Prijateljice koje se šetaju plažom

Naše nove, genijalne prijateljice

U zrelom dobu prijateljstvo cveta zahvaljujući planiranim susretima, otvorenim razgovorima, deljenju lepih i traumatičnih trenutaka, ali i širenju kruga prijatelja

Prijatelji iz detinjstva zauzimaju posebno mesto u našem srcu, ali prijateljstva koja se sklapaju u zrelim godinama mogu da budu podjednako veličanstvena. S tim prijateljima ne delimo sva iskustva, zajednička sećanja na nepravdu u školi ili suze zbog ptice koja je polomila krilo, međutim s njima lakše prolazimo kroz prilično komplikovan svakodnevni život.

Prijatelji iz detinjstva imaju posebno mesto u srcu, ali s prijateljima koje steknemo u zrelim godinama živimo svakodnevni život

Kao deca, brzo smo ostvarivali komunikaciju i već nakon par rečenica mogli da nastavimo dalje sa novim prijateljima, no ako danas čekamo da „kliknemo” na sličan način, rizikujemo da ostanemo sami.

Emocije i otvoreni razgovori

Zahvaljujući emocijama koje nas vežu za prijatelje iz detinjstva, s njima uvek možemo da nastavimo razgovor tamo gde smo nekada stali, uprkos tome što se nismo videli deceniju i što nas možda dele hiljade kilometara. Ovo iskustvo je neponovljivo, ali ako stvarno želimo nove prijatelje, s njima takođe možemo da uspostavimo snažan emotivan odnos i možda čak kvalitetniju interakciju.

Za negovanje prijateljskih veza tokom pandemije, sasvim dobro mogu da posluže telefon i društvene mreže

Pošto nismo deca, simpatičnim poznanicima treba da posvetimo mnogo više od par minuta i dve kafe, kako bi nam postali prijatelji. Prijateljska osećanja nekada ne moraju da budu obostrana, ali verovatno niko od nas nema samo jednog simpatičnog poznanika koji zaslužuje pažnju. I, naravno, svako od nas treba što pre da arhivira poznanika koji ne želi da se druži jer već ima previše prijatelja.

Ženska prijateljstva

U zrelom dobu prijateljstvo cveta zahvaljujući planiranim susretima, otvorenim razgovorima, deljenju lepih i traumatičnih trenutaka, ali i širenju kruga (zajedničkih) prijatelja. Iz naše perspektive, ohrabrujuće mogu da zvuče neke procene stručnjaka kako žene imaju manje problema od muškaraca prilikom sklapanja prijateljstava. To je, izgleda, društveno prihvatljivije.

Kada je reč o popularnosti teme ženskog prijateljstva, mnoga ostvarenja koja su se bavila različitim aspektima ovih odnosa zaslužila su atribut kultni, poput filma Telma i Luiz, gde je reč o novopečenom prijteljstvu, ili romana (kasnije pretočenog i u seriju) Moja genijalna prijateljica Elene Ferante, koji je opčinio planetu.

Negovanje prijateljskih veza nekada otežavaju razne životne situacije, poput aktuelne pandemije ili eventualne selidbe. Međutim, oni koji to istinski žele, setiće se, naravno, telefona, društvenih mreža i ugrabiće trenutak kad je susret sa medicinskom maskom sasvim bezbedan.

Naši prijatelji verovatno imaju stotinu vrlina i nedostataka, možda frizure ili ideje koje nam se ne dopadaju, ali oni su baš kao u seriji Seks i grad naša podrška koja, nadamo se, nikada neće biti na testu koji su polagale prijateljice u filmskom ostvarenju Čelične magnolije.