Devojka miriše cveće

Kako produžiti život saksijskom zumbulu

Zumbul obložen voskom ima prednost – više mu nije potrebna voda ili drugi hranljivi sastojci, sve što je biljci potrebno nalazi se u njenom korenu

Zumbul je cvet živopisnih boja sa jednom debljom stabljikom punom malih cvetova. Njegov slatkasti miris i neodoljive nijanse ljubičaste, bele i ružičaste boje osvajaju svakog zaljubljenika u cveće. Poreklom je iz Azije, a u Evropi je poznat od 16. veka. Ova lukovičasta biljka veću popularnost postiže u 18. veku u Holandiji. U zavisnosti od vrste, zavisi kako njihova boja, tako i jačina mirisa, a proleće je pravo vreme da ih unesemo u svoj dom. Zato se mnogi pitaju kako omogućiti da njegova lepota i svežina traju što duže. Jedan od atraktivnih načina je da se lukovica obloži voskom.

Simbol ljubavi

Bukvalni prevod naziva ovog cveta je „plavo zvono” (bluebell), iako se smatra da je izvedeno od imena grčkog pastira Endimiona u koga se zaljubila Selena, boginja Meseca. Upravo tu počinje misterija ovog cveta. Neki smatraju da je u uskoj vezi sa pomenutim pastirom kojeg je Zevs, na Seleninu molbu, zauvek uspavao, da bi zahvaljujući večnom snu ostao i večno mlad, dok lepa boginja svake noći ide k njemu da ga poljubi.

Cvet zumbula simbolizuje strastvenu ljubav, a skrivena poruka ovog vesnika proleća glasi: voliš li me.

Idealno mesto za zumbul

Zumbul je cvet prepoznatljivog snažnog i slatkog mirisa koji, kao i ostale biljke slične njemu, traži posebno toplo mesto na direktnom suncu. Poznat je po tome što se od njegovog esencijalnog ulja prave parfemi u Francuskoj, a vaš zumbul će mirisati opojno gde god da ga držite, bilo to u sobi, kancelariji ili bašti.

Skrivena poruka

Zumbul su spominjali brojni književnici u svojim delima, a najčešće se koristio kao metafora za lepotu. Cvet zumbula simbolizuje strastvenu ljubav, a skrivena poruka ovog vesnika proleća glasi: voliš li me.

Smatra se da njegov opojni miris pomaže da čak i najhladnija osoba na svetu otvori svoje srce i oseti ljubav prema drugima.

Mnogi pitaju kako omogućiti da njegova lepota i svežina traju što duže. Jedan od atraktivnih načina je da se lukovica obloži voskom.

Kako napraviti zumbul obložen voskom

Zumbul obložen voskom ima prednost – više mu nije potrebna voda ili drugi hranljivi sastojci, sve što je biljci potrebno nalazi se u njenom korenu.

•         Izvaditi lukovice zumbula iz zemlje.

•         Oprati ih u vodi, osušiti pamučnom tkaninom i položiti na papir da se osuše.

•         Otopiti jednu sveću u boji i sipati vosak u raspoloživu posudu.

•         Potapati lukovicu u vosak nekoliko puta i odložiti na papir da se stegne.

•         Tako formirane lukovice poređati u mini staklene vaze i dekorisati prostor po želji.

•         Zumbuli će se rascvetati za četiri do pet dana i ispuniti vaš dom predivnim mirisom.

Za video korišćeni NoahbyNoah mesingani svećnjaci.