem nastavku. Sledeća tri nastavka snimljena su bez Džejmi.

Karijera i životna priča Džejmi Li Kertis liči na starinsku bajku sa plemićima i plemkinjama i zaljubljivanjem na prvi pogled koje traje do kraja života

U međuvremenu, ona je snimila Kolo sreće (Trading places), za koji je dobila BAFTA nagradu, kultni film Riba zvana Vanda, Istinite laži za koji je dobila Zlatni globus, i mnoge druge filmove. A onda se prisetila da se približava 20. godišnjica od prvog prikazivanja Noći veštica i pokušala da okupi staru ekipu za rimejk. Kako oni nisu mogli, sama je uzela stvar u svoje ruke i tako je nastala Noć veštica: 20 godina kasnije iz 1998.

U filmu Noć veštica: Vaskrsnuće Džejmi Li Kertis igrala je Lori Stroud gotrovo četvrt veka stariju nego u prvom delu, a onda je došla Noć veštica 11: Suoči se sa sudbinom iz 2018, pa Noć veštica ubija iz 2021. Za oktobar ove godine najavljeno je prikazivanje filma Noć veštica 13: Kraj Noći veštica, kojim će se Džejmi Li Kertis, ako je sudeći po naslovu, oprostiti od Lori Stroud. Ali ne i od glume. Oseća se vitalno, njena figura je i dalje zadivljujuća i ima još mnogo projekata kojima želi da se bavi.