Opasne veze

Kome treba čovek (ili žena, svejedno) kome je celokupna pažnja fokusirana na vas? „Opasne veze” počivaju upravo na ovakvim izjavama ljubavi

Ovih dana su novine, portali i Jutjub zatrpani pričom o nekom paru koji pred kamerama rijaliti programa doživljava svoju prvu bračnu krizu.

Ukratko, mlada supruga doživljava krizu identiteta – želi malo slobode, popuštanje pritiska, želi da je svi ostave na miru i ne želi nikome da se pravda za svoje nagle promene raspoloženja. Navodno, mlada supruga se zaljubila u nekog drugog.

Ali to nije poenta ove priče. Poenta je u našim različitim verzijama ljubavi.

Njen mladi suprug, koji je spreman da joj sve oprosti i koji je u potpunosti razume, kaže da je toliko voli da kad bi se rastali, on više nikada ne bi bio ni sa jednom drugom ženom.

Dobro, klinci svašta izjavljuju, ali ono što svakom normalnom mora da upali lampicu za alarm je njegovo objašnjenje njegove apsolutne ljubavi – „Ne mogu da podnesem da budem bez nje. I kad ode kod frizera, ja je zovem. Moram da je gledam.”

Muškarci u komentarima kažu za njega da je šonja i papučić, žene su oduševljene njegovom divnom dušom i njegovim priznanjem da joj on obuva čarape dok spava, „da ne ozebe”.

Bežite glavom bez obzira od bilo koga ko tvrdi da mu ja vaša sreća važnija od sopstvene

Mislim da nije posredi ni šonja ni divna duša, već da se tu radi o nekoj patologiji.

Bilo ko, ko vam kaže da ne može da bude odvojen od vas, da mora stalno da vas gleda, da ste mu vi važniji nego što je sam sebi važan, da ste vi njegov život i da mu je jedino važno da vi budete srećni, pokazuje elemente ludila.

Kome treba takva „ljubav” krpelja? Kome treba kontrolor kome je jedino zanimanje da vas pokriva i otkriva? Kome treba takva ljubav koja vas neprestano ubeđuje da vam niko više nije potreban, pošto njemu nije potreban ni prijatelj, ni društvo, ni porodica? Kome treba čovek (ili žena, svejedno) kome je celokupna pažnja fokusirana na vas? „Opasne veze” počivaju upravo na ovakvim izjavama ljubavi.

U eri u kojoj je bliskost pobrkana sa seksom, ljubav je pobrkana sa opsednutošću i kontrolom. U eri u kojoj je sebičnost podignuta na najviši pijedestal vrednosnog sistema, svaka nesebičnost privlači pažnju kao redak dragulj.

Pa ipak, u svakoj „apsolutnoj”, bezrezervnoj i beskonačnoj ljubavi, čuči opasan demon kontrole i gušenja koji se vrlo često predstavlja kao „TVOJ anđeo čuvar”, koji je, kao i u istoimenom romanu, noćna mora za svaku ideju prave ljubavi.

Bežite glavom bez obzira od bilo koga ko tvrdi da mu je vaša sreća važnija od sopstvene.