planeta Zemlja i note

Muzika, moćna veza između materijalnog i sveta ideja

Umemo li da čujemo falš u odnosima, buku u domovima, stres na poslu i sve to preokrenemo u HARMONIJU, a zapravo dobro zdravlje, ljubav i radost postojanja

Nastavljamo priču o važnosti dejstva zvuka kroz njegovu primenu u starim civilizacijama. Klasične zapadne civilizacije, kao što su stari Grci i Rimljani, imale su matematički pristup odnosu između zvuka i isceljenja.

Grčki filozof i matematičar Pitagora posvetio je svoj život razumevanju povezanosti svega što ga okružuje, kroz brojeve. Bio je i ostvareni muzičar koji je duboko verovao u isceljujuće dejstvo zvuka, naročito žičanih instrumenata. Postoje mnogi zapisi o tome kako je pomoću zvuka isceljivao druge ljude od raznih vrsta bolesti – mentalnih, emotivnih i fizičkih (zvanih „bolest duše”).

U pitagorejskom izučavanju muzika je zauzimala ključnu ulogu. Osim teorije muzike, pitagorejci su proučavali i njen uticaj na čoveka. S obzirom da je neposredno dostupna ljudskim čulima, muzika ima sposobnost uticaja na dušu.

Ako smo tužni i slušamo muziku sa muzičkim intervalima koji kreiraju radost, nakon određenog vremena možemo preokrenuti našu energiju

Ona stvara vezu između materijalnog sveta i sveta ideja. Postoji priča da je jednom, šetajući kraj kovačke radnje, Pitagora primetio da različite veličine čekića proizvode različite tonove i zvuke, dok ih kovač udara po nakovnju – veći čekić proizvodio je za oktavu niži ton od manjeg čekića.

Uzeo je čekiće i izmerio njihove težine i dužine. Zaključio je da je manji čekić duplo lakši i kraći od velikog. To ga je dovelo do zaključka da je veličina, mera (broj) u direktnoj vezi sa zvukom. Iz tog otkrića se formirala baza njegovog sistema isceljenja zvukom i muzikom.

Muzika menja raspoloženje

Pevanje pesama i instrument lira bili su osnovni u Pitagorinoj terapiji zvukom. Pevajući i svirajući na različite načine (modove), kreirao je i različite efekte lečenja ljudi.

Mod ili način je serija nota koja ima različite odnose između sebe i tako, kreirajući različite notne intervale, proizvodi i različito RASPOLOŽENJE, a zapravo ENERGIJU. Modovi imaju i različita imena npr. Pitagorin mod je „mračniji” i može rezultirati anksioznošću i zbunjenošću, dok je lidijski mod „svetliji” i može obradovati dušu.

Pitagora je uveo ideju prema kojoj rešavanje problema uvođenjem njegovog opozita može dovesti do isceljenja. To bi značilo da ukoliko smo tužni i počnemo da slušamo muziku sa modom, muzičkim intervalima koji kreiraju radost, mi tokom nekog određenog vremena možemo preokrenuti našu energiju!

Planetarni zvukovi čine harmoničnu kosmičku oktavu koja je poznata kao muzika sfera

Postoji priča o čoveku koji je, dok je skupljao drva u šumi, slušao sviranje Pitagorinog moda i postao anksiozan, a kada su muzičari promenili melodiju, kroz sporiji mod, tzv. spondaični mod, čovek je bio isceljen. Iako su ovi zvuci melodičniji od trans zvukova (o kojima smo govorili da su važni u terapiji zvukom), često se koriste u muzici kako bi se stvorila određena raspoloženja kod slušalaca.

Harmonija sfera

Pored lire, Pitagora je u svrhu isceljenja koristio i monokord, instrument koji je sam izumeo. To je bila dugačka drvena kutija sa jednom žicom razvučenom između dva kraja.

Monokord je omogućio Pitagori da otkriva tajnu harmonija i njihovih matematičkih povezanosti i odnosa sa svetom. Kasnije je on otkrio i razdaljine između planeta i konvertovao je te udaljenosti u muzičke tonove. Tvrdio je da bi njegov sistem eventualno mogao osloboditi um i dušu da čuju harmoniju sfera (muzika sfera), koju su mogli da čuju samo prosvetljeni i božanstva.

Planetarni zvukovi čine harmoničnu kosmičku oktavu, poznatu kao muzika sfera, koja je toliko profinjena i istančana da je naše uši ne mogu čuti, ali je prisutna svuda, jer upravlja svim ritmovima prirode. Zato je kosmos harmonična celina. Neki iscelitelji zvukom i danas koriste Pitagorine celestinske tonove za isceljenje zvukom.

Pevanje pesama i instrument lira bili su osnovni u Pitagorinoj terapiji zvukom

Harmonija, ključna postavka pitagorejske filozofije, pretpostavlja prirodnu pravilnost odnosa, a zakon harmonije se manifestuje ujedinjenjem raznovrsnog, izravnavanjem i skladom suprotnosti.

Temeljna ideja pitagorejaca jeste da je harmonija koju čujemo, harmonija koju vidimo, kao i svaka druga harmonija, zapravo matematička harmonija. Pitanje je samo umemo li da čujemo falš u odnosima, buku u domovima, stres na poslu i vapaje tela da idemo u bolest… i sve to preokrenemo u HARMONIJU, a zapravo dobro zdravlje, ljubav u odnosima, zahvalnost na životu i radost postojanja!

Mi smo električno-zvučna bića, zapravo kosmički instrumenti od kojih se očekuje da se našteluju na harmonične vibracije kako bi plesali u skladnom ritmu sa Univerzumom i životom. U čijim rukama je taj VIOLINSKI KLJUČ odabira melodije koju želite da čujete u svom životu?

Evo predloga muzike za potpuno opuštanje i osećaj povezanosti sa nečim većim od nas samih – uživajte!

Stari Grci i Rimljani imali su matematički pristup odnosu između zvuka i isceljenja

Neka je mir u nama i sklad sa okolinom!

Grlim vas glasom,

Ana, alhemičarka