KIm Bejsinger

Kim Bejsinger – Holivud joj nije oprostio godine i neposlušnost

U svojoj 67. godini živi mirno i više je posvećena borbi za zaštitu životinja nego svojim osnovnim zanimanjima, modelingu i glumi

Paparaci su ovih dana, posle duže pauze, čekali Kim Bejsinger ispred njenog doma u Los Anđelesu. Iako je Kim jedina na svetu koja je snimila duplericu za Plejboj i osvojila Oskara za glumu, paparaci je ni sada ne traže zbog nje same, već zbog nedavnog tragičnog incidenta u kome je akter njen bivši muž Alek Boldvin, s kojim ima 25-godišnju ćerku Ajerland.

Holivud lepoticama ne prašta godine

Kim danas, u svojoj 67. godini, živi mirno i više je posvećena borbi za zaštitu životinja nego svojim osnovnim zanimanjima, modelingu i glumi. Zapravo, njeno odsustvovanje iz velikih holivudski projekata traje više od 20 godina. Njoj se desilo upravo ono za šta mnoge glumice optužuju Holivud – otpisali su je posle 40. Kim, koja je važila za seks-simbol 80-ih i 90-ih, probala je kasnije da igra majke, uloge koje producenti namenjuju starijim glumicama, ali njoj se to nije svidelo. Tako je uloga bilo sve manje, a poslednje što je radila bila je uloga u filmu 50 nijansi mračnije iz 2017.

Za nju i bivši muž kaže da je jedna od najlepših žena koja je ikada živela


Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Na vrata Holivuda ušla je kao top-model. Rođena je u Džordžiji, kao treće od petoro dece, ali joj šou-biznis nije bio sasvim stran, jer joj je otac bio džez muzičar, a majka se bavila umetničkim plivanjem i nastupala u nekoliko filmova Ester Vilijams.

Kim je sebi od početka govorila upravo ono što je poručila primajući Oskara za ulogu u filmu Poverljivo iz L.A.: „Nikad ne odustajte od svog sna.” Zato se ona nije mirila sa ulogom lutke sa naslovne strane i nastavila je da sebi plaća časove glume.

Prvi stepenik bio je glamurozan: dobila je ulogu Bondove devojke, uz Šona Konerija u Nikad ne reci nikad. Uloga Viki Vejl u Betmenu joj je omiljena, a Evropu je osvojila ulogom u filmu Devet i po nedelja.

Ona je jedina žena na svetu koja je snimila duplericu za Plejboj i osvojila Oskara za glumu

Od promašene investicije do strasne ljubavi

Novac je počeo da dolazi u velikim količinama i ona je podlegla jednom, ispostaviće se, megalomanskom snu. Za 20 miliona dolara kupila je čitavo naselje u Džordžiji sa idejom da od njega napravi filmsko selo. Uskoro, morala je da proglasi lični bankrot, a selo je prodato za samo jedan milion.

Iz te, naizgled bezizlazne situacije, koja je ponovo aktivirala paranoje i druge psihičke probleme sa kojima se odranije borila, spas je došao u vidu strastvene ljubavi koja je buknula između nje i Aleka Boldvina na snimanju filma Čovek za ženidbu (Marrying Man). Bila je to romantična komedija iz 1991. u kojoj su igrali ljubavnike.

Evropu je osvojila ulogom u filmu Devet i po nedelja

Ekipa je posle govorila da se erotski naboj između njih mogao seći nožem, a da van seta oni nisu prestajali da razmenjuju nežnosti i lascivne komentare. Smatrali su ih najskandaloznijim parom koji je izluđivao sve na setu. Ni ovaj, ni sledeći film u kome su igrali zajedno nije prošao sjajno, ali su oni posle nekoliko nedelja poznanstva počeli da žive zajedno, a venčali su se 1993.

Kao i sve veze iz strasti, i njihov brak je bio pun krajnosti. On je za nju govorio da je verovatno najlepša žena koja je ikada živela, ali da mu je zbog nje karijera u nazadovanju. Zbog nje je postao vegetarijanac, na zaprepašćenje svoje trojice braće, koji su takođe glumci. Ona je govorila da je on najvelikodušniji čovek na svetu zato što je zaustvio auto nasred autoputa za Holivud da bi spasao povređenog psa.

Alek, takva nežna duša, imao je više incidenata sa nasilničkim ponašanjem prema članovima ekipe, fotografima ili ljudima na parkingu. Čak je i otac Kim Bejsinger, kad je ona podnela papire za razvod, rekao : „Volim Aleka. On je najvelikodušniji čovek koga sam sreo u životu. On je prebrodio neke vrlo teške stvari. Sve sem jedne – svog besa.”

Sad smo kul

To se pokazalo i tokom borbe za starateljstvo nad ćerkom. Upravo njoj je, kad je imala 11 godina, poslao nedopustivo agresivnu glasovnu poruku. Koja je, naravno, isplivala u javnost. Kasnije se saznalo da je Alek imao problema sa alkoholom i drogom, dok je Kim umesto prepisane terapije, svoje psihičke probleme rešavala odlazeći kod vidovnjaka u Brazil. Alek je čak napisao i knjigu o svom viđenju razvoda, koji je uporedio sa Prvim indokineskim ratom.

Kao i sve veze iz strasti, i njihov brak je bio pun krajnosti


Debby Wong © / Shutterstock.com

Vremenom, ipak, ponestalo je prljavog veša. „Sad smo kul”, rekla je Kim. Alek se 2012. ponovo oženio, 26 godina mlađom Hilarijom, i dobijao decu jedno za drugim, a pokazao je i prilično strpljenje sa svojom prvom ćerkom Ajerland, koja je često skandalizovala javnost nagim i provokativnim fotografijama. Kim je objašnjavala: „Podigla sam Ajerland na vrlo nekonvencionalan način.” Ajerland je krenula stazama modelinga jer je nasledila majčinu lepotu, a u odličnim je odnosima i rado provodi vreme sa šestoro dece svog oca iz drugog braka.

Nesrećni slučaj

I baš kad je izgedalo da je posle „indokineskog rata” konačno sve na svom mestu – Kim se brine o životinjama, živi po svome, a viđena je i sa jednim zgodnim muškarcem, Ajerland je u vezi sa 11 godina starijim, uspešnim muzičarem, osvajačem nagrade Gremi, čije je umetničko ime RAC, a Alek se smirio uz ženu i decu i nesmanjenim tempom snima filmove – došao je novi udarac. Alek je na setu filma Rđa (Rust) pucao iz pištolja, misleći da u ruci drži filmski rekvizit. U pištolju je bio pravi metak, koji je ubio jednu koleginicu i ranio reditelja. Alek je u šoku i očajan, svet mu se okrenuo naglavačke.

Alek je čak napisao i knjigu o svom viđenju razvoda, koji je uporedio sa Prvim indokineskim ratom


Bart Sherkow © / Shutterstock.com

Znajući koliko mu je teško, Ajerland je napisala na Instagramu da bi u tom teškom trenutku volela da bude uz njega i da ga jako zagrli. Kim, koja se od Aleka razvela pre skoro 20 godina, ništa nije rekla novinarima koji su tim povodom počeli da je opsedaju.

Ipak, ne pravi zajedljive opaske na račun njihovog braka, što je ranije radila. Situacija je suviše ozbiljna i Kim deluje vidno potresena.