žena sa narukvicom i prstenom

Kako da nakit uvek bude blistav

Naše malo blago, bez obzira da li ga nosimo svakog dana ili u svečanim prilikama, i da li je reč o draguljima ili bižuteriji, traži negu

Bez obzira na to da li nakit nosimo svakog dana ili u svečanim prilikama on traži pažnju i negu da bi uvek bio u punom sjaju.

Nakit može da izgleda beživotno ako ga ne skidamo kada se tuširamo, peremo sudove, stavljamo kreme ili parfeme. Na njemu, takođe, mogu da se zadrže prašina i nečistoće, ali srećom postoje načini da se i u kućnim uslovima očisti i osveži.

Čišćenje srebra

Srebro, naročito ako se ne nosi, može da pocrni, pa iako je vrlo lepo, ostaje na dnu neke kutije. Postoji više metoda da se očisti, ali ne treba preterivati i to raditi suviše često, a ako je reč o posrebrenom nakitu, ne treba ga jako trljati.

Poželjno je da se vredan nakit povremeno odnese kod zlatara koji će proveriti da li je drago kamenje dobro pričvršćeno, a zakačaljke sigurne

Jedan od postupaka je da se par kapi deterdženta za sudove pomeša sa toplom vodom, tom tečnošću navlaži meka krpa i trlja dok se ne očisti. Nakon toga, ispere se hladnom vodom i ponovo obriše mekom krpom ili krpom od mikrovlakana. Takođe, može da se koristi pasta za zube. Malo paste stavi se na meku krpu i trlja dok se ne očisti. Ispira se mlakom vodom, a zatim suši i polira krpom od mikrovlakana.

Za čišćenje veoma zaprljanog srebra, može da se koristi soda bikarbona. Napravi se pasta od tri dela sode bikarbone i jednog dela vode, koja se mekom krpom nanosi na nakit i trlja, nakon toga se nakit ispere, osuši i ispolira mekom krpom.

Srebro može da se očisti i potapanjem u teglu sa sirćetom. U tegli se drži od 15 minuta do tri sata, u zavisnosti od toga koliko je zaprljano, posle čega se ispira i suši mekom krpom.

Ako je srebro potpuno pocrnelo, postoji jedan neobičan metod za čišćenje. Posudu koju ćemo koristiti za čišćenje treba obložiti aluminijumskom folijom i na nju direktno poređati nakit. Nakon toga, nakit se preliva šoljom ključale vode u koju je dodata kašika sode bikarbone i kašika soli. Doći će do ključanja i stvaranja mehurića.

Nakit u posudi treba ostaviti desetak minuta, a zatim isprati vodom, osušiti mekom krpom i ispolirati krpom od mikrovlakana.

Zlato i drago kamenje

Zlatne narukvice, lančići, prstenje, minđuše, broševi, mogu se očistiti u mlakoj vodi sa par kapi deterdženta za sudove. Ako su delovi sitni ili sadrže drago kamenje, treba ih staviti u sito pre potapanja.

Nakit može da izgleda beživotno ako ga ne skidamo kada se tuširamo, peremo sudove, stavljamo kreme ili parfeme

Potapaju se oko pet minuta, uz povremeno mešanje, a potom stave na meku krpu i udubljenja očiste mekom četkicom za zube da bi se odstranile sve nečistoće. Na kraju se isperu vodom (takođe koristeći sito) i osuše mekom krpom ili fenom za kosu.

Dragom kamenju, kao što su rubini, dijamanti, safiri, i poludragom kamenu ametistu, sjaj se vraća na isti način kao i zlatu. Izuzetak je smaragd, koji je veoma osetljiv i bolje je da se profesionalno očisti kod zlatara.

Biseri su vrlo porozni i lako gube sjaj. Oni se nikako ne smeju potapati u vodu. Treba ih staviti na krpu i svaku perlu blago očistiti toplom vodom pomešanom sa par kapi šampona za kosu, koristeći četkicu za šminku. Potom treba nakvasiti meku krpu ili jelensku kožu i preći preko svake perle, pa ih ostaviti na krpi, na ravnoj površini, da se osuše.

Na isti način se mogu očistiti opali, tirkizi i korali. Inače, perle posle svakog nošenja treba obrisati mekom krpom da bi se odstranile masnoće i prašina, a bitno je da ne dođu u dodir s parfemom ili lakom za kosu, jer mogu da požute.

Staklene kuglice i drveni nakit

Da bismo očistili staklene kuglice, treba ih staviti u plastičnu kesu sa dve kašike sode bikarbone i protresti. Nakon toga, suvom mekom četkicom očiste se od praha i prebrišu vlažnom jelenskom kožom.

Biseri su vrlo osetljivi, porozni su i lako gube sjaj, pa zbog toga nikako ne smeju da se potapaju u vodu

Bižuteriju treba čistiti mekom krpom umočenom u vodu s malo deterdženta za sudove, a zatim isprati krpom navlaženom čistom vodom. Lagano se briše i ostavlja naopačke da se osuši, jer su kamenčići uglavnom zalepljeni lepkom (zato je i ne treba potapati u vodu, to bi oslabilo lepak).

Drveni nakit najbolje je prebrisati vlažnom jelenskom kožom, a može da se premaže i sa malo maslinovog ulja i ispolira mekom krpom.

Nakit ne bi trebalo da se nosi kada se pliva, jer ga i so i hlor oštećuju.

Poželjno je da se vredan nakit povremeno odnese kod zlatara koji će proveriti da li je drago kamenje dobro pričvršćeno, a zakačaljke sigurne.