Lora Dern

Lora Dern: Ljubavna priča u kojoj kraj nije neuspeh

Imamo privilegiju da redefinišemo to kako izgleda porodica, smatra Oskarom nagrađena glumica koja zvezdu u Bulevaru slavnih deli sa ocem i majkom

Treći povratak Lore Dern među dinosauruse očekuje se u junu, kada će početi da se prikazuje film Jurassic World: Dominion (Svet iz doba jure: Nadmoć). U njemu će se Lora po treći put pojaviti u ulozi dr Eli Setler, koju je 1993. igrala u prvom nastavku, Spilbergovom filmu Park iz doba jure, kao i u ostvarenju Park iz doba jure III iz 2001. Pošto je novi film najavljen kao poslednji iz serijala, u njemu će se, pored Eli, pojaviti još neki likovi koje će igrati isti, samo trideset godina stariji glumci.

U svet dinosaurusa Lora Dern se vratila nakon što je završila rad na ulozi Renate Klajn u TV seriji Nevine laži, za koju je dobila nagradu Zlatni globus.

Danas Lora ima 55 godina, a u glumačkom poslu je gotovo pet decenija. Zapravo, od kad zna za sebe film je njen život, pošto je rođena u porodici glumaca. Lora je 2020. dobila svog prvog Oskara (to joj je bila treća nominacija) za ulogu u filmu Bračna priča (Marriage story). „Film govori o situaciji kad se brak raspada, ali porodica ostaje zajedno”, rekla je Lora Dern i objasnila da je upravo to iskustvo koje ona ima sa svojim roditeljima.

Za Loru neki kažu da pripada „holivudskom plemstvu”

Holivudsko plemstvo

Otac i majka su joj se razveli kad su njoj bile samo dve godine i neko vreme je izgubila kontakt sa ocem, ali su kasnije te veze obnovljene i oboje roditelja su bili u publici kad joj je uručivan Oskar. Štaviše, Lora, njen otac i njena majka su zajedno, kao porodica, dobili 2010. svoju zvezdu u Bulevaru slavnih u Holivudu, što je prvi takav slučaj u istoriji ovog priznanja. Zato za Loru neki kažu da pripada „holivudskom plemstvu”.

Lorin otac Brus Dern igrao je u filmovima kao što su Konje ubijaju, zar ne, Veliki Getsbi, Povratak ratnika ili Nebraska. Igrao je kod Hičkoka, kao i u brojnim vesternima, a ostao je upamćen kao jedini čovek koji je u nekom filmu ubio Džona Vejna. Potiče iz ugledne američke porodice, a jedan predak mu je bio Ruzveltov ministar rata. Lorina majka, holivudska miljenica Dajana Led, rođaka je američkog pisca Tenesija Vilijamsa. Danas ima 87 godina, ali na listi njenih uloga nalaze se filmovi i TV serije iz prošle godine. Vrhunac karijere ostvarila je u zlatno doba Holivuda.

Kad je majka Lori savetovala da izabere bilo šta drugo, samo ne glumu, Lora joj je odgovarala da je njoj lično Skorseze rekao da treba da postane glumica

U čak pet filmova Dajana i Lora igrale su majku i ćerku. Majka je tri puta nominovana za Oskara, za uloge u fimovima Alis više ne stanuje ovde iz 1974, Divlji u srcu iz 1990. i Rascvetala ruža (Rambling Rose) iz 1991. i u sva ta tri filma je igrala i njena ćerka Lora. Za uloge u Rambling Rose obe su bile nominovane za Oskara, što je jedini put do sada da su majka i ćerka nominovane za uloge u istom filmu.

Kad je sniman film Alis više ne stanuje ovde, Lora je imala sedam godina i pojavila se samo u jednoj sceni u kojoj je trebalo da stoji uz majku i liže sladoled. Reditelj Martin Skorseze pitao je Loru koji sladoled najviše voli, a ona je odgovorila „kornet sa jednom kuglom kombinacije vanile i ananasa”. Dobila je takav sladoled. Međutim, to je bila važna scena i Skorseze ju je ponovio 19 puta, pa je Lora morala da poliže 19 kugli sladoleda. I ona je to uradila mirno i bez protivljenja. Na kraju je Skorseze rekao da mala treba da postane glumica kad je sve to podnela. Kasnije, kad je majka Lori savetovala da izabere bilo šta drugo, samo ne glumu, Lora joj je odgovarala da je njoj lično Skorseze rekao da treba da postane glumica.

Da bi i bez majčinog pristanka mogla da prihvata uloge u filmovima, Lora je u 16. godini zatražila da joj se prizna punoletstvo i to joj je odobreno

credit Joe Seer © / Shutterstock.com

Punoletstvo u 16. godini

Da bi i bez majčinog pristanka mogla da prihvata uloge u filmovima, Lora je u 16. godini zatražila da joj se prizna punoletstvo i to joj je odobreno. Kao tinejdžerka igrala je u nekoliko filmova u kojima je pokazala da zna da glumi, ali pravi skok u njenoj karijeri bile su uloge u filmovima Dejvida Linča Plavi somot iz 1986. i Divlji u srcu iz 1990. Sledeća uloga iz tog perioda u filmu Rambling rose iz 1991. smatra se njenim glumačkim potpisom. Sa Linčom je jedno vreme bila u vezi, ali su i kasnije ostali prijatelji, pa je ponovo zaigrala u njegovom filmu Unutrašnje carstvo iz 2006. Linč je smatrao da Lora treba da dobije Oskara za tu ulogu i u svom maniru vodio kampanju u Los Anđelesu, ali bez uspeha.

Kako se iz mršave visoke i malo pogrbljene tinejdžerke Lora razvila u tipičnu američku plavušu, paralelno sa značajnim ulogama dolazile su i veze sa nekoliko holivudskih zvezda, među kojima je bio i Nikolas Kejdž. Sa Bilijem Bobom Torntonom bila je verena, ali je ta veza bila naglo prekinuta. Dok je ona, ne sluteći ništa, bila odsutna zbog snimanja, on se oženio Andželinom Džoli. „Bilo je to kao iznenadna smrt. Jer nije bilo nikakvog završetka niti razjašnjenja”, rekla je tada Lora za magazin Talk.

Sa Dejvidom Linčom je jedno vreme bila u vezi, ali su i kasnije ostali prijatelji, foto: Everett Collection © / Shutterstock.com

Privilegovani da definišemo kako izgleda porodica

Ubrzo nakon raskida, Lora je upoznala muzičara Bena Harpera i udala se za njega 2005. U tom braku rodila je sina Elerija 2001. i ćerku Džeju 2004. Već 2010. u braku je nastupila kriza i razgovaralo se o razvodu. Jedno vreme su pokušavali da prevaziđu neslaganja, ali su se posle tri godine razveli.

Ipak, našli su način da oboje brinu o deci i budu dovoljno prisutni u njihovim životima. Govoreći o ulozi u Bračnoj priči, za koju je i dobila Oskara, Lora je rekla da ju je reditelj Noa Baumbah osvojio kad je rekao da želi da ispriča ljubavnu priču u kojoj kraj nije neuspeh. „Mi smo privilegovani da redefinišemo to kako izgleda porodica”, rekla je Lora, posebno se za to zahvaljujući svojim „divnim razvedenim roditeljima, i svojim divnim očuhu i maćehi, i svojoj divnoj deci koja dolaze iz ljubavi uprkos tome što je brak završen”.