žena na tretmanu kože

Svemirska tehnologija za podmlađivanje i negu kože

Terapija svetlosnim diodama sve je popularnija kozmetička metoda koju holivudske glumice reklamiraju kao veoma efikasnu u tretiranju znakova starosti

LED (light emitting diode) terapija ili terapija svetlosnim diodama sve je popularnija kozmetička metoda, kako u salonima, tako i u kućnim uslovima. Holivudske glumice reklamiraju ovu metodu kao veoma efikasnu u tretiranju znakova starosti.

Ovo je neinvazivni i relativno siguran tretman za negu kože koji koristi različite frekvencije, odnosno talasne dužine svetlosti, uključujući crvenu i plavu.

LED terapija ne sadrži UV zrake

Ovaj tretman je prvobitno razvila NASA, u sklopu eksperimenata za stimulaciju rasta biljaka u svojim misijama, a kasnije su otkriveni i obećavajući efekti kada je nega kože u pitanju.

LED terapija pogodna je za sve tipove kože, kao i za sve boje, uključujući i bledu kožu

Terapiju LED svetlom koriste estetičari: u zavisnosti od boje i talasne dužine svetla (frekvencije), svetlost prodire u različite dubine kože tretirajući različite kožne promene, od akni do regeneracije i ublažavanja efekata starenja (bore i povećanje čvrstine kože), hiperpigmentacije…

Tako se plava svetlost uglavnom koristi za seboregulaciju i tretiranje masne i problematične kože, dok se crvena svetlost koristi u prevenciji starenja kože i smanjenja njegovih efekata. Ljubičasta boja se koristi u terapiji ožiljaka, zelena za hiperpigmentacije, narandžasta za revitalizaciju, a žuta za stimulaciju mikrocirkulacije (kod sive i beživotne kože).

Za razliku od drugih vrsta svetlosne terapije, LED terapija ne sadrži UV zrake, pa predstavlja relativno bezbednu metodu koja ne izaziva opekotine i crvenilo, poput nekih drugih popularnih anti-age terapija. Zato je pogodna za sve tipove kože, kao i za sve boje, uključujući i bledu kožu.

Rezultat vidljiv za pet-šest nedelja

Blue LED light therapy, terapija plavim LED svetlom, namenjena je masnoj i problematičnoj koži, jer ona direktno cilja lojne žlezde smanjujući njihovu aktivnost, uz istovremeno antibakterijsko delovanje.

Nakon stavljanja LED maske ili aplikacije svetlosti direktno na lice, može se odmah izaći napolje jer je koža bez iritacije i crvenila

Crveno LED svetlo, s druge strane, prodire kroz epidermis (površinski sloj kože) u dublje slojeve kože gde stimuliše proizvodnju kolagena i elastina (njenih funkcionalnih potpornih proteina). Višak kolagena za zrelu kožu znači manje finih linija i bora, čvršću kožu i povećanje njenog tonusa (posebno u kombinaciji sa drugim tretmanima, lifting kremama i serumima).

 Terapija plavim LED svetlom namenjena je masnoj i problematičnoj koži, jer direktno cilja lojne žlezde smanjujući njihovu aktivnost

Pored toga, postoje klinički dokazi da infracrveno svetlo smanjuje inflamaciju i stimuliše cirkulaciju, što je takođe u osnovi anti-age terapije (neki od faktora koji utiču na starenje kože su i inflamacija i smanjena cirkulacija u potkožnom tkivu). Sve ovo doprinosi anti-age efektu ove terapije, a zreloj koži omogućava jedrinu i sjajan izgled. Međutim, za razliku od invazivnih anti-age tretmana, ovaj tretman traži strpljenje, bar pet-šest nedelja za prve vidljive rezultate.

Pored toga, vrlo često se kombinuju plavo i crveno svetlo za maksimalne rezultate, posebno u tretiranju inflamacija, ožiljaka i akni. Iako se, tehnički, LED terapija može koristiti na bilo kojem delu kože, ova terapija je pre svega namenjena koži lica, mada kada su anti-age efekti u pitanju ne smemo zaboraviti ni kožu vrata i dekoltea koje su jednako izložene efektima starenja.

Kratka procedura

Interesantno je da LED aparati ne greju i da se nakon stavljanja LED maske ili aplikacije svetlosti direktno na lice može odmah izaći napolje, jer je koža bez iritacije i crvenila, pa nije potrebno vreme za njen oporavak. Jedino se moraju zaštiti oči, jer znamo da je plava svetlost nepovoljna za njih. Međutim, i pored retkih neželjenih efekata, i dalje moramo biti oprezni, čak i pri primeni ove relativno bezbedne kozmetičke metode.

Crveno LED svetlo prodire kroz epidermis u dublje slojeve kože gde stimuliše proizvodnju kolagena i elastina

Derivati vitamina A (roaccutane) povećavaju osetljivost kože na svetlost, pa se ovakvi preparati, kao i bilo koji drugi koji dovode do fotosenzitivnosti, ne smeju koristiti u toku LED terapije. Takođe, ukoliko imate neki osip ili psorijazu, treba da se konsultujete sa dermatologom o primeni ove terapije.

Procedura je prilično kratka, što je takođe pogodnost (do 20 minuta, u zavisnosti od veličine aparata), a tretman se radi jednom sedmično, tokom deset nedelja.

Za razliku od profesionalnih aparata, kućni aparati koji su na tržištu koriste niže frekvencije, pa su i očekivani rezultati manji. Ono što morate imati na umu jeste da se koža obnavlja i da se kolagen troši u površinskom sloju, posebno kod zrele kože. Zato je, za maksimalne rezultate, potrebno održavanje efekata LED tretmana jednom mesečno.

Za one strpljive, koji su više okrenuti natural look izgledu, evo jedne fine i bezbedne metode koja u saradnji sa pravilnom anti-age negom i održavanjem obećava na duže staze.