Portret Merlin Monro

Merilin Monro – biografija, filmovi i buran ljubavni život

Plavuša, novi film na platformi Netfliks, prikazuje se 61 godinu nakon smrti Merilin Monro, a i dalje svi odmah, po naslovu, znaju da se radi baš o njoj.

Merilin Monro se proslavila ulogama glupih plavuša i bila je prva žena čija se naga fotografija našla na naslovnoj strani Plejboja, a imala je IQ 168. Jedanaest puta su je usvajali i vraćali u sirotište, a 12. put se udala. Celog života je čeznula za ljubavlju, a milioni su je obožavali. Pevala je Dijamanti su najbolji prijatelji devojke i Srećan rođendan, gospodine predsedniče, a nije mnogo marila ni za nakit ni za moć.

Američki institut za film uvrstio ju je među deset najvećih filmskih legendi zlatnog doba Holivuda. Pa ipak, njena prava vrednost, njena ličnost i smrt ostali su enigma do danas.

U čemu je magija Merilin Monro? Zašto je volela samo ružne muškarce i šta ju je slomilo kad je bila na vrhuncu slave?

Merilin Monro biografija

Sudeći po Netfliksovoj Plavuši, prava slika o legendarnoj glumici i dalje ostaje zamagljena njenim burnim ljubavnim vezama i traumama iz detinjstva, kao i onima koje bacaju senku na kraj njenog, samo 36 godina dugog života.

Žena koju svet zna kao vruću plavušu, Merilin Monro rodila se 1. juna 1926. u Los Anđelesu kao riđokosa devojčica Norma Džin Mortenson. Njena majka Gledis Monro rođena je u Meksiku, a u Los Anđeles je došla u potrazi za boljim životom. 

Međutim, mentalne bolesti i alkoholizam su je onemogućili da bude prava majka, ni starijoj deci ni najmlađoj ćerki Normi Džin, koju je nadživela je za čitave 22 godine (Gledis je umrla 1984. godine.).

Portreti Menrilin Monro u galeriji.

Adriano Castelli ©/Shutterstock.com

Traumatično detinjstvo uz nestabilnu majku

Pre nego što je rodila Normu Džin, potonju Merilin, Gledis je imala dvoje dece sa Amerikancem koji je posle razvoda decu kidnapovao i iz Los Anđelesa ih odveo u svoj rodni Kentaki.

Gledis je ostala u Los Anđelesu i zaposlila se u Consolidated Film Industry na pomoćnim poslovima, a potom se i udala za Edvarda Mortensena, čije prezime je Merilin dobila na rođenju. Međutim, taj brak je trajao veoma kratko, a kasnijom DNK analizom je utvrđeno da je biološki otac Merilin Monro bio Gledisin kolega s posla Čarls Stenli Giford, koji je imao samo aferu sa Gledis, ali je bio oženjen i imao dvoje dece.

Gledis su mučili alkoholizam i mentalne bolesti, pa je ćerku odmah po rođenju dala u jednu religioznu hraniteljsku porodicu u provinciji, a ona je ostala u Los Anđelesu. Tek kad je Merilin imala sedam godina, majka ju je dovela kod sebe, u malu kuću u predgrađu koju je kupila na kredit i u kojoj je deo izdavala bračnom paru glumaca sa ćerkom.

Sama devojčica pred velikim platnom

Za sedmogodišnju Normu Džin miran život s majkom potrajao je manje od godinu i po dana. Gledis je dobila nervni slom, dijagnostikovana joj je paranoidna šizofrenija i odvedena je u duševnu bolnicu. Od tada, o devojčici prvo brinu stanari, a potom potpada pod starateljstvo jedne majčine prijateljice. Šetaju je od sirotišta do hraniteljske porodice i nazad. 

U hraniteljskim porodicama je zlostavljaju i seksualno iskorišćavaju i ona počinje da muca. Utehu nalazi na neočekivanom mestu, o čemu je sama kasnije govorila:

„Neke od mojih hraniteljskih porodica često su me terale da idem u bioskop da bi me udaljili od kuće, pa sam tamo sedela ceo dan do poslednjih večernjih projekcija. Pred tako velikim platnom, mala devojčica sasvim sama! A ja sam to volela.”

Kad je napunila 16 godina, starateljka joj je predložila da se uda za 21-godišnjeg sina njihovih komšija da ne bi morala da se vrati u sirotište i ona je to sa olakšanjem prihvatila. Napustila je srednju školu i započela život domaćice koji ju je od početka gušio.

Kad je počeo Drugi svetski rat, muž je bio mobilisan i prekomandovan na izolovano ostrvo Santa Katalina, a Merilin je tamo pošla s njim. Kao i većina mladih žena, zaposlila se u fabrici koja je radila za ratne potrebe, ne sluteći da je baš tu čeka susret koji će iz korena promeniti njen život.

Filmografija Merilin Monro – filmovi koje morate pogledati

Prirodno riđa kovrdžava kosa, senzualne usne i figura u obliku peščanog sata privukle su pogled fotografa Dejvida Konovera, kad je došao u fabriku da pravi reportažu o devojkama koje doprinose ratnim naporima svoje zemlje.

Norma Džin je uskoro potpisala ugovor sa agencijom The Blue Book i razvela se. 

Ubrzo će promeniti i ime i izgled. 

Skratila je kosu i ofarbala se u karakteristično platinasto plavo. Tokom narednih godina postala je glavni pinap model te kuće za fotografije objavljivane u časopisima, na razglednicama i kalendarima, u izazovnim pozama, ali uvek makar u kupaćim kostimima. Naravno, snimane su i obnažene fotografije, ali su one rasturane ʼispod žitaʼ. (U to vreme, još pre nego što se ofarbala u plavo, snimljena je serija njenih obnaženih fotografija, koje su u javnost izronile tek desetak godina kasnije, kad je postala poznata.)

Preko modelinga do filma

Ubrzo ju je primetio lovac na talente i pozvao da potpiše ugovor sa kućom 20th Century Fox, za koju je snimila male uloge u filmovima Opasne godine iz 1947. i Skuda hu, skuda hej iz 1948. Nije im se svidela i ubrzo su raskinuli ugovor, ali je sad ona očajnički želela da glumi.

Vratila se modelingu, ali je i dalje kucala na sva dostupna vrata neuspešno, sve dok je nije zapazio čuveni holivudski agent Džoni Hajd i obezbedio joj sporedne uloge, prvo u filmu iz 1950. Sve o Evi, a potom i u Džungli na asfaltu, režisera Džona Hjustona. 

Film je bio nominovan za Oskara u četiri kategorije. 

Iako je Merilin imala sasvim malu ulogu, publika ju je primetila i zavolela, a dobila je i dobre kritike, pa već 1952. stiže i prva glavna uloga u filmu Ne trudi se da kucaš, a uloga u filmu Nijagara konačno joj je donela status filmske zvezde.

Kako je publika zavolela plavušu?

Bio je to pravi trenutak da fotograf iz Blu buka ponudi Hjuu Hefneru obnažene fotografije Norme Džin, alijas Merilin Monro, za dobre pare. Hefner ih je bez njene saglasnosti iskoristio za naslovnu stranu prvog broja Plejboja. U to vreme, gole fotografije predstavljale su skandal, ali je Merilin odlučila da ne poriče, već da prizna da je ona na fotografijama

Na pitanje novinara šta to ima na sebi, Merilin Monro je odgovorila: Šanel pet.

U filmu Muškarci više vole plavuše igrala je Lorelaj Li koja zavodi muškarce tražeći bogatog muža. Tu peva pesmu Dijamanti su najbolji prijatelji devojke, koju su kasnije pevale i Madona i Kajli Minog.

Sličnu ulogu igrala je i u komediji Kako se udati za milionera.

Neki to vole vruće – najbolja komedija svih vremena

Kultni film Neki to vole vruće iz 1959. doneo joj je nagradu Zlatni globus. Na snimanju se stalno svađala sa režiserom Bilijem Vajlderom, ali je on kasnije priznao da ni jedna druga glumica toj ulozi ne bi mogla dati ono što je uspela Merilin Monro. 

Film je Američki institut proglasio za najbolju komediju svih vremena.

Merilin je vremenom postajala nezadovoljna što dobija samo uloge praznoglavih plavuša, pa je posle snimanja filma Sedam godina vernosti tražila od Foksa pauzu kako bi otišla u Njujork da uči glumu. Oni su odbili, a ona je ipak otišla. Međutim, kako zamene koje su joj našli nisu postizale ni približno njen uspeh, Foks joj je ponovo ponudio ugovor i ona se vratila u Holivud.

Buran ljubavni život Merilin Monro

Tokom rada na filmu Sedam godina vernosti, kultna scena u kojoj joj ulična ventilacija podiže lepršavu haljinu i otkriva noge, snimana je u Njujorku, na raskrsnici 52. ulice i Leksington avenije. 

Snimanje je pratilo oko 100 fotografa i oko hiljadu znatiželjnika, a scena je na njihovo oduševljenje ponavljana 14 puta. Snimanju je prisustvovao i Džo Dimađo, tadašnji (drugi po redu) muž Merilin Monro. Situacija ga je toliko naljutila, da je demonstrativno otišao u njihovu hotelsku sobu.

Kad je Merilin Monro završila snimanje za taj dan, on ju je dočekao besnim izlivom ljubomore. Tada je ona odlučila da joj je dosta njegove posesivnosti i podnela je zahtev za razvod braka.

Razveli su se 274 dana nakon svadbe veka. Jer, on je bio ljubimac nacije, bejzbol igrač koji je za 13 godina karijere osvojio devet šampionskih titula. I sam je bio zvezda, pa je teško podnosio njenu ogromnu popularnost. Smetale su mu njene golišave slike i njen nastup za američke vojnike u Koreji.

Kasnije, molio ju je da im da drugu šansu, ali nije popustila. Međutim, kad je pred kraj života upala u psihičke probleme, njega je zvala. On ju je sahranio i narednih 20 godina redovno donosio ruže na njen grob. Nikada se više nije ženio.

U trećem braku Merilin je bila i najsrećnija i najnesrećnija 

Merilin Monro imala je buran ljubavni život između brakova, ali njen treći brak šokirao je i njene i njegove obožavaoce. 

Udala se za 11 godina starijeg američkog dramskog pisca Artura Milera, najpoznatijeg po dramama Smrt trgovačkog putnika i Veštice iz Salema. O njemu je Merilin izjavljivala da je uspeo da je učini najsrećnijom i najnesrećnijom ženom na svetu. Upoznali su se na snimanju filma Autobuska stanica, kad se ona, najseksepilnija žena svog vremena, zaljubila u njegovu – pamet.

Nije joj smetala njegova neugledna spoljašnjost, ni njegove, u tom trenutku, tanke finansije, a da bi mogla da se uda za njega, prešla je u jevrejsku veru. Prijatelji su je opominjali da bi ta veza mogla da joj uništi karijeru jer je Miler bio sumnjičen za komunizam, ali im je Merilin odgovorila da su kukavice. 

Ostala je u drugom stanju jer je neizmerno želela da ima dete, ali je izgubila bebu.

Imponovalo joj je društvo pisaca iz Milerovog okruženja, a jedan od njih, Truman Kapote, opisao je Merilin kao „platinastu eksploziju seksa”.

Krah londonskog doma

Ona i Miler kupili su veliko imanje u okolini Londona. Osnovala je svoju producentsku kuću Marilyn Monroe Production koja je snimila film Princ i igračica, sa njom i Lorensom Olivijeom u glavnim ulogama.

Film je sniman u Engleskoj, a par je živeo u svojoj kući u okolini Londona, koju je Merilin doživljavala kao miran dom koji nikad ranije nije imala. Dok se čekala premijera filma, Merilin je u kući slučajno pronašla Milerov dnevnik, u kome je pisao da ga je često sramota pred prijateljima zbog nje i da je pogrešio što se oženio njome.

To ju je slomilo, tim više jer je bila trudna. Vratili su se u Ameriku, gde je trebalo da rade film Neprilagođeni, po scenariju koji je Miler za nju napisao kao dar za Dan zaljubljenih. Režirao je Džon Hjuston, a partneri su joj bili Klerk Gejbl i Montgomeri Klift. Do kraja snimanja, odnosi između nje i Milera bili su sasvim hladni.

Razveli su se u januaru 1962. u Meksiku gde su se i venčali, a Miler se već u februaru ponovo oženio.

Uramljeni portret Merlin Monro.

Felicia Salvati ©/Shutterstock.com

Merilin i Džon Kenedi – najpoznatija ljubavna afera u istoriji

Merilin je morala da povrati ranjeno samopouzdanje. Način na koji je otpevala, tačnije odšaputala rođendansku pesmu američkom predsedniku Džonu Kenediju, 19. maja 1962. u Medison Skver Gardenu u Njujorku, dovoljno govore. Ta pesma, kao i njena misteriozna smrt samo par meseci kasnije, već decenijama stvaraju osnovanu potrebu da se razotkrije prava istina o aferi seks-bombe i gospodina predsednika.

Upravo ta afera sa Kenedijem i poslednja godina života Merilin Monro nalaze se u centru brojnih dokumentarnih i kvazidokumentarnih, kao i desetina igranih filmova koji imaju Merilin Monro kao lik, a ništa manji nije ni broj objavljenih knjiga, među kojima je najpoznatija ona Normana Majlera Marylin: A Biography iz 1973.

U vreme kad je verovatno imao aferu sa Merilin Monro, američki predsednik Džon Kenedi bio je oženjen harizmatičnom Džeki Kenedi, koja se kasnije udala za milijardera Onazisa. 

Postoji knjiga u kojoj se citira navodni telefonski poziv Merilin Monro upućen prvoj dami Džeki Kenedi. Merilin joj kaže da je u vezi sa njenim mužem, da Džon planira da se razvede i oženi njome, na šta joj Džeki vrlo hladno odgovara da je to sjajna vest, jer će se tada ona, Merilin, useliti u Belu kuću, a Džeki će se rado iseliti i prepustiti joj sve probleme.

Džeki je znala da njen muž ima brojne ljubavne afere, ali izgleda da je Merilin jedno vreme iskreno verovala da će se „Mister President” tokom mandata razvesti i oženiti njome.

Ćorsokak ponovljene istrage

Postoje tvrdnje i da je Merilin rodila Kenedijevo dete 1962, kao i da je u isto vreme bila u vezi sa predsednikom Amerike Džonom Kenedijem i sa njegovim rođenim bratom i ministrom pravde u njegovoj administraciji Robertom Bobijem Kenedijem.

U jednom od dokumentaraca navodi se da je Merilin od njih saznala neke informacije o američkom nuklearnom programu, zbog čega je postala opasnost za nacionalnu bezbednost. Ali bi i samo pretnja da će obelodaniti vezu sa Kenedijevima bila dovoljna da je ubije.

Zvanično, njena smrt u Los Anđelesu 4. avgusta 1962. je samoubistvo prevelikom dozom barbiturata. Džon Kenedi ubijen je već sledeće godine, 22. novembra 1963. u atentatu u Dalasu. I dalje je tajna da li su i na koji način njihove smrti povezane.

Dvadeset godina kasnije, 1982. u Americi je ponovo otvarana zvanična istraga o smrti Merilin Monro, ali ponovo nije nađeno dovoljno čvrstih dokaza da je u pitanju ubistvo. Soba u kojoj je Merilin Monro nađena gola i mrtva sa slušalicom u ruci bila je stručno očišćena od svih mogućih tragova.

Nije bilo njenog dnevnika, a iz centrale je nestala i lista telefonskih poziva. Nova istraga samo je produbila misteriju.

Portret Merlin Monro u galeriji.

Nasleđe i kulturni uticaj Merilinke

Upravo ta zagonetka, kao i sve ono što oličava Merilin Monro, već 1964. godine inspirisali su Endija Vorhola, sada već ikonu modernog slikarstva i najvažniju figuru pop-arta, da uradi njen portret Plava Merilin koji je prošle godine na aukciji prodat za 195 miliona dolara.

Vorhol je izradio više portereta Merilin Monro, a Plava Merilin se opisuje kao „jedna od najuzvišenijih i najvećih retkosti” i svedoči da pred likom Merilin Monro nije ravnodušan ni XXI vek. Njen zagonetni osmeh na toj slici poredi se sa osmehom Mona Lize.

Često se zaboravlja i njena uloga u borbi protiv rasizma. Kad je jedan noćni klub odbio da angažuje pevačicu Elu Ficdžerald jer je crnkinja, Merilin je vlasniku obećala da će dolaziti svake večeri da je sluša, ako je angažuje.

Merilin je održala reč, a publika je dolazila da sedi tamo gde i Merilin Monro.

Merlin Monro u čuvenoj beloj plisiranoj haljini.

Giannis Papanicos ©/Shutterstock.com

Njeno ime vezuje se za brendove kao što su Max Factor, Chanel, Mercedes-Benz, Absolut Vodka. Lepršava bež haljina iz filma Sedam godina vernosti, prodata posle snimanja za 200 dolara, nedavno je preprodata za basnoslovnu sumu, a skulpture Merilin Monro u toj haljini i u toj pozi krasile su pločnike brojnih svetskih metropola, pa čak i Beograd i Moskvu.

Naslovna fotografija © Lucian Milasan/Shutterstock.com