Novogovor

Suština sa kvarenjem jezika leži u kvarenju sećanja, i znanja i vrednosti

Neko mi je ovih dana poslao jedan od onih klipova koji treba da nas nasmeju, i nasmejala sam se, a onda sam se, najblaže rečeno, uhvatila za glavu.

U nekoj TV emisiji, neki mlad i nervozan čovek pričao je o medijima i društvenim mrežama: „Strimujemo se, svičujemo se na kulturološki soušl netvrok, tripujemo se, a kad su u temi dejting sajtovi, to je top of d majnd, i maj kap of ti, tu su fenovi i trolovi, ali mi imamo krautsorsovanje marketinga, trekovanje, šerovanje, heštegovanje, imamo puno tulova jer dajemo kontent, i onda to lajkujemo, i sve to može da se krekuje, više folovera u stvari najtiv komzumenata i to je nejm of d gejm, jer taj leveridž prati paterne kako pričaš prajvat sa nekim, a kako pablik.”

Jezik društvenih mreža pretvorio je sve jezike sveta u skalameriju podrazumevajućih termina, i iz sfere novih medijskih tehnologija, engleski jezik je prešao u svakodnevni govor. U mejnstrim, što bi rekli klinci.

Et di end, reči nam više i neće biti potrebne

Suština sa kvarenjem jezika leži u kvarenju sećanja, i znanja i vrednosti. Da se izrazim novokomponovanim jezikom, radi se o svojevrsnoj kontaminaciji, pa se tako priča pretvara u narativ, plan u agendu, oporavak u rekuperaciju, razgovor u komunikaciju, junak u šampiona, zvezdica u starletu, gaće u lanžeri, slika u imidž, vid u vižn, kule su postale taueri, život je postao lajf, sastanak je postao miting, buka je postala noiz, noć je postala najt, dečko ili devojka postali su dejt, naslovna strana je odavno kaver, kajgana je postala omlet, istinoljupci su truteri, a oni koji mrze su hejteri, trolovi i botovi, vođe su lideri, ograničenje je limit, odeća je autfit, mrak je dark.

Zamišljam mladog gospodina kako je upravo poslao konfirmaciju da dolazi na dejt u kežual autfitu, jer je takav ivent, u nekom klubu gde su dobri bitovi, i gde se ređaju šotovi, kako se haguje sa svojim foloverima, i kako je sve to samo čiling aut, jer nema komitmenta, pošto je uan najt stend nejm of d gejm, a hejteri neka troluju, hu kers, biće mnogo dobrih selfija, i prufova da on lavs his lajf, i da će biti rejn of lajks, pa će njegov profil biti in, jer je svaki put kad je aut – on reinventovao sebe. Soušl netvorking je ol dej džob, drugim rečima – sirijus staf.

Get it? Ju dont get it. On je, anstopabl.

Et di end, reči nam više i neće biti potrebne.

Imamo smajlije, zar ne?