Dama Gudol i iz samoizolacije štiti životinje

Džejn Gudol ukazuje da je pandemija ponovo pokrenula raspravu o opasnim posledicama lova, ilegalne trgovine i ishrane divljim životinjama, jer je korona virus jedan od onih koji je preskočio barijeru između vrsta

Dama Džejn Gudol, čuveni antropolog, pre nekoliko dana, tačnije 3. aprila, napunila je 86 godina i trenutno se nalazi u samoizolaciji u porodičnoj kući svoje bake u Engleskoj, u Bornmutu. Kako je rekla u rođendanskom video-snimku – proslava je izgledala malo nadrealno!

Jedna od najpoznatijih svetskih primatologa, dr Gudol je inspiracija svima koji se bave zaštitom životinja i prirode, ekološkim i humanitarnim radom. Šest decenija radi na zaštiti prirodnih staništa i proučavanju života šimpanzi i vodeći je stručnjak kada se radi o kognitivnim sposobnostima primata. Njen rad je najduža neprekidna naučna studija ove vrste, a njen život i vizija su jedinstvena motivaciona poruka koja daje odgovor na pitanje koje nas sve muči – zašto smo tu? Sa godinama, njene aktivnosti postale su sveobuhvatno zalaganje za očuvanje holističke, univerzalne veze životinja i čoveka, i sprečavanje svih zloupotreba – držanje u zatočeništvu, krijumčarenje i izvođenje medicinskih eksperimenata na životinjama.

Svetski poznata naučnica decenijama se zalaže za očuvanje univerzalne veze životinja i čoveka

Džejn Gudal sa Bretom Mogrenom i Filipom Glasom na premijeri filma “Džejn” 2017.

Inspiracija naučnicama

Dr Gudol je bila inspiracija naučnicama da se posvete primatologiji, disciplini kojom su,u njeno vreme, dominirali muškarci, što se danas u potpunosti promenilo.

Povodom pandemije korona virusa, nedavno se oglasila video-snimkom čija je ključna poruka važnost socijalne distance, koju i ona poštuje na zahtev lekara i prijatelja.

Dr Gudol neumorno radi na sprečavanju svih zloupotreba životinja – držanja u zatočeništvu, krijumčarenja i izvođenja medicinskih eksperimenata na njima

© spatuletail / Shutterstock.com

Prema njenim rečima, pandemija je ponovo pokrenula raspravu o posledicama lova, ilegalne trgovine i ishrane divljim životinjama, jer je korona virus jedan od onih koji je preskočio granicu između vrsta i prešao na ljude. Ona je pohvalila zabranu za krijumčarenje, uzgoj i prodaju divljih životinja za ishranu koju je Kina trenutno sprovela na celoj teritoriji, i istakla je kao primer svim zemljama u kojima se ove životinje eksploatišu. Takođe, dr Gudol veruje da ćemo zajedno prebroditi krizu. Pandemija jeste pokazala najbolje i najgore u ljudima, ali mnogo više je primera ljudskog saosećanja i nesebičnosti.

Na pitanje novinara Njujork tajmsa kako vidi eksperimente na životinjama, na kojima će se vršiti i testiranja lekova i vakcine za korona virus, dr Gudol je odgovorila da se nada da će doći vreme kada će biti obustavljeni svi eksperimenti na životinjama, kao i da je svesna da do promene ne dolazi preko noći iako ona to želi.

Ova izuzetna žena ni u devetoj deceniji ne prestaje da radi, a svoje brojne aktivnosti, kao što su, recimo, globalni sastanci njenog Instituta koji postoji u 30 zemalja i četiri decenije podržava njen rad, trenutno vodi onlajn.

Povodom pandemije korona virusa, dr Gudol napravila je video-snimak čija je ključna poruka važnost socijalne distance i nada da ćemo zajedno prebroditi krizu

I životinje imaju emocije

Život je posvetila zaštiti i proučavanju šimpanzi, ukazujući na njihovu sličnost sa ljudima, otkrivši da pokazuju emocije (sreća, tuga, strah), kao i da pored one surove strane prirode, pokazuju i ljubav, saosećanje, altruizam.

Njeno izuzetno životno delo velikog zračenja, počelo je kada je 1960. godine, kao mlada devojka, stigla u Nacionalni park Gombi strim u Tanzaniji i započela istraživanja na terenu, uočavajući odlike šimpanzi koje su dotadašnja naučna izučavanja previdela, što je dovelo do revolucionarnih uvida i unapređenja poimanja prirode odnosa čoveka i primata. Godine 1991. osnovala je Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center, dom namenjen bebama šimpanzi koje su ostale napuštene, a što je bila posledica ilegalne trgovine životinjama. Trenutno se u njemu nalazi više od 150 primeraka ovih životinja.

Ova izuzetna žena, 1991. godine osnovala je dom za bebe šimpanzi, koje su ostale napuštene zbog ilegalne trgovine životinjama

© DFree / Shutterstock.com

Dr Gudol je nosilac mnogih počasnih priznanja. Ona je Dama britanske imperije–titula koju dodeljuje engleska kraljica, najviše priznanje za žene u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kofi Anan dodelio joj je 2002. godine titulu Poslanika mira UN, nosilac je medalje francuske Legije časti i brojnih drugih odličja. Magazin Time uvrstio ju je prošle godine na svoju legendarnu listu 100 najuticajnjih ljudi. Prošle godine, Univerzitet Kembridž dodelio joj je zvanje počasnog doktora nauka.

I, na kraju, ipak jedna napomena: Omiljena životinja Džejn Gudol je – pas!

© MattiaATH / Shutterstock.com