zena se gleda u ogledalu

Rozacea i osetljiva koža

Nega osetljive kože sklone crvenilu (kuperozi) mora obuhvatiti nadoknađivanje vode izgubljene kroz epiderm, uz što manje sastojaka i konzervanasa

Crvenilo lica koje se pojačava na toplotu, sunce, začinjenu, ljutu, vruću hranu, alkohol, kao i osećaj peckanja i žarenja kože, suvoća, nekada gruba koža lica i nepodnošenje mnogih krema za lice, znaci su preosetljivosti kože lica, a vrlo često i bolesti kože koja se zove rozacea.

Zbog povremenog ili stalnog crvenila na licu osobe se osećaju nesigurno, izbegavaju socijalne kontakte i druženja u fazama pogoršanja bolesti, što sve bitno remeti njihov kvalitet života.

Šta je rozacea?

Rozacea je česta upalna bolest kože lica. Javlja se uglavnom kod odraslih osoba, ali, retko, može da se javi i u detinjstvu i pubertetu. Najčešće se javlja kod Evropljana i na Indijskom potkontinentu. Obično se javlja od 30. do 50. godine života, češće kod žena.

Rozacea je klasifikovana u četiri klinička podtipa. Podtip 1, eritematotelangiektatska rozacea, ima centralno crvenilo lica na kojem se kasnije javljaju prošireni kapilari. Dodatne moguće osobine su otok, peckanje i osećaj žarenja, gruba koža i perutanje. Podtip 2, papulopustularna rozacea, definisan je upornim crvenilom i prolaznim crvenim bubuljicama i/ili gnojanicama.

Crvenilo koje se pojačava na toplotu, začinjenu hranu, osećaj peckanja, nepodnošenje mnogih krema, znaci su preosetljivosti kože lica

Kod podtipa 3 postoji zadebljanje kože, nepravilna površina, poput sitnih čvorića na zahvaćenim delovima lica. Područja pogođena ovom, tzv. fimatoznom rozaceom su brada, čelo, obrazi, uši i nos, gde se uvećanje nosa (ili rinofima) javlja isključivo kod muškog pola.

Podtip 4, očna rozacea, javlja se kao crvenilo, perutanje ivice kapaka, pojava proširenih kapilara na koži kapaka, pojava žućkastih naslaga, osećaj suvog oka i stranog tela, vodene ili „zakrvavljene oči”. Može biti samostalna ili udružena sa ostalim oblicima rozacee. Problem je što se retko dijagnostikuje, jer se pacijenti retko žale na ove probleme kožnom lekaru.

Zašto se javlja pomenuta preosetljivost kože lica i zašto nastaje rozacea?

Rozacea je česta upalna bolest kože lica. Obično se javlja od 30. do 50. godine života, češće kod žena

I pored velikog napretka, pronalaska raznih supstanci u koži koje su aktivirane, i receptora, tačan sled događaja i razlog početka bolesti nije jasan.

Ono što je sigurno jeste da je poremećena funkcija kožne tj. epidermalne barijere, odnosno da je jedan mali parazit, prisutan u normalnoj koži – Demodeks brevis i Demodeks folikulorum, u većem broju prisutan kod obolelih i da je kod ovako osetljive kože i prag bola na toplotu znatno snižen zbog prekomerne osetljivosti nerava kože.

Kako se leči rozacea?

U zavisnosti od oblika bolesti koju imate, dermatolog će neretko kombinovati sistemske antibiotike, lokalne antibiotike, azelaičnu kiselinu, savremene lekove, kao što su kalcineurinski inhibitori, alfa adrenergički blokatori i ivermektin.

Ipak, u svakoj fazi bolesti osnov predstavlja kvalitetna nega preosetljive kože, specijalne kreme načinjene tako da dodatno leče i održe kožu u idealnom stanju. Kod rozacee, crvenilo kože najteže se leči.

Pored blagih sapuna i obloga od zelenog čaja, treba koristiti nemasne kreme bez mineralnih ulja i antisolarne kreme

Šta treba koristiti od krema za negu kod rozacee i osetljive kože?

Pored blagih sapuna bez iritirajućeg natrijum-lauril-sulfata i obloga od zelenog čaja, treba koristiti nemasne kreme bez mineralnih ulja i antisolarne kreme koje nemaju hemijske filtere.

Biljke tj. njihovi ekstrakti predstavljaju zlatni standard koji se koristi u nezi kože sklone crvenilu

Nega osetljive kože sklone crvenilu (kuperozi) mora obuhvatiti: nadoknađivanje vode izgubljene kroz epiderm, uz što manje sastojaka i konzervanasa, mirisa, boja, alkohola i emulgatora (tada pakovanja moraju biti specijalno dizajnirana radi sprečavanja procesa oksidacije i zagađenja kreme); umirivanje perifernih nerava specijalnim kompleksima; stabilizaciju zida krvnih sudova i ublažavanje crvenila kože.

Biljke, tj. njihovi ekstrakti, predstavljaju zlatni standard koji se koristi u nezi crvenilu sklone kože. Terpenoidi, polifenoli, epikatehini, aloin, likokalkon A, samo su neki od veoma dragocenih sastojaka za ublažavanje i lečenje crvenila poreklom od biljaka.

Ukoliko dnevna krema sadrži i antisolarnu zaštitu i zelenkasti pigment koji maskira crvenilo, tada nega, lečenje i kozmetička kamuflaža ove nepravilnosti kože postaju kompletni.