Devojka koja leži u krevetu

Šta sve možete, kad ne možete da spavate

Problemi sa snom u nekim godinama mogu da potraju, samo treba naći svoj način da se od nje ne napravi najgori neprijatelj. U suprotnom, žestoko će uzvratiti

U životu svake žene postoje periodi koje je obeležila nesanica. Npr. pred venčanje. Ko je tu noć prespavao? Onda od vremena prve bebine nesanice, koju ima svaka beba, grčeva i muke za bebu, a bogami i za mamu, počinje pričao o nesanicama. Tada noćima ne spavaju ni beba ni mama. Nekad ni tata. Dok to traje, nema nikakvog manevarskog prostora za ma koju drugu aktivnost, sem da se bebi olakšaju grčevi i da se umiri.

Pa tako ide život u kome ponovo postoje besane noći. Deci rastu zubići, dobijaju vakcine, polaskom u kolektiv ih spopadaju svi virusi i bakterije koji su „domaće životinje” u vrtićima. Opet nema spavanja i opet je dete centar sveta. Druge aktivnosti tokom noći tada, zapravo, ne postoje.

Onda rastu uzbuđenja u životu, detetov polazak u školu, napredovanje na poslu, polako starenje roditelja, potreba da porodica funkcioniše optimalno, da se nađe vremena za sve što život donosi. Nekada ovo uzrokuje nesanicu, rano buđenje, rojeve misli u glavi. Nekada bude i događaja koji svojim intenzitetom oteraju san. Uglavnom tužnih.

Ide dalje život. Napravimo balans, naučimo da nije svaka noć ista. Nekad nas probudi neki ružan san, nekada problemi koje treba rešavati čim svane. Ali, kotrlja se.

Besane noći duže traju

Doguramo tako do perioda u životu koji nijednoj ženi nije baš lak. Godine u kojima se nađemo unose jednu potpuno novu dimenziju u naše živote. Ciklusi se proređuju, koža se suši, raspoloženje pomalo podseća na rolerkoster iz adolescentnog perioda. Teško je ženama, ali je teško i svima koji ih okružuju. Nije baš veselo, ali ima ograničen vek trajanja.

Ko je noć pred venčanje prespavao

Na scenu stupa već čuvena nesanica. Ne vredi ništa. Direkcija tipa „spavaj, spavaj!” ne pomaže, čak odmaže. Više se nesanica bavi tom rečenicom, nego „idejom” da treba da spava.

Znate li da besana noć traje mnogo duže od one koju smo prespavali? Pa još ako je začinimo samo nama znanim začinima, od kojih ama baš nijedan nema svetliju nijansu, san neće doći. Noć je kao stvorena za rojeve ne baš lepih misli. Izuzimam, s pravom, nesanicu zbog zaljubljenosti. Ali to je već neko drugo stanje svesti. Malo pomućene, ali priznaćete, prijatne. Da li ste znali da roditelji male dece vrlo često „čekaju” noć da bi se obratili lekaru zbog nekog lošeg stanja deteta? Sama po sebi noć izaziva, pa i pojačava strah, te ne čudi što su dežurne dečje klinike noću dupke pune.

Nekad nas probudi neki ružan san, nekada problemi koje treba rešavati čim svane

Sve ovo što predlažem štedi vreme koga inače nemate

Vratimo se ženi koja se prevrće, ljuti na sebe, prirodu, hormone, ceo svet zbog toga što ne može da zaspi. I… šta sad? Imam razne predloge, bez namere da vam ih nametnem ili pokvarim vaše ideje. Možete da čitate ono što do tada niste stigli zbog… onih hiljadu razloga. Da, samo ukoliko spavate sami u sobi, imate partnera kome ne smeta svetlo ili imate onu malu lampu koja se zakači za knjigu pa samo vi i strana koju čitate imate vidljivost.

Možete da gledate seriju ili film koji niste stigli, niti biste ikad stigli da pogledate. Možete tako što ćete „ućutkati” televizor ili koristiti slušalice. Naravno, ukoliko ovo drugima ne smeta. Mislim na svetlo od ekrana. Možete da listate mobilni telefon, on je bar tih, odgovarate na imejlove na koje niste stigli, posetite svoju ili tuđu FB stranicu. O Instagramu i da ne govorim. A možete i još ponešto. Sve ovo što predlažem štedi vreme koga inače nemate. Ono za šta morate da nađete vreme je… peglanje.

Noć je kao stvorena za rojeve ne baš lepih misli. Izuzimam, s pravom, nesanicu zbog zaljubljenosti

Tiha radnja koja nikoga ne uznemirava, a lišava vas posla preko dana. I da vam kažem, nije zamorno, naročito ne noću kada je sve mirno i kada vam ta ritmičnost pokreta, zgužvano koje postane lepo, misli koje se usput peglaju, dođu kao nešto umirujuće, da ne kažem lekovito. Ne preterujem, zaista pokušajte. Ni manje zahtevne radnje, ni korisnije upotrebljenog vremena. O zadovoljstvu zbog smanjenog planinskog masiva od veša koji stoji danima i da ne govorim. To liči, ako se sećate bajki, na priču o Pepeljugi kojoj ptičice zategnu veš, miševi srede kuću. Dobro de, ne baš tako, ali verujte da pomaže.

Nesanica nije dobra drugarica koja je samo navratila na kafu. Može u tim godinama da potraje, pa samo treba naći svoj način da se od nje ne napravi najgori neprijatelj. U suprotnom, žestoko će uzvratiti. Dočekajte je spremno. Može da bude i saveznik.