Kako da impresioniramo šefa dok radimo na daljinu

Rad iz kućne kancelarije veliki je izazov čak i za najuspešnije službenike, a osim radnih navika, zahteva poštovanje nekoliko jednostavnih pravila kako bi se izbegli eventualni nesporazumi

Rad od kuće tokom karantina predstavljao je globalni eksperiment, međutim, i nakon popuštanja mera izolacije, mnogi su nastavili da rade u tom režimu ili da zbog trenutne zdravstvene situacije povremeno obavljaju poslove iz kućne kancelarije. Ova novina je veliki izazov čak i za najuspešnije službenike, a osim radnih navika, zahteva poštovanje nekoliko jednostavnih pravila kako bi se izbegli eventualni nesporazumi i, što da ne, impresionirao šef.

Dobra reputacija

Kada ofis preselimo u dnevnu sobu, ne treba da izgubimo iz vida dinamičnu atmosferu koja vlada u kancelariji. Prvi korak kojim pokazujemo da smo jednako efikasni na „rezervnom” položaju je redovna onlajn komunikacija sa timom kojem u radno vreme treba da budemo dostupni kad god nešto zatreba. Istina, šef nas tada nema na oku, on ne može da vidi da li predano radimo desetak sati ili pravimo pauze kako bismo videli šta se dešava na društvenim mrežama. Međutim, ako troje ljudi iz tima na mejlove odgovori sa zakašnjenjem od pola sata – posao kasni sat i po! S druge strane, dobra reputacija koju steknemo dok radimo na daljinu svakako neće biti zaboravljena kad se vratimo u kancelariju.

Prvi korak kojim pokazujemo da smo jednako efikasni na „rezervnom” položaju je redovna onlajn komunikacija sa timom

Posao ne trpi nedoumice, pa oklevanje da pitamo šefa za detalje zadatka koji treba da obavimo može loše da se završi. Kada smo onlajn, često dolazi do šumova u komunikaciji, jer nam nedostaju oni momenti kada pokretom ruke ili samo jednim pogledom bez reči poručujemo – „to je već obavljeno” ili „tu nešto ne štima”. Nedostatak neverbalne komunikacije može da nadoknadi „prekomerna” onlajn komunikacija.

Ljubazna pitanja i entuzijazam zaposlenih u vezi sa poslom, šefu mogu samo da imponuju.

Oklevanje da pitamo šefa za detalje posla koji treba da obavimo može loše da se završi

Iskrenost kao deo radne etike

Zanemarivanje imejlova i telefonskih poziva, kao i kašnjenje na skajp ili zum je nepristojno i neodgovorno. Trebalo bi da podesimo našu opremu i pojavimo se na virtuelnom sastanku „rano”, tako da niko ne mora da gubi vreme čekajući desetak minuta da se svi pozvani pojave. Prijavljivanjem nekoliko minuta ranije na video-konferenciju pokazujemo da se trudimo da doprinesemo poslu i da ne želimo da odvlačimo pažnju tima eventualnim kašnjenjem.

Kada radimo na daljinu trebalo bi da imamo na umu pošteno upravljanje vremenom

U poslu se poštovanje rokova podrazumeva, ali kada radimo na daljinu trebalo bi da imamo na umu i pošteno upravljanje vremenom koje podrazumeva i iskrenost. Dakle, naš tim i šef treba da znaju kako raspoređujemo posao, kada smo na pauzi za ručak, a kada, iz razloga koji uopšte nemaju veze sa poslom, ne radimo. Dakle, šef će verovatno razumeti ako, na primer, moramo da odvedemo psa veterinaru ili slične probleme, ali teško će razumeti da on o tome ne zna ništa.

Možemo da podesimo virtuelne pauze za kafu sa kolegama u kojima će i šef, možda, sa veseljem učestvovati

Nasuprot tome, možemo da kažemo šefu da ćemo podesiti virtuelne pauze za kafu i druge neformalne događaje sa kolegama, u kojima će i on, možda, sa zadovoljstvom učestvovati, jer time pokazujemo da mislimo o dobrobiti celog tima.