par koji se budi zajedno

Najvažniji seksualni organ je – mozak

Aktivne žene koje realno prihvataju promene, imaju mnogo manje problema i sa libidom i sa perimenopauzom i menopauzom. Ako je žena zaljubljena, zainteresovana i motivisana, godine su samo broj

Uobičajena pretpostavka da je seks najbolji u dvadesetim i tridesetim godinama, a da je posle toga svake godine sve gore – nije tačna. Mnoge stvari su se promenile. Radeći svaki dan sa ženama, konstatujem da se danas problemi sa seksom i seksualnom željom, kod većine parova javljaju već po rođenju prvog deteta. Drugačije je vreme, mnogo više stresa i nesigurnosti utiču i na želju za seksom. Ne znači da se podrazumeva da se sa starenjem mora javiti problem sa seksualnom željom. To je, stvarno, individualno.

Postoje realne promene koje donose godine, a postoji i velika doza straha od starenja. Žene koje se boje menopauze i starenja mnogo više pridaju važnost svakoj promeni i analiziraju svaki detalj. Aktivne žene, koje realno prihvataju promene, imaju mnogo manje problema i sa libidom i sa perimenopauzom i menopauzom.

par se ljubi na plazi

Sa starenjem se smanjuje nivo estrogena, koji je odgovoran za mnoge procese u telu

Sada znate šta želite

Objektivne činjenice govore da se sa starenjem smanjuje nivo estrogena koji je odgovoran za mnoge procese u telu, da je koža, pa samim tim i vagina, suvlja, da su mišići karlice opušteniji. Ovo su normalne pojave za koje imamo lek. Danas postoji mnogo preparata i dobrih lubrikanata koji zaista pomažu – tehnički problemi mogu se rešiti, ali sa psihom ide teže.

Posle svih naučnih radova i ispitivanja, nauka je ipak došla do saznanja da je najvažniji seksualni organ – mozak. Ako je žena zaljubljena, zainteresovana i motivisana, godine su samo broj. I verujte mi – to nije fraza. Zaljubljene pedestogodišnjakinje imaju bolji i redovniji seks od mnogo mlađih žena, koje su upale u bračnu svakodnevicu.

Postoje preporuke kako da poboljšamo seksualni život i seksualnu želju posle 45. Ako ste među ovim zaljubljenim srećnicama, saveti nisu neophodni, ali mislim da su dobrodošli.

Najvažnije je da prihvatite svoje telo i da znake starenja tumačite realno, da vas to ne inhibira u seksu. Starenje je, nažalost, neminovna pojava i ma koliko se trudili, još uvek nema Svetog grala. Novine i televizija često daju sliku lažne mladosti koja traje zauvek, ali to nije istina.

Zaljubljene pedestogodišnjakinje imaju bolji i redovniji seks od mnogo mlađih žena, koje su upale u bračnu svakodnevicu

lubrikant

Prednosti ovog perioda su što ne možete da zatrudnite, što znate šta želite i volite u seksu i što više ne morate da pravite kompromise u ovoj sferi.

Ako smanjite osećaj anksioznosti koji imate, vaša seksualna želja biće jača. Anksioznost izazvana poslom, životom, brigama, najveći je neprijatelj seksualnoj želji. Ukoliko osećate pritisak u bilo kojoj životnoj sferi, on će se prvo manifestovati u ovom delu života.

Dobri partnerski odnosi

Naravno, nema seksualne želje bez dobrih partnerskih odnosa. Veoma je važna dobra komunikacija, zajedničke aktivnosti van spavaće sobe i dovoljno vremena koje provodite zajedno.

Od pomoći je sve što sadrži biljni estrogen; postoji puno preparata sa estrogenima izolovanim iz soje, lucerke, zlatne make, hmelja

Lagani uvod u seks i duga predigra neophodni su za razvoj dobre seksualne želje.

Seks će biti uspešniji ako redovno vežbate i vodite računa o telesnoj težini. To je napor koji se mora uložiti, ne samo za dobar seks, već i za dobro zdravlje, koje je osnova svega.

Ukoliko ste odmorni i dobro naspavani, sve će biti bolje; veliki broj žena manjak seksualne želje povezuje sa hroničnim umorom.

soja

Postoje i hrana i biljke koje dobro deluju na ovaj problem. Sve što sadrži biljni estrogen jeste od pomoći. Ima puno preparata sa estrogenima izolovanim iz soje, lucerke, zlatne make, hmelja. Takođe, biljke koje su kod nas poznate kao preparati za usporavanje starenja, kao što su ženšen i ginko, dobro su se pokazale i u ovoj oblasti.

Svakodnevna intimna nega, korišćenje vaginalnih probiotika, preparata koji održavaju normalan pH vagine, a i preparata koji lokalno pomažu cirkulaciju i vraćaju elastičnost vagine, doprinose boljem seksualnom životu.

Ako se promene navike, i u seksualni život unese nešto novo, to može da promeni mnogo toga

Ako se promene navike i u seksualni život unese nešto novo, to može mnogo toga promeniti. Naravno, ako se zaista nalazite u problemu, ne smete zaboraviti da postoje terapeuti koji mogu pronaći gde je suština tog problema i pomoći vam da ga rešite.

Možda bi najvažniji savet bio da u potpunosti prihvatite sebe i u ovom periodu života, da se opustite i da znate da svaki životni period može doneti neki novi kvalitet. Ako smo sigurne da ne možemo vratiti mladost, a ne možemo, onda je najbolji savet – raditi na sebi u svakom pogledu, svaki trenutak i godinu iskoristiti najbolje što možemo i potruditi se da sebi maksimalno ugodimo. Bar posle 45. ništa nije obaveza. Možda u takvom prihvatanju leži ključ za dobar život i dobar seks, koliko je u našoj moći.  Nikada nije kasno da se otkrije nešto novo, a pogotovo je uvek pravo vreme za posvećivanje sebi.