Razvod

Razvedeni muškarac koji živi sam, izgleda da teže podnosi samoću nego razvedena žena, jer ona jednostavno nema toliko vremena da kuka nad svojom sudbinom

Jedan poznati britanski profesor ovih dana je podelio javnost svojom izjavom da razvod braka mnogo teže podnose muškarci nego žene, i da se muškarci lošije snalaze. Inspirisan najnovijim istraživanjem koje je pokazao, da razvedeni muškarci koji žive sami – kraće žive, zaključio je da se žene, jednostavno, „bolje razvode”.

Razvod je stres, i razvod boli, ma ko da ga pokrene. U epidemiji razvoda koja je zahvatila čovečanstvo, niko nije srećan, iako se ljudi razvode „da bi bili srećniji”.

U kulturi u kojoj je malo superheroja, logično je da će institucija „žrtve” biti dominantni dramski predložak za koračanje kroz život. Nije ni čudo što su muškarci bili oduševljeni ovom tezom, dok su žene, najblaže rečeno – poludele.

Pre svega zato što sve statistike govore da su za razvod braka danas uglavnom odgovorni muškarci, a da se žene, dok god mogu, trude da nekako održe brak, pogotovo ako u tom braku imaju decu.

Razvod je stres, i razvod boli, ma ko da ga pokrene

Da se ne lažemo – ženama je mnogo teže, iako su mediji prilično uspešno plasirali bajku o savremenoj razvedenoj ženi koja, oslobođena bračnih stega, kreće u novi život tako što ide na časove joge, izlazi na proseko sa drugaricama i baca se u novi talas druge mladosti gde je, iza svakog ćoška i šanka, čeka novi princ na belom konju, sa kojim će putovati na topla mora i odatle postavljati romantične fotke na svoj Instagram profil.

Stvarnost je, ipak, nešto drugo.

Prinčevi postoje uglavnom u bajkama i holivudskim filmovima, a prepolovljene finansije, računi, deca, ručak, prljav veš, ostaju sa ženom.

Usamljenost, međutim, nema pol.

Razvedeni muškarac koji živi sam, izgleda da teže podnosi samoću nego razvedena žena, jer ona jednostavno nema toliko vremena da kuka nad svojom sudbinom, ona mora da održava život sa kojim je ostavljena. Menjaće pregorele sijalice, čistiće stari auto od snega, ići će na roditeljske sastanke, praviće torte, tražiće rasprodaje i dostupne aranžmane za letovanje i neće zaspati dok joj se deca tinejdžeri ne vrate kući.

Razvedeni muškarac možda će žaliti zbog razvaljenog života, ali će izlaziti, biće ponovo tinejdžer, samo što ga niko neće čekati kad dođe kući.

Za to vreme, njegova bivša žena gledaće neku seriju ili će voditi duge telefonske razgovore sa drugaricom.

I možda je ključ za „bolji razvod” i duži život upravo u tome. U drugarici. U razgovorima.

A možda razgovor nije samo način da se spasava život posle razvoda, nego i način da se spasava brak.