Mirjana Bobić Mojsilović, naslovna slika za kolumnu Mirjane Bobić Mojsilović.

Lux

U svetu ogrezlom u idolopoklonstvu materije, reč luksuz postala je neka vrsta ovozemaljskog simboličkog raja kome teže stotine miliona ljudi diljem zemaljske kugle, a koji su uzajmno povezani društvenim mrežama. Carstvo materije, oličeno u njenom epohalnom narcizmu, najbolje se čita na Instagramu, koji je neka vrsta savremenog, ali ništa manje primitivnog, korzoa, na kome važi nepisano pravilo da si ono kako se predstavljaš. Odnosno, današnjim pojmovima formulisano – ono si šta nosiš, i pored čega se slikaš.

Tašnica danas privlači više pažnje nego devojka koja je nosi, šampanjac više cakli nego bilo čije oči, a leđa na palubi neke jahte ideal su života kome treba težiti. Luks život, luks garderoba, luks društvo – slike svega toga i služe da bi iluziju „elitnog” života možda jednog dana pretvorile u stvarnost bogate udaje, čime bi se zatvorio krug značenja ove reči – od senzualnog preterivanja do preteranog trošenja.

Zanimljivo, etimologija reči luksuz vodi nas na dugo putovanje u prošlost. U latinskom jeziku postojale su dve reči sličnih korena, od kojih je kasnije u francuskom rođena reč „luks”, da bi u engleskom isprva bila sinonim za neobuzdane seksualne potrage, lascivnost i raskalašnost.

U Mnogo buke ni oko čega Šekspir kaže: „Zna ona vrelinu luksuznog kreveta. Njeno crvenilo je od krivice, ne od čednosti.”

Od seksa i preterivanja u seksu, luksuz je s tela prešao na preterivanje u ovozemaljskim dobrima – luksuz se danas odnosi na hranu, garderobu, kola, nameštaj, putovanja, ali iza pompe luksuza stoji, u stvari, čežnja da se bude „izuzetan”, bolji od većine, da se bude onaj ko može sebi da priušti ono što većina ne može.

Život u kome cena ne znači ništa, ali novac je sve. Nije li to paradoks savremenog materijalističkog ludila?

Dakle, luksuz je demonstracija moći novca, predstava za siromašne i siromašne duhom – „mi jedemo zlatne listiće, i vozimo se na skupim jahtama i samo nas gledajte koliko smo bolji od vas.”

U stvari, ništa i nije slučajno.

Lux, koren reči luksuz, danas je merna jedinica za svetlost. Možda i zato, lovani, ničim izazvani, veruju da su i sami nekako merne jedinice za svetlost, da su prosvetljeni i da će obasjati čovečanstvo svojim genijalnim idejama koje crpu iz vlastitog osećanja izuzetnosti.

Sačuvaj nas bože, ove svetlosti!