Beti Vajt

Odlazak najsrećnije osobe na svetu – Beti Vajt

Od legendarne glumice oprostile su se brojne poznate ličnosti kao i predsednik Amerike Džo Bajden, a posebnu notu poštovanja ima sećanje poznate naučnice, dame Džejn Gudol

Tokom prazničnih dana stigla je i jedna tužna vest, da je Beti Vajt, jedna od najcenjenijih i najvoljenijih holivudskih glumačkih ikona napustila ovaj svet, 17 dana pre svog stotog rođendana. Vest je rastužila gledaoce različitih generacija, od mlađih, koji su znali njeno ime najpre kao kuriozitet, sinonim da je moguće i u desetoj deceniji nastupati u mejnstrim produkcijama i u javnosti, do onih koji su pratili njen opus od prvih uspeha. Mnogi ne znaju da je Beti Vajt život posvetila i brizi za dobrobit životinja.

Najviše simpatija, ipak, stekla je ulogom Rouz Nilund u Zlatnim devojkama, legendarnoj TV seriji iz osamdesetih godina, o životu četiri vremešne singl žene, koja i danas živi u fan grupama, mimovima, štampanim majicama i drugim suvenirima i na društvenim mrežama. Među poslednjim njenim ulogama izdvaja se lik Elke Ostrovski u sitkomu Ludnica u Klivlendu (Hot in Clivlend), koji je mogla da vidi i naša publika.

Najviše simpatija stekla je ulogom Rouz Nilund u Zlatnim devojkama, legendarnoj TV seriji iz osamdesetih godina

s_bukley © / Shutterstock.com

Beti Vajt bila je oličenje zlatne holivudske legende, kulturna ikona koja je plenila ne samo svojom karijerom, neodoljivim šarmom i elanom, već pre svega pozitivnom životnom energijom. Smatrala je sebe najsrećnijom osobom na svetu i govorila da je njen život „pola šou-biznis – pola životinje” i da joj je ovo prvo potrebno da bi mogla da pomaže ovim drugima. Posebno je bila zahvalna na svom dobrom zdravlju.

Svoje divljenje i tugu zbog njenog odlaska, na društvenim mrežama su podelile mnoge poznate ličnosti: Rajan Rejnolds, Sandra Bulok, Valerija Bertineli, Ris Viderspun i drugi. Američki predsednik Džo Bajden je na Tviteru, pored ostalog, napisao da je Beti Vajt generacijama Amerikanaca donosila osmeh na lice.

Glumica je govorila da je njen život „pola šou-biznis – pola životinje” i da joj je ovo prvo potrebno da bi mogla da pomaže ovim drugima

Ipak, posebno se ističe način na koji se od Beti Vajt oprostila dama Džejn Gudol, najpoznatiji svetski primatolog, etolog i antropolog, ikona ovenčana mnogobrojnim priznanjima za humanitarni rad i brobu za dobrobit životinja. Dama Gudol je naravno najpoznatija kao najvažniji poznavalac i proučavalac šimpanzi na svetu, o čemu smo već pisali. Naučnica je, na sajtu koji pripada Institutu Džejn Gudol, istakla da je znala Beti Vajt po njenoj ljubavi prema životinjama, kako je rekla – istinskoj i značajnoj. Podsetila je da je slavna glumica bila patron zoološkog vrta u Los Anđelesu, gde su se srele više puta, te da se nada da ju je Beti smatrala prijateljem.

Dodala je da je Beti Vajt pomagala mnoge humanitarne ustanove, među kojima je i Psi vodiči za slepe. Naime, Gudol je podsetila da je glumica primila kod sebe psa vodiča, koji je bio veoma depresivan kada je njen prijatelj sa oštećenim vidom morao da uzme novog psa. Pružila mu je divan dom tokom pet godina, a usvojila je i štene koje nije uspelo da se razvije u pravog psa vodiča. Takva osoba je bila Beti, briljantna glumica koja je celog života radila na poboljšanju života brojnih životinja, opisuje je Gudol.

Beti je bila briljantna glumca koja je celog života radila na poboljšanju života brojnih životinja, opisala je dama Džejn Gudol

Džejn Gudol je pomenula i zajedničku medijsku akciju u kojoj su obe učestvovale sa ciljem da se skrene pažnja na surovo iskorišćavanje životinja u industriji zabave, koje često podrazumeva okrutne treninge.

Podsetivši da će Beti nedostajati mnogima koji žale za njom, Gudol je istakla da će uspomena na njenu blistavu ličnost, njen humor i strast, živeti u njihovom sećanju.

„Nadam se da si sada već zajedno sa svojim voljenima, ljudima i životinjama, na onom mestu gde odlazimo sa ovog sveta”, završila je svoj in memoriam slavna naučnica.