Emanuel Makron sa suprugom

Predsednički ritam srca – inat, bore, glamur

U izbornoj kampanji partnerke predsedničkih kandidata privlače simpatije i glasove, jer nisu vojnici političkih partija i s njima mnogi mogu da se identifikuju. No, to može brzo da se promeni, često zbog predrasuda

Porodice Makron i Tramp povezuje jedan neobičan detalj – razlika u godinama među supružnicima. Brižit Makron, francuska prva dama, starija je od supruga Emanuela 24 godine, tačno onoliko koliko je Melanija Tramp, nekadašnja prva dama Sjedinjenih Američkih Država, mlađa od supruga Donalda.

Kako bi predupredili skandalozne priče u javnosti, Brižit i Emanuel Makron su svoj brak predstavili kao atipičan i moderan. Ali, prašina oko krštenice još se nije slegla, iako su oni u Jelisejskoj palati od 2017. godine. U jednom od intervjua Brižit Makron se sa francuskim šarmom čak našalila na račun toga. „Naravno, doručkujemo zajedno, ja sa mojim borama, a on sa svežim licem, ali to je tako”, rekla je ona.

Uticaj na predsednika

Poznanici Makronovih kažu da su oni srećan i nerazdvojan par, kao i da je njihova veza izdržala test vremena, uprkos tome što je počela dok je Emanuel Makron bio tinejdžer, a ona profesorka književnosti. Protivnici upravo u tome vide problem, smatrajući da je predsednik i dalje pod njenim mentorstvom, odnosno da supruga ima jak politički uticaj na predsednika Francuske.

Oko krštenice Brižit Makron još se diže prašina, iako je ona u Jelisejskoj palati od 2017. godine

Melanija Tramp imala je lepotu i mladost, ali je uprkos tome napustila Belu kuću kao najnepopularnija prva dama u modernoj istoriji SAD. Možda ne samo svojom zaslugom. Supruga najmoćnijeg čoveka na svetu privlači pažnju javnosti jer mu je najbliža od bilo koga, međutim kad nešto pođe po zlu, na nju pada deo gneva.

U izbornoj kampanji partnerke predsedničkih kandidata privlače simpatije i glasove, jer one nisu vojnici političkih partija i s njima mnogi mogu da se identifikuju. No, to može brzo da se promeni, često zbog predrasuda i netrpeljivosti prema ženama.

Po ulasku u Belu kuću, Melanija Tramp značajno se razlikovala u mnogim aspektima od svojih prethodnica. Bila je, možda, najlepša prva dama nakon Žakline Kenedi, ali se izgleda nije uklapala u predstave o prvoj supruzi. Između ostalog, Melanija je bila prva supruga američkog predsednika u modernoj istoriji kojoj maternji jezik nije engleski. Tokom boravka u Beloj kući zasenila je svog muža i inatila se i s njim, i s javnošću.

Melanija Tramp imala je lepotu i mladost, ali je uprkos tome napustila Belu kuću kao najnepopularnija prva dama u modernoj istoriji SAD

Glamur i stav

Kad je Raisa Gorbačova izašla na međunarodnu scenu krajem osamdesetih godina prošlog veka, prateći supruga Mihaila Gorbačova, lidera Sovjetskog Saveza, osvojila je svet ljupkošću i elegancijom. U svojoj zemlji, međutim, nije uživala simpatije partijskih kadrova, a ni naroda. Zamerila im se time što je pokazivala ličnost, ali i ljubav prema suprugu. Na šarm Raise Gorbačove nije ostala imuna ni Nensi Regan, supruga tadašnjeg predsednika SAD Ronalda Regana.

Žaklina (Džeki) Kenedi, supruga predsednika SAD Džona Kenedija, verovatno je i dalje najpopularnija stanovnica Bele kuće. Ona je na američku političku scenu donela glamur koji su često, kada je o odevanju reč, imitirale njene naslednice.

Raisa Gorbačova osvojila je svet ljupkošću i elegancijom, ali u domovini nije uživala simpatije

Mišel Obama, supruga predsednika SAD Baraka Obame, znala je da drži pažnju javnosti, uprkos tome što se, možda, nije sasvim uklapala u sliku idealne prve dame. Činilo se da je najangažovanija američka prva dama nakon Elenor Ruzvelt, koja je bila veliki borac za prava žena dok je njen muž Frenklin D. Ruzvelt bio predsednik SAD.

Navodno se o Elenor Ruzvelt govorilo kao mogućoj kandidatkinji za predsednicu SAD. Hilari Klinton, prva dama u dva mandata predsednika SAD Bila Klintona, nije bila osobito popularna, ali je uprkos tome pokušala da se vrati u Belu kuću kao predsednica.

Neregulisan status prvih dama veliki je problem i za njih i za javnost. Lepoticu Imeldu Markos, suprugu predsednika Filipina Ferdinanda Markosa, svet pamti po kolekciji od više pari hiljada cipela. Bila je na različitim funkcijama, a obilazeći svet trošila je državni novac na kupovinu umetnina. Kada je njen suprug izgubio vlast, živela je u inostranstvu, a nakon njegove smrti vratila se na Filipine, kandidovala za predsednicu i izgubila izbore.

Ambicije okrutnih supruga

Jovanka Broz, supruga doživotnog predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita, udaljena je od njega zbog navodnih političkih ambicija. Njeno „skidanje” sa televizijskih ekrana naišlo je na opšte odobravanje, iako se zapravo „publici” nije zamerila. Možda se to svima svidelo samo zato što se nešto promenilo, u inače nepromenjivoj partijskoj nomenklaturi.

Đijang Ćing, supruga kineskog predsednika Mao Cedunga, bila je uticajna figura u Komunističkoj partiji Kine i na političkoj sceni. Nakon što je Mao umro, osuđena je na smrt. Kazna je preinačena u doživotnu robiju, ali nekadašnja prva dama Kine izvršila je samoubistvo.

U bivšoj Jugoslaviji „skidanje” Jovanke Broz sa televizijskih ekrana naišlo je na opšte odobravanje, iako se zapravo „publici” nije zamerila

Imelda Markos, supruga predsednika Filipina Ferdinanda / Stephen Bures © / Shutterstock.com

Prva dama Socijalističke Republike Rumunije Elena Čaušesku, kao bliska saradnica svog muža, diktatora Nikolae Čaušeskua, streljana je u dvorištu kasarne. Nedžmije Hodža, udovica albanskog diktatora Envera Hodže, koju su albanski pisci okarakterisali kao najgoru od svih žena diktatora, umrla je prošle godine u 99. godini.

Izuzimajući ekstremne slučajeve okrutnih supruga šefova država, prve dame u zemljama razvijene demokratije nekada ispune očekivanja javnosti, a kada to ne učine često su, zbog predrasuda o ženama u politici, duplo više krive od „kolega” koji se, čini se, lagano provuku kroz mandat „prvog gospodina”.