Melody Gardot - Wikipedia.com

Melodi Gardo: “Iz Pariza s ljubavlju” više od pesme

Svaki dan je nova avantura, smatra čuvena džez diva, koja je tokom pandemijske godine snimila duet sa Stingom, uspešno animirala muzičare iz celog sveta i izdala svoj peti album

Uradili smo ono što smo mogli sa onim što smo imali, kaže pevačica Melodi Gardo o svom projektu Iz Pariza s ljubavlju, koji je animirao muzičare iz celog sveta.

U januaru 2020. Iz Pariza s ljubavlju bio je tek naslov obične pesme, pripremane za album Sunset in the Blue. A onda je pandemija pozatvarala ljude u kuće, pa ni muzičari s kojima je trebalo da snima nisu mogli da se okupe. Odjednom je sve stalo. Ali Melodi Gardo je još u ranoj mladosti naučila da se ne predaje pred nepokretnošću i tišinom.

Videla je da je i cela svetska zajednica muzičara ostala bez posla, pa je odlučila da je animira. Iskoristila je ono što je ostalo dostupno – internet, i poslala poruku na sve strane, u kojoj poziva muzičare da odsviraju i snime svoje deonice za pesmu Iz Pariza s ljubavlju. Najbolji snimci su izmiksovani sa njenim glasom.

Muzika je učinila čudo za Melodi Gardo. Pravilo „uradi ono što možeš sa onim što imaš”, tkođe joj je pomoglo da ni u pandemijskim okolnostima ne bude pasivna

Tako je Iz Pariza s ljubavlju postalo mnogo više od pesme. „Rezultat je sad mnogo lepši”, kaže Melodi, misleći na verziju na kojoj sviraju muzičari iz SAD, Jermenije, Japana, Rusije, Australije, Brazila i drugih zemalja, zajedno sa Kraljevskim simfonijskim orkestrom. Pošto se radi o umetnicima koji su zbog pandemije ostali bez prihoda, Melodi se pobrinula da im izdavačka kuća iz Britanije isplati standardni honorar koji se u toj zemlji daje za studijsko izvođenje.

Sting je njen fan

Na sličan način, i gotovo u isto vreme, Melodi Gardo je otpevala i duet sa velikim Stingom. Pesmu Little something zajedno su napisali Sting i Dominik Miler, njegov gitarista, koji mu je i predložio duet sa Melodi.

Sting je dugo bio fan Melodi Gardo, ali se nisu poznavali

Sting je odgovorio: D` accord (OK)! U jednom intervjuu je rekao da je dugo bio fan Melodi Gardo, ali se nisu poznavali. Nisu se sreli ni tokom snimanja dueta, zbog pandemijskih uslova i jer žive u različitim zemljama. Sve je urađeno onlajn, a prvi put su se uživo sreli tek nedavno, radi snimanja spota. Kako je susret izgledao, pitali su Stinga, a on je odgovorio: „Kao takmičenje u zbijanju šala.”

I mnogi drugi koji poznaju Melodi Gardo ističu njenu duhovitost, što nije baš očekivano kad je u pitanju mlada žena (rođena je 1985.) koja je preživela tešku nesreću sa veoma lošim perspektivama. Imala je 19 godina kad ju je udario džip dok je vozila bicikl. Zbog povrede karlične kosti bila je nepokretna, a povreda glave dovela je do gubitka memorije, nemogućnosti da govori, preosetljivosti na zvukove i svetlost, vrtoglavice. Godinu dana je bila vezana za krevet sa jakim bolovima i bez šanse za potpuni oporavak.

Ceo projekat urađen je onlajn, a prvi put su se Melodi Gardo i Sting uživo sreli tek nedavno, radi snimanja spota

Onda je doktor rekao da neće štetiti ako pokuša da muzikom podstakne oporavak nervnih ćelija. Kako je izgubila moć govora, podsticao ju je da ustima proizvodi zvuke nalik mrmljanju, hujanju i zujanju. „Ponekad moramo da se slomimo do srži da bismo doprli do svoje suštine”, rekla je Melodi, sećajući se tog perioda.

Život sa koferima

Pre nesreće, Melodi je svirala klavir i studirala modni dizajn. Tokom oporavka uzela je gitaru jer se ona mogla svirati u ležećem položaju i jer je samo te zvuke mogla da podnosi. Muzika je učinila čudo za Melodi Gardo. Tada je usvojila i pravilo „uradi ono što možeš sa onim što imaš”, koje joj je pomoglo da ni u pandemijskim okolnostima ne bude pasivna, već da animira ne samo sebe, već i blokirane muzičare širom sveta, da otpeva duet sa Stingom i da završi svoj peti album Sunset in the Blue, koji se pojavio u oktobru prošle godine. Ovih dana puštena je i njegova nova verzija sa bonus pesmama, među kojima su Iz Pariza s ljubavlju i Little Something.

Taj peti po redu album Melodi Gardo pokazuje njenu sposobnost da piše muziku i peva na engleskom, koji joj je maternji, ali i francuskom i portugalskom jeziku. Stručnjaci kažu da Gardo oscilira između tih jezika, kao da su oni „muzički instrumenti, sposobni da izraze različite emocije sa svakim glasom”.

Za Atwood Magazine Melodi je objasnila da je, iako po rođenju devojka iz Džerzija, sebe uvek doživljavala kao građanina sveta. Živela je stalno sa koferima, baš kao i njena majka, po zanimanju fotografkinja. Zbog toga je Melodi odrastala kod babe i dede.

Svaki dan je nova avantura

Album My One and Only Thrill, koji je Melodi uradila 2009. godine, u Evropi se prodao deset puta više nego u Americi, a bio je prvi na top- listama u Francuskoj, Japanu i Skandinaviji. Melodi je tada tri puta zaredom napunila parisku Olimpiju.

„Ponekad moramo da se slomimo do srži da bismo doprli do svoje suštine”, rekla je Melodi, sećajući se perioda lečenja nakon saobraćajne nesreće

Od tada je veći deo života provodila u Parizu. Pre pandemije, Melodi je non-stop putovala zbog posla, ali tokom pandemije vreme je uglavnom delila između Amerike i Pariza. „Kao umetnik, verujem da je deo i naše želje i našeg posla da nastavljamo da izučavamo nove kulture, nove muzičke stilove i nove jezike”, kaže Melodi, koja je tako putujući, naučila španski, portugalski i francuski, a sada uči italijanski i nemački.

O svojim novim planovima Melodi Gardo kaže, a prenosi Njujork tajms: „Svaki dan je nova avantura. Put je mnogo interesantniji kad ne znamo šta nas čeka iza ograde. Sve čemu mogu da se nadam je da će biti lepo.”

Svoju blagu, ali nezaustavljivu energiju, Melodi Gardo ulaže i u promovisanje lečenja muzikom

Osim muzike, svoju blagu ali nezaustavljivu energiju Melodi Gardo ulaže i u promovisanje lečenja muzikom. Čim se oporavila posle nesreće, počela je da drži predavanja po univerzitetima i školama da bi mladima govorila o njenim mogućnostima i prednostima.

Iako je odgajena u katoličkom duhu, danas je budista i zakleti makrobiotičar.