Jaka žena

Danas se, posle promenade čitavog spektra ženskih modela ponašanja, u modu ponovo vratio termin jaka žena, ali u jednom potpuno izmenjenom značenju

Jaka žena. Ta sintagma je ponovo u modi.

Nekada, to je smatrano izuzetnim komplimentom koji je imao i društveno i političko značenje, na koji su jake žene bile ponosne, jer je sam kompliment, nekako, bio muški. U tom paradoksu ležala je sudbina jake žene. Označavao je ženu koja se razlikuje od ostalih žena, pre svega po netipičnom životu i dostojanstvu sa kojim ga vodi.

Jaka žena, kao društveni primer, označavala je, manje-više njenu tešku sudbinu. Jaka žena je morala toliko toga da uradi sama. Da radi, da podiže decu, da drži kuću i da se dostojanstveno nosi sa svojom sudbinom. To su naše majke i bake, one koje nisu lako popuštale, one koje nisu jadikovale, one koje ništa nisu tražile. Heroine nekih prošlih vremena.

Ali danas se, posle promenade čitavog spektra ženskih modela ponašanja, u modu ponovo vratio termin jaka žena, ali u jednom potpuno izmenjenom značenju.

Jaka žena, danas, ne predstavlja više ženu koja će čuvati porodicu, svoje dostojanstvo, onu koja svojim rukama mesi testo života da bi svima oko nje bilo dobro.

Jaka žena, danas, sudeći bar po onome što mediji promovišu kao „snagu”, predstavlja u stvari društvenog monstruma koji je nastao kao posledica relativnosti svega pod kapom nebeskom.

Jaka žena je danas karakondžula koja za sebe govori da je jaka i da može sve da podnese. Bruku, pre svega.

Jaka žena je danas karakondžula koja za sebe govori da je jaka i da može sve da podnese. Bruku, pre svega

Ona nema stida, granice pristojnosti i prihvatljivosti ponašanja u društvu za nju ne postoje. Ionako je sve relativno, zar ne?

Ona sopstvenu pornografiju predstavlja kao svoju snagu, svoje blamove proglašava svojom slavom, svoje neznanje svojim znanjem života, svoju prostotu – novom otmenošću.

Ona tuče svog partnera, progoni ga, proverava mu telefone, preti mu.

Ona sa lakoćom sebe proglašava jakom ženom, jer joj je svejedno da li je svojim ponašanjem rasturila porodicu, svoju ili tuđu, da li je uvredila roditelje ili decu, da li je izgubila bliske prijatelje, ako ih je ikada imala.

Savremena „jaka žena”, napravljena po modelu rijalitija i društvenih mreža, postaje, na žalost, oličenje čoveka novog doba – njena „snaga” leži u njenoj bestidnosti, i u njenoj sebičnosti.

Veliki brat može zadovoljno da trlja ruke.