zena na terapiji sa derma rolerima

Kako „rade” derma roleri

Tretman mikroiglicama (microneedling) je metoda izbora za osvežavanje, podmlađivanje, hidrataciju i zatezanje kože lica, vrata, dekoltea i ostalih delova tela, a koristi se i u terapiji ožiljaka od akni, opuštene kože i strija

Mezoterapija predstavlja jednu od najpopularnijih metoda podmlađivanja kože kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance unose u dublje slojeve kože, kako bi se koža podmladila, regenerisala, zategla i hidrirala.

Dok se mezoterapijski kokteli svakodnevno primenjuju u lekarskim ordinacijama širom sveta, u kozmetičkim salonima su zastupljene slične, ali ekonomski pristupačnije metode – tzv. tretmani mikroiglicama (microneedling tretmani) koji se izvode mezopen aparatom ili derma rolerom.

Tretman mikroiglicama je metoda izbora za osvežavanje, podmlađivanje, hidrataciju i zatezanje kože lica, vrata, dekoltea i ostalih delova tela, a koristi se i u terapiji ožiljaka od akni, opuštene kože i strija.

Stimulacija i regeneracija

Metode mikroiglicama decenijama su poznate i nekada su se koristile samo u dermatološkim ordinacijama, a sada se, pored salonske primene, na tržištu nalazi veliki broj ovih aparata koje možete koristiti i sami, u kućnoj varijanti.

Tretmani mikroiglicama izvode se mezopen aparatom ili derma rolerom

Ovo su specijalno dizajnirani aparati – oni poseduju veći broj iglica koje mogu biti različite dužine i koje u koži stvaraju mikrooštećenja različite dubine.

Oštećenja koja nastaju u vidu mikropovreda stimulišu sintezu kolagena i regeneraciju kože, glačaju njenu površinu, pri čemu je istovremeno povećano i prodiranje seruma koji se koriste u ovim tretmanima, pa su tako i željeni efekti izraženiji i brži.

Cilj metoda mikroiglicama za podmlađivanje kože je stimulacija aktivnosti fibroblasta – ćelija odgovornih za produkciju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u koži. Efikasnost tretmana zavisi od primene odgovarajuće koncentracije aktivnih supstanci neophodnih za obnavljanje kože, kao što su: hijaluronska kiselina, vitamin C, vitamin A, amino-kiseline, peptidi…, a u zavisnosti od cilja koji se želi postići.

Tretmani mikroiglicama nekad su se koristili samo u dermatološkim ordinacijama

Derma roler je aparat u obliku valjka na čijoj se površini nalaze mikroiglice jednake dužine koje se ne mogu podešavati. Njihova uloga je, takođe, da stimulišu sintezu elastina i kolagena, sprečavaju nastanak finih linija i bora i ublažavaju ih, ali se koriste i u tretiranju ožiljaka od akni, hiperpigmentacija, strija…

Za brže i efikasnije delovanje ovu metodu možete izvoditi u salonima. Tu je izvodi terapeut, uz precizno izabrane serume za svaku indikaciju i sa derma rolerima čije iglice prodiru agresivnije i dublje u kožu.

Kako debljina kože na različitim delovima lica nije ista, potrebno je, u sklopu jednog tretmana, prilagođavati dužinu igle. Tako se, na primer, tretman na čelu izvodi mikroiglicama dužine 0,5 mm, a na obrazima od 1 mm ili više, zavisno od tipa i stanja kože.

Zato se na tržištu nalaze i aparati koji imaju set valjaka sa iglicama različite dužine za tretiranje različitih regija kože.

Sada se na tržištu nalazi mnoštvo aparata koje možete koristiti i sami, u kućnoj varijanti

Izbor aparata i preparata

Pored salonske primene, upotreba derma rolera u kućnoj varijanti sve je popularnija, ali su iglice na ovim valjcima znatno kraće (do 0,25 mm), kako bi se smanjila mogućnost komplikacija. Tu sada dolazi do izražaja vaše znanje o stanju vaše kože i pravom izboru seruma. Preparati za ovu namenu treba, pre svega, da odgovaraju tipu vaše kože i efektu koji želite da ostvarite.

Za suvu, zrelu kožu bez sjaja, pogodni su preparati sa hijaluronskom kiselinom, kavijarom, peptidima, amino-kiselinama, esencijalnim masnim kiselinama, matičnim ćelijama, vitaminima C i E… koji će stimulisati sintezu kolagena, hidrataciju, mikrocirkulaciju i koži vratiti svežinu i sjaj. Za mešovitu kožu možete koristiti serume sa hijaluronskom kiselinom, vitaminom C, matičnim ćelijama grožđa ili jabuke, azelaičnom kiselinom, antioksidansima, probioticima…

Za tretiranje hiperpigmentacija, koje su česte na zreloj koži, najbolje je uzeti dobar serum sa vitaminom C u visokoj koncentraciji, posebno u kombinaciji sa niacinamidom. Tretman bi trebalo da traje do 30 minuta, a broj tretmana zavisi od efekta koji želimo da postignemo; uglavnom se preporučuje jednom nedeljno.

Pri primeni ovih aparata treba voditi računa da su dobrog i proverenog kvaliteta jer, u suprotnom, veća oštećenja na koži od predviđenih, mogu prouzrokovati upale i razne druge dermatološke probleme.

Cilj metoda podmlađivanja kože mikroiglicama je stimulacija aktivnosti fibroblasta

Takođe, za postizanje najboljih efekata, veoma je bitno pratiti uputstva proizvođača za primenu i voditi stroge higijenske mere pri održavanju i primeni ovih aparata. Na tržištu je prisutna ogromna ponuda derma rolera za najrazličitije indikacije, dizajniranih tako da rešavaju svaki vaš problem, od bora, akni, ožiljaka, rasta kose, hiperpigmentacije, do podizanja tonusa…

Na vama je da odlučite koji problem želite da rešite, da izaberete pravi preparat i da – rolate!