Zaljubljeni par, srednjih godina

Romantični seks posle 40 – isti kao pre, samo malo bolji

Živimo u vremenu „terora večne mladosti”. Sve je posvećeno tome. Ishrana da ne ostarite, suplementi da ne ostarite, antiejdžing tretmani za lice i telo. Dobro bi bilo zamrznuti telo na maksimum četrdeset godina i zauvek ostati mlad, jer društvo sve teže prihvata starenje.

Žene se suočavaju sa činjenicom da se sa svakom godinom više – problemi gomilaju: glumice više ne dobijaju dobre uloge, ako ste dobili otkaz posle 50. teško vam je da nađete novi posao, jer posle pogleda na godinu rođenja poslodavci više i ne čitaju vaš CV. A činjenica je i da skoro svi uspešni muškarci (čitaj bogati) požele i ostvare promenu partnerke, javno ili tajno, za mlađi model.

Seksualnost se menja, ali ostaje dok smo živi

U svemu ovome se podrazumeva da posle izvesnih godina za žene ne postoji ni potreba za seksom i da se time više i ne bave, što je jedna od velikih predrasuda.

Samouverena plavuša, srednjih godina, gleda kroz prozor

Seksualnost se menja tokom života, ali ostaje prisutna dok smo živi. Naravno, s vremenom su se i tu neka pravila promenila, baš kao što se vreme promenilo. Danas znamo da se mnogo ranije stupa u seksualne odnose nego pre dvadeset godina. Znamo da su mladi manje informisani nego ranije – iako ovaj podatak deluje apsurdno u vreme postojanja veštačke inteligencije, ipak je tačan.

Ne postoji interesovanje da se informiše o polno prenosivim bolestima, kvalitetnoj kontracepciji, a slobodno mogu reći da više od 80 odsto mladih ne koristi kontracepciju, nikad ili ne uvek. U odnosu na starije generacije, danas mlade devojke više u prvi plan stavljaju svog partnera nego sebe. I sve češće, kad razgovarate sa mladima, imate utisak da zahvaljujući društvenim mrežama i velikoj popularnosti starleta – seks počinje da se tretira kao roba.

Zato je došlo do velike razlike u poimanju seksa između generacije 45 plus i generacije Z.

Orgazam ređi u tridesetim

Danas je mnogo manje seksa kod mladih nego ranije. Verovatno način života, stres, neizvesnost, dovode do toga da i mlađi parovi koji žele potomstvo nemaju dovoljno seksa, pa se u praksi i to sagledava kao problem steriliteta, što ranije nije bio slučaj, a pogotovu je žena u svojim najaktivnijim godinama izgubila želju za seksom. I to nije hormonski poremećaj.

Rađena je velika naučna studija i pokazalo se da žene u tridesetim godinama doživljavaju orgazam u 32 odsto, a žene posle 45. u više od 60 odsto slučajeva. To je značajan podatak kojim može da se objasni mnogo dilema.

Potreba za seksom tokom života je ista. Pristup seksu se menja. Pošto se sa godinama menjaju i telo i psiha, akcenat u seksu se menja. Posle 45. mnogo je veća potreba za romantikom, u smislu nežnosti i bliskosti koje imaju značaj koliko i sam seks, a ponekad i veći.

Masturbacija – naučna preporuka

Telo koje se promenilo tačno zna šta mu prija, a veća sloboda je dovela da je orgazam uspešniji nego u mladosti. Slobodno se može reći da se žena seksom u ovim godinam bavi više zbog sebe nego zbog partnera, dok je u mladosti više zastupljen kompromis.

Po svim naučnim preporukama i masturbacija se smatra aktivnim seksom koji je sastavni deo života i nema granicu u godinama. Nešto o čemu se nije govorilo, danas više nije tabu tema. Mada, trebalo je mnogo godina. Od prvih epizoda serije Seks i grad kada su prvi put pomenuti vibratori do danas je prošlo nekoliko decenija, da bi se priznalo da žena sa svojim potrebama u seksu može biti u centru pažnje.

Prvi odnosi kao video-igrice

Menja se vreme, svet je sve više virtuelan i sigurno će se i seks promeniti. Slutim da to neće biti po ukusu ginekologa, a ni staromodnog poimanja ljubavi, bliskosti i deljenja.

Čak i danas, prvi seksualni odnosi liče na igrice jer mladi isprobavaju sve što su videli u porno-filmovima, a stastika kaže da su prvi gledali već sa nepunih jedanaest godina.

Sredovecni par, strasni stisak ruke

Generaciji 45 plus preostaje da se na stromodan način bavi seksom, romantikom i istinskim uživanjem. Naravno, danas se razvila čitava industrija vaginalne kozmetike, probiotika i velikog broja preparata koji su nam na raspolaganju za kvalitetan seks u svakom životnom periodu.

Naše je samo da sve promene prihvatimo normalno i pronađemo sopstveni najbolji način za uživanje u životu i seksu.