muz donosi zeni dorucak u krevet

Zajednički krevet nije uvek bajka, razdvojeni ne krije razvod

Procenat parova koji spavaju u istom krevetu kroz istoriju se menjao, tek sa seksualnom revolucijom u prošlom veku počeli smo da izjednačavamo zajedničko spavanje sa seksom

Što dan izgužva, to krevet ispegla, tvrdile su žene starijih generacija. I nisu mislile samo na erotiku. Mislile su na onaj trenutak kada uz svog životnog partnera spokojno utonemo u san.

Ali, da li glorifikacija spavanja u istom krevetu važi uvek i da li važi još uvek? Da li je spavanje u istom krevetu neophodno za dobar brak?

Seriji Kruna, u kojoj smo videli da su engleska kraljica Elizabeta i njen nedavno preminuli muž, princ Filip, gotovo celog svog dugog braka spavali u odvojenim sobama, pokazuje da može i drugačije.

Uostalom, i mnogi selebriti parovi tvrde da je ključ opstanka bračnih i partnerskih veza ne samo spavanje u zasebnim sobama, već i život u različitim stanovima.

Prozor u naše ranjivosti

„Spavanje u istom krevetu je prozor u naše najdublje ranjivosti, u naš odnos prema vezi kao izvoru sigurnosti u kriznim situacijama”, kaže Vendi M. Troksel, profesorka psihijatrije na Univerzitetu u Pitsburgu. Ona godinama proučava prirodu sna, pa je u praksi često pitaju: Da li je za moju vezu dobro ako spavamo u odvojenim krevetima?

Jedno američko istraživanje utvrdilo je da oko 60 odsto parova spava u istom krevetu. Taj procenat se kroz istoriju menjao u zavisnosti od mode i društvenog ukusa, da bismo tek sa seksualnom revolucijom krajem 60-ih godina 20. veka počeli da izjednačavamo zajedničko spavanje sa seksom.

Da li je spavanje u istom krevetu neophodno za dobar brak?

„Otuda potiče naše današnje verovanje da je spavanje u različitim krevetima isto što i brak bez seksa ili brak bez ljubavi”, tvrdi profesorka. Zbog toga se većina njenih ispitanika na pitanje da li bi radije spavali sami ili bi ostali u istom krevetu sa partnerom, opredelila za isti krevet, čak i po cenu slabijeg sna.

Ali, profesorka Troksel je merila spavanje parova iz minuta u minut tokom noći i došla do zaključka da su oni čije je spavanje sinhronizovano i koji zaspivaju i bude se gotovo istovremeno, u mnogo boljoj vezi od onih drugih. Međutim, to nikako ne garantuje da su ti parovi dobro spavali. Naprotiv. Ta merenja pokazuju da je kvalitet sna u stvari gori kad spavamo sa partnerom, a ako on još i hrče, kvalitet sna nam opada za 50 odsto.

Noseći stub zdravlja

„U našoj kulturi kao da negujemo kult nespavanja, a san je noseći stub zdravlja”, opominje Troksel. Poremećaji spavanja čine nas svadljivim, nervoznim, pa tako indirektno, ali ozbiljno, ugrožavaju i naše odnose. Zato, ako partneri žele da učine nešto dobro za svoju vezu, oni treba jedno drugom da omoguće kvalitetan san. Kad se dobro naspavamo, bolje smo raspoloženi, tolerantniji smo, bolje određujemo prioritete, što je od neprocenjive važnosti za dobru vezu.

S druge strane, profesorka Troksel ukazuje da je obavljeno veoma malo istraživanja o tome kako razdvojeno spavanje utiče na odnos nekog para i kvalitet njihove intime. Iz svoje prakse izdvaja primer publicistkinje koja se uplašila da će spavanje u različitim sobama poremetiti njen brak.

Kraljica Elizabeta i njen nedavno preminuli muž, princ Filip, gotovo celog svog dugog braka spavali su u odvojenim sobama

Pošto je žena po zanimanju publicistkinja, dakle po prirodi sova, najkreativnija noću, njeno kuckanje po tastaturi remetilo je muževljev prvi san, dok je njegovo jutarnje buđenje i spremanje za odlazak u biro nju budilo prerano. Zato su se oni opredelili za spavanje u različitim sobama, ali su tražili i mišljenje profesorke.

Dobar san oba partnera je prioritet

„Razdvojeno spavanje je spasilo ovaj brak, jer je dobra svaka strategija bračnog spavanja koja oboma odgovara”, odgovorila im je. Tokom vremena, ovaj par je ustanovio da su na ovaj način oboje bili bolje naspavani, pa stoga srećniji, opušteniji i tolerantniji. Niti spavanje u istom krevetu garantuje dobar brak, niti su razdvojeni kreveti pripema za razvod. Zato svaki par treba da nađe formu koja mu odgovara.

Oni čije je spavanje sinhronizovano i koji zaspivaju i bude se gotovo istovremeno, u mnogo boljoj vezi su od onih drugih

„Zapravo, postoji samo jedno pravilo: dobar san oba partnera je prioritet”, opominje Troksel. Trećinu života spavamo i san čini značajan deo našeg života, mnogo veći nego seks, a poklanjamo mu mnogo manje pažnje nego seksu. Uostalom, naspavani smo lepši, a to će sigurno primetiti i naš partner.

Stoga, čak ni brak između sove i ševe nije unapred osuđen na propast, ako partneri aktiviraju svoje sposobnosti za rešavanje problema, koje takođe značajno rastu kad smo naspavani.