Pedeset! Valentajn? Zašto da ne?

U redu je potruditi se da uživamo u ovom danu. Zaista nije pravi trenutak da se pomno posmatramo u ogledalu i pitamo se da li smo zaslužile čokoladu i cveće, ili nedajbože neki komad nakita

Praznik zaljubljenih, znamo ga odnedavno i kao Valentajn, za simbol ima srce, crveno i pravilno. A koga se tiče ovaj praznik – svih žena, muškaraca, slobodnih, starijih, samih ili parova koji su proslavili pola veka ili par decenija zajedno…?

Različite stvari odgovaraju različitim ljudima, mada je teško potpuno se isključiti iz simpatičnog praznika koji mnogima prija jer ne mora, a može nešto da znači, zavisi od situacije.  

To što su mladi prisvojili ovaj dan, nikako ne znači da postoji znak zabrane kada je reč o godinama

Neko osetljiv na mladalačku dimenziju praznika može da oseti rezervu jer se naziva danom zaljubljenih, što po tradicionalnom modelu pripada mladima, gotovo tinejdžerima. Oni bez ustezanja najviše uživaju u privilegijama velikih nada, slatkih gestova, provoda i razdraganosti na temu romantike. Prisvojili su ovaj dan i sve to može da bude prepoznatljivo i šarmantno, ali nikako ne znači da postoji znak zabrane kada je reč o godinama.

Stvarno, potpuno je u redu potruditi se da u toj situaciji uživamo, a ne da nas sama najava tog dana u godini unapred iritira. To zaista nije pravo vreme da se posmatramo u ogledalu i pitamo se da li smo zaslužile čokoladu i cveće, ili nedajbože neki komad nakita.

Mi, bebi-bumerke, nismo sticale nagrade, komplimente i priznanja zato što je neki praznik ili zato što smo u nekog zaljubljene

Ili, da zebemo kako ćemo postupiti ako tog dana stigne onaj neočekivani imejl ili SMS podjednako zbunjeno sročen, ili ako pak izostane. Mi, bebi-bumerke, navikle smo na nagrade, komplimente i priznanja, jer ih nismo sticale zato što je neki praznik ili što smo u nekog zaljubljene. Doduše, ima i među nama mrguda koji misle da je ovaj praznik beznačajan, pa onih koje misle da im uopšte ne stoji (imaju na zidu i u srcu jače trofeje), kao i onih koje misle da su stvorene za tu vrstu pažnje 365 dana.

U suštini, posle pedesete, svaka od nas može sebi da dozvoli onoliko romantike koliko misli da joj treba, da ne guši okolinu, a da se ipak oseti posebno i sveže, pa i očarano kao i kada stavi parfem – novi, stari ili tester!

U potpunosti je lažna dilema da li za zrele ljude ima smisla praznik poznat kao Sveti Valentin, a naročito ako tog dana imamo izbor da slavimo i Svetog Trifuna. Svojatali ili kritikovali, raspredali predrasude, držali predavanja, krili se u plakaru ili planirali veridbu – u suštini, ne možemo imati ništa protiv pozitivnih vrednosti koje oba praznika podrazumevaju i simbolizuju.

Posle pedesete, svaka od nas može sebi da dozvoli onoliko romantike koliko misli da joj treba

Ipak, da se vratimo suštini. Ovo je praznik koji slavi ljubav, bez obzira na godine.

Na kraju, pitanje je samo da li verujemo da ljubav postoji, da li smo ikada u to verovali. Ima nas koje smo imale ljubavi svog života, ima onih koje nisu, ali su čeznule, a ima i onih koje su odustale.

U svakom slučaju, i Sv. Valentin i Sv. Trifun zaslužuju da nazdravimo.

Kome? Čemu? Pa, ljubavi! Imale je ili ne. I životu, zar ne?

Za zdravicu smo dovoljne i samo mi.