Žena u dnevnoj sobi, nakon kupanja

Nega kože posle estetskih tretmana

Različiti kozmetoceutici mogu pomoći u sprečavanju reakcija kože ili ublažiti simptome i omogućiti da nastale promene brže nestanu

Iz godine u godinu sve je veći broj tretmana iz delokruga medicinsko-estetskih procedura koji se primenjuju kako za prevenciju, tako i za uklanjanje tragova starenja kože, ožiljaka, tetovaža… Tretmani koji nude intenzivnije rezultate u pogledu otklanjanja bora, zatezanja kože i podmlađivanja, iako spadaju u manje invazivne procedure, ipak oštećuju integritet kože i mogu dovesti do oštećenja kože, što nosi i izvestan rizik za pojavu neželjenih reakcija.

Reakcije kože su različite i zavise od procedure koja je sprovedena. To mogu biti: crvenilo, blagi otok, kraste, podlivi ili modrice, alergijske reakcije, svrab… Nastale promene mogu se povući brzo, ali neke mogu trajati i veoma dugo, što otežava svakodnevne životne aktivnosti pojedinca, a neke i odvraća od samih tretmana.

Različiti kozmetoceutici mogu pomoći u sprečavanju reakcija kože ili ublažiti simptome i omogućiti da nastale promene brže nestanu. Kozmetoceutici se mogu nanositi odmah po završetku procedure, kao što je primena: botoksa, dermalnih filera, ablativnih i neablativnih lasera, needling tehnika…

U zavisnosti od procedure, reakcije kože mogu biti crvenilo, blagi otok, kraste, podlivi, modrice, svrab

Sporedni efekti

Modrice nastaju kao rezultat povrede kapilara, izlivanja i nakupljanja krvi. Hematom nastaje kao posledica oštećenja krvnog suda, bez obzira da li se radi o arterijskom, venskom sudu ili kapilaru. Krv se širi u okolno tkivo gde nastaje prostor ispunjen krvlju – hematom. Ovo je benigni proces koji se najčešće rešava tokom nekoliko dana.

Iako se modrice mogu izbeći određenim tehnikama, u praksi se one ipak javljaju i smatraju neizbežnim sporednim efektom injekcionih procedura. Stoga je lekar dužan da obavesti pacijenta o ovim malim sporednim efektima. Pacijente treba upozoriti da modrice nestaju za, približno, 7–14 dana, kako bi bili spremni da tome prilagode svoj raspored.

Modrice se viđaju i kod anticelulit masaže, koja ume da bude vrlo ozbiljna, a često im je uzrok neadekvatna tehnika izvođenja masaže ili izostanak anamneze. Hematomi se mogu pojaviti i kod procedura kao što su mezoterapija, PRP terapija, kod injekcione primene botoksa i filera.

Redovno se očekuju kod blefaroplastike, fejsliftinga, rekonstrukcije nosa i drugih estetskih hirurških intervencija. U ovim situacijama treba dobro pripremiti klijenta, kako bi se sprečila pojava modrica, i preporučiti produženu negu kako bi modrice brže prošle. Modrica je na početku purpurne boje, a zatim prolazi kroz nekoliko faza do potpunog nestanka.

Modricama treba približno od 7 do 14 dana da nestanu

Da biste sprečili pojavu modrica potrebno je da pre tretmana izbegavate određene lekove i suplemente, koji sprečavaju koagulaciju i imaju antitrombocitni efekat. Tu spadaju tzv. NSAIL lekovi, koje veoma često koristimo za razne indikacije (brufen, diklofen, aspirin…), zatim suplementi kao što su beli luk i ginko, koji su takođe poznati po inhibitornom dejstvu na trombocite.

Pored toga, popularni zeleni čaj ima i antitrombocitnu aktivnost, kao i vitamin E, koji inhibira unutrašnji put koagulacije. Zbog toga što sve prethodno navedene supstance utiču na krvarenje i povećavaju mogućnost pojave modrica, treba ih isključiti iz upotrebe 10 dana pre tretmana.

Kreme i melemi

Modrice se najbolje mogu prevenirati ili tretirati korišćenjem biljnih supstanci kao što su bromelain i arnika.

Bromelain se može koristiti kao nutrikozmetoceutik za prevenciju pojave modrica. Bromelain je supstanca koja je prirodno prisutna u zrelom ananasovom stablu (Ananas comosus) i sadrži proteolitičke enzime.

Kao priprema za kozmetičko-estetske procedure koje mogu dovesti do pojave modrica, preporučuje se bromelain, a o njegovoj primeni treba se posavetovati sa lekarom i farmaceutom. Bromelain ne treba uzimati u dužem vremenskom periodu pre procedure, zato što iskustva iz prakse pokazuju da u tom slučaju povećava pojavu modrica umesto da ih spreči.

Arnika je jedna od najčešće korišćenih homeopatskih biljaka, poznata kao leopardov otrov ili planinski duvan. Može se uzimati kao homeopatski lek oralno, mada se znatno češće nakon procedura propisuje arnika gel ili krem. On se aplikuje na tretiranu regiju nakon završene kozmetičke procedure, a klijentu se daju instrukcije da kod kuće nanosi kremu sa arnikom tri puta dnevno, dok se modrice ne uklone.

Biljni preparati sa supstancama poput aloje, kamilice, arnike, nevena, obogaćeni masnim kiselinama i lipidima iz prirodnih ulja, mogu dati dobre rezultate

Pored modrica, nakon estetskih intervencija najčešće nastaju crvenilo i površinska oštećenja kože. Za njihovo tretiranje pogodno je koristiti emolijentne hidratantne kremove bogate hijaluronskom kiselinom, koja je poznata po tome da, pored hidratacije, utiče i na zarastanje rana, kao i faktorima rasta i peptidima koji se u kozmetici primenjuju upravo zbog ovog efekta, koji je u osnovi anti-age procesa.

Ovakvi proizvodi spadaju u skuplje preparate koji se nanose nakon tretmana i koji se nude u dobro opremljenim klinikama za estetsku medicinu.

Pored toga, biljni preparati sa antiinflamatornim supstancama poput aloje, kamilice, arnike, nevena, obogaćeni masnim kiselinama i lipidima iz prirodnih ulja (noćurak, borago, arnika, kantarion, maslina) takođe mogu dati dobre rezultate, posebno ako u sebi sadrže toliko dragocenu hijaluronsku kiselinu.

Takođe, veoma su blagotvorini i biljni melemi; na tržištu imamo razne vrste koje se koriste za tretiranje rana, opekotina i ragada. Bitno je da preparat vlaži kožu i da stvori zaštitni film koji će omogućiti što bržu regeneraciju i epitelizaciju oštećenog tkiva.

Redovnom upotrebom ovakvih proizvoda, uz savet osobe koja je zadužena za izvođenje estetskih procedura, veoma brzo ćete uživati u novom osveženom izgledu!