stara slika devojaka u kupacim kostimima

Vek odeće za kupanje – Francuska rivijera pista za eksperimente

Kupaći kostimi nikad nisu bili zabavniji nego danas, međutim, njihovo probijanje od odeće za plažu koja sakriva telo, do minimalnih komada tekstila kakve poznajemo danas, bilo je sporo i često na ivici skandala

Leto je došlo, a čak i kada je atipično i varljivo, kao ovo naše 2020, kupaći kostimi postaju nezaobilazna tema tokom jula i avgusta.

Već sa prvim lepim danima, a neki ambiciozniji i pre toga, počinjemo da pripremamo naša tela za narednu sezonu na plažama i bazenima, u kostimima sve neobičnijih krojeva, materijala i boja.

devojka se sunca

Prva odeća za plažu pojavila se tokom druge polovine devetnaestog veka

Haljinica sa kragnom i pantalone

Kako je, zapravo, sve počelo? Istorija javnog kupanja na plažama posebno opremljenim za takvu namenu duga je jedva nešto više od jednog veka. Iako na rimskim mozaicima možete videti ženske figure u odevnim komadima nalik današnjem bikiniju, ne dajte se zavarati. Ta odeća je slobodoumnim rimskim ženama, pre nego što je srednji vek, pod velom hrišćanstva, od ljudskog tela stvorio tabu, služila za potrebe vežbanja u gimnazijumima. Gimnazijumi su bili poznati još od doba starih Grka, ali su ženske figure u njima zabeležene prvi put na rimskim mozaicima. I dok je druženje u grčkoj verziji uključivalo i učenje i filozofske rasprave, rimska verzija bila je ono što bi se današnjim rečnikom moglo opisati kao kombinacija teretane i spa centra.

Nakon ovog perioda, možemo premotati vekovima unapred da bismo se ponovo sreli sa ovim odevnim predmetom. Njegovo probijanje od odeće za šetanje pored obale do minimalnih komada tekstila kakve poznajemo danas, bilo je sporo i često na ivici skandala.

devojka na surf dasci u vodi

Kada je plivanje postalo olimpijski sport, ispostavilo se da je linija kupaćih kostima dizajnirana bez potrebne funkcionalnosti

Tokom druge polovine devetnaestog veka, pojavila se prva odeća za plažu. Kada biste „bacili pogled” na ove komade, koji su prevashodno bili zamišljeni kao odeća za druženje ili provođenje vremena na obali, pre nego za ulazak u vodu, pomislili biste na bilo koji odevni predmet, pre nego na opremu za kupanje. Sastavljen od strukirane haljinice sa kragnom i širokih pantalona nalik šalvarama, ovaj prvi kostim je sasvim dobro ispunjavao svoju originalnu namenu, a to je bila ideja da se telo – sakrije.

Žene su otkrile ruke

ruke devojke sa nakitom

Tek na prelazu dva veka, kada je plivanje postalo olimpijski sport, ljudi su shvatili da je tadašnja linija kupaćih kostima dizajnirana bez potrebne funkcionalnosti. Kako se sport razvijao, kupaći kostimi više su prilazili liniji tela i postajali laganiji, što je utrlo put stilovima koji će doći. Na ovoj tački u istoriji kupaćih kostima često su dodavane i mekane papuče za kupanje, koje su pružale dodatnu zaštitu od grubih obala.

Holivud je popularizovao ideju glamuroznih kupaćih kostima

Do 1910. godine ženski kupaći kostimi postaju manje teški i sa manje ograničenja. Žene su otkrile ruke, donja linja se popela do sredine bedara, a dizajneri su koristili manje tkanine kako bi prikrivali žensku figuru. I dok su dvadesete oslobađale svet, kupaći kostimi su postajali sve minimalniji, a potražnja za njima sve veća. Holivud i Vog popularizovali su ideju seksi i glamuroznih kupaćih kostima, što će pravi značaj dobiti u decenijama koje su usledile.

Iako su se dvodelni kostimi ustoličili u godinama pred Drugi svetski rat, obično su pokrivali ženski pupak i ostavljali vidljiv samo mali deo kože ispod grudi. Francuski dizajner Luj Rear 1946. godine predstavio je svetu prvi moderni bikini koji je imao znatno manje tkanine od svojih prethodnika. To je bio momenat od kojeg će vreme provedeno blizu vode biti obasjano sasvim novom seksualnošću, a Francuska rivijera će tokom narednih decenija biti pista za mnoge eksperimentalne ideje u vezi sa ovim odevnim predmetom.

Novi materijali

sesir,, naocare, sok, kupaci kostim

Francuski dizajner Luj Rear 1946. godine predstavio je svetu prvi moderni bikini

Od tog trenutka do današnjih dana videli smo mnogobrojne forme dizajna kupaćih kostima. Ponekad se koketiralo sa retro stilom tridesetih i ranih četrdesetih godina prošlog veka, ponekad se išlo do krajnjeg minimalizma u upotrebi tekstila, a devedesete su nam donele punjenje i nove oblike gornjih delova, pogodne za oblik grudi koji je stigao sa silikonskom slikom 21. veka.

Najveća promena koju nam je na polju letnje zabave donela ova epoha svakako je upotreba visokotehnološki obrađenih materijala koji omogućavaju da se kostimi brzo suše i savršeno prianjaju uz telo.

Bez obzira da li ćemo ove godine biti u prilici da pređemo granicu i bar nakratko uz morsku obalu pobegnemo od svakodnevice kovid sveta ili ćemo svoje letnje dane da provedemo uz neki bazen, pa čak možda i na sopstvenoj terasi, činjenica je da su kostimi i sloboda ljudskog tela nikada dostupniji i zabavniji. 

Nema razloga da se ipak ne radujemo letu!