srce na tabletu

Onlajn romantika – ovacije za mala crvena srca

Potraga za srodnom dušom preko dejting aplikacija više nije tabu, a zašto bi i bila ako je, prema statističkim podacima, u srednjim godinama najmanje jedna četvrtina muškaraca i žena slobodna

Mnogima traženje srodne duše preko dejting sajtova deluje pomalo nerealno, dok je u stvari sasvim suprotno. O uspešnim primerima nalaženja partnera na ovaj način najčešće saznajemo u krugu naše ženske mreže, koja takve priče uvek nagrađuje komentarima – vau i bravo!

Jer, zaista jeste za ovacije, budući da ništa nije više kao što je bilo u našim dvadesetim godinama. Ali čemu onda uopšte životno iskustvo, ako nas ta činjenica brine. I zar se digitalna komunikacija nije pokazala kao saveznik u mnogim drugim aktivnostima. U svakom slučaju, aktivna potraga za srodnom dušom, na ovaj ili bilo koji način, više nije tabu, a zašto bi i bila ako je, prema nekim statističkim podacima, u životnom periodu 45–59 godina čak četvrtina muškaraca i žena slobodna.

Prošla su vremena kada je samoća bila stigma, danas je više nego ikad stvar izbora

Promenjen način udvaranja

Zar svi oni treba da žive pasivno i čekaju da ih se neko seti – dok okolo tutnje promene u načinu života, gotovo na dnevnom nivou?

Konačno, okolnosti pandemije stavile su u žižu interesovanja upravo onlajn komunikaciju, što uključuje i pronalaženje srodne duše preko društvenih mreža ili odgovarajućih aplikacija. Teško je poverovati da će svet udvaranja, romantičnih izlazaka udvoje ili onoga što mladi zovu dejting, ponovo biti isti.

Mogućnost pronalaženja odgovarajućeg partnera veća je na sajtovima koji naplaćuju premijum ponudu

U svetu odavno postoje specijalizovani sajtovi za starije od 45 godina, ali i na onim opštim, kao što su legendarni Match.com i slični, može se napraviti selekcija po godinama. Krila daje već i činjenica da neki sajtovi za starije ograničavaju članstvo za one mlađe od 45 godina, kao recimo Silver singles.

U Srbiji, prema nekim podacima, najpopularnija dejting aplikacija je Badoo, svi su, naravno, već čuli za Tinder, a ima i aplikacija koje su vezane za nalog na Fejsbuku, gde se izbor pravi među onim ljudima koji su već na listi prijatelja.

Mnogi i samu ovu društvenu mrežu koriste kao dejting aplikaciju, naročito ako nisu spremni za avangardnije pristupe, kao što su pravi dejting sajtovi. Jeste da nam se čini da svi znaju da smo to mi i da će nas prepoznati rođaci, kolege, komšije, drugari iz osnovne škole ili čak i sopstveni podmladak, ali naravno – uopšte nije tako.

Ipak, kada su u pitanju klijenti 45+, mogućnost pronalaženja odgovarajućeg partnera veća je na sajtovima koji naplaćuju premijum ponudu, jer je ovde privatnost zagarantovana, a oni koji se odluče za ovu varijantu žele više od flerta ili društva za izlaženje, oni po pravilu traže trajnu vezu.

Prema nekim istraživanjima, u svetu je na ovaj način čak 60 odsto ispitanika našlo svoju drugu polovinu u periodu od šest meseci

Sudbonosni onlajn susret

Aplikacije za onlajn dejting predstavljaju trend koji su danas zaista prihvatile sve generacije. Naravno, uz već jasna pravila da je neophodan određeni oprez, što se precizno naglašava na svim sajtovima ovog tipa. I zaista, prema nekim istraživanjima, u svetu je na ovaj način čak 60 odsto ispitanika našlo svoju drugu polovinu u periodu od šest meseci, a 76 odsto u rasponu od jedne godine. Ukoliko nam to nije pošlo za rukom i potraga je iz određenih razloga bezuspešna, treba je prekinuti čim postane izvor frustracija ili paničnog proveravanja obaveštenja ili traženja malih crvenih srca, jer ovo nezadovoljstvo nije utemeljeno na realnim premisama. Ukratko – ne treba ga shvatiti lično. Jer, kao što se lako stupa u kontakt, u onlajn svetu mnogo je lakše jednim klikom prekinuti komunikaciju.

Imamo veliku prednost životnog iskustva, a i naučili smo da se prilagođavamo trendovima koje nudi svet digitalne komunikacije

Nekada se smatralo da je odluka za ovaj korak znak društvene neprilagođenosti ljudi koji ne mogu da ostvare veze u realnom svetu, što danas zvuči komično, jer je upravo suprotno. Sve više je onih koji su dali prednost praktičnom onlajn pristupu, jer je jednostavan, zabavan i pruža neograničene šanse – da proverimo da li tamo neko traži upravo nas.

Prošla su vremena kada je samoća bila stigma, danas je isključivo stvar izbora ili, eventualno, loše internet konekcije.